Administratie kan soms lastig zijn als documenten en technische termen zich ophopen. Daarom geeft Mijntoeslagen u een snelle definitie van de termen die u mogelijk in uw hulpaanvragen tegenkomt.
Gezinssituatie
De definitie gezinssituatie beschrijft het aantal personen dat in uw huishouden wonen en met wie potentieel rekening kan worden gehouden bij de berekening van uw verschillende vormen van bijstand. Als u bijvoorbeeld kinderen heeft, heeft dit invloed op de hoogte van uw werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Er zijn drie soorten gezinssituaties:
- Geïsoleerde persoon;
- Samenwonend (wonend met één of meer personen);
- Samenwonend met één of meer gezinsleden.
Uiteraard zijn er specifieke situaties die uw gezinssituatie kunnen veranderen. Bijvoorbeeld als u samenwoont met huisgenoten, of als een van uw kinderen die bij u woont, werkt. Daarom zijn er nauwkeurige regels opgesteld waarmee u uw gezinssituatie kunt bepalen.
Definitie: afhankelijk kind
Een kind wordt ten laste van u beschouwd als het kind bij u woont en kinderbijslag ontvangt. Iemand wordt als kind beschouwd indien:
- Jij de vader of moeder bent;
- Jij het kind geadopteerd hebt;
- Het kind onder jouw voogdij staat (bijvoorbeeld in het geval van een gastgezin);
- U kinderbijslag ontvangt.
Definitie: andere afhankelijke personen
Andere mensen dan uw kinderen kunnen als afhankelijk van u worden beschouwd. Als één van uw eerstegraads familieleden bijvoorbeeld onder voogdij staat en bij u woont kan dit familielid als afhankelijke persoon worden meegeteld.
Soorten inkomsten
De meeste sociale bijstand die in België wordt betaald, wordt berekend op basis van het inkomen dat u al ontvangt. Het is daarom belangrijk om uw inkomstenbronnen te kunnen identificeren, en mogelijk ook de bronnen die van de berekeningen zijn vrijgesteld.
Definitie: professioneel inkomen
Het beroepsinkomen stemt overeen met de vergoeding die u als werknemer ontvangt. Hiertoe behoren uiteraard uw salaris, de vergoedingen voor uw woon-werkverkeer etcetera.
Fiscaal beschouwen wij ook als beroepsinkomsten in:
- Ouderdomspensioen;
- Vakantiegeld;
- Vervroegd pensioen;
- Werkloosheidsuitkering;
- Ziektekostenverzekeringen
Definitie: vervangingsinkomen
Het vervangingsinkomen komt overeen met de uitkeringen die worden ontvangen door iemand die geen beroepsinkomen meer ontvangt of geen compensatie meer ontvangt. Tot de bekendste vervangingsinkomens behoren de werkloosheidsuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Definitie: onroerend goed en huurinkomsten
Bij de berekening van de meeste sociale bijstand wordt ook rekening gehouden met onroerend goed en huurinkomsten. Als iemand profiteert van onroerend goed waaruit hij geen inkomsten haalt (hij woont er bijvoorbeeld zelf) spreken we van kadastraal inkomen. Indien u deze woning daarentegen verhuurt aan iemand die deze niet voor professionele doeleinden gebruikt, spreken we van huurinkomsten. Vastgoedinkomsten worden niet op dezelfde manier aangegeven, afhankelijk van of uw eigendom zich in het buitenland bevindt, de context, etcetera.
Definitie: kadastraal inkomen
Het kadastraal inkomen is geen reëel inkomen, maar stemt overeen met het nettojaarinkomen dat een woning aan de eigenaar zou opleveren als hij/zij daadwerkelijk zou besluiten het te verhuren. Wij gaan daarom uit van een gemiddelde huurwaarde over één jaar, wat momenteel overeenkomt met het jaar 1975.
Definititie: alimentatie
Bij de berekening van uw steun kunt u ook rekening houden met alimentatie, alhoewel deze soms is vrijgesteld. We hebben het dan over elk geldbedrag dat door een ex-echtgenoot of een familielid aan uw kind wordt betaald om in zijn of haar behoeften te voorzien. Deze lijfrente wordt soms bij rechterlijke uitspraak vastgesteld (zoals bij een echtscheiding), maar is ook volledig geldig bij een akkoord tussen de schuldenaar en de begunstigde. U moet dan bijvoorbeeld ook de geldbedragen aangeven die uw ex-echtgenoot, met wie u niet getrouwd was, aan u heeft betaald.
Uittreksel van waarschuwingsrol
Het uitreksel van een waarschuwingsrol is een document dat regelmatig wordt opgevraagd in de meeste administratieve procedures.
Hierop wordt in feite het bedrag van uw belastbaar inkomen aangegeven, evenals de details van de verschillende inkomstenbronnen.
Dit document wordt jaarlijks opgesteld door de FOD Financiën, nadat u uw aangifte heeft gedaan. Deze berekent vervolgens het bedrag van uw belasting voor dat jaar en maakt een waarschuwingsuittreksel van de rol met de details. Hierop staat welk bedrag u moet betalen of dat u daarentegen terugkrijgt. Het is belangrijk om dit document minimaal tien jaar te bewaren. Het is namelijk mogelijk dat dit in het kader van uw administratieve procedures van u gevraagd wordt. Mocht u het ooit kwijtraken, aarzel dan niet om contact op te nemen met de FOD Financiën, die u een exemplaar kan toesturen.
Belgische nationaliteit aanvragen
Het verkrijgen van nationaliteit is een federale bevoegdheid. Het Wetboek van de Belgische nationaliteit regelt welke kinderen automatisch de Belgische nationaliteit verkrijgen, en het beschrijft ook de procedures voor meerderjarigen om via nationaliteitsverklaring of naturalisatie de Belgische nationaliteit te verwerven. Indien u naast de Belgische nationaliteit één of meer andere nationaliteiten bezit, wordt u altijd door de Belgische autoriteiten beschouwd als een Belg. Het Belgische nationaliteitswetboek bepaalt dat bepaalde kinderen automatisch de Belgische nationaliteit verkrijgen. Dit omvat kinderen geboren uit ouders waarvan er ten minste één de Belgische nationaliteit bezit. Er zijn echter nuances, afhankelijk van de specifieke situatie van de ouders.
Kadastraal inkomen
De kadastrale inkomsten vormen een sleutelelement van het Belgische belastingstelsel met betrekking tot onroerend goed. Dit is een fictief bedrag dat de FOD Financiën gebruikt om het bedrag van uw onroerende voorheffing te berekenen. Deze fictieve waarde is de basis waarop uw belastbare vastgoedinkomen wordt berekend en wordt weerspiegeld in uw waarschuwing op de roluittreksel. In 2023 vertegenwoordigt het kadastraal inkomen het gemiddelde normale netto-inkomen dat een woning u over een jaar zou kunnen opleveren, waarbij 1975 als referentiejaar wordt genomen. Met andere woorden, het is een fictief gemiddelde waarde die wordt gebruikt om de potentiële inkomsten uit het huren van het onroerend goed te schatten.
Sociale zekerheid
Sociale zekerheid is het zekerheidsstelsel dat de burgers van een land beschermt. Het doel van deze zekerheid is de armoede terug te dringen door alle gebeurtenissen te dekken die iemand ervan kunnen weerhouden een beroepsinkomen te verdienen. Deze gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld gehandicapt zijn, kinderen ten laste hebben of ziek worden. Dit omvat alles wat van invloed kan zijn op uw levensstandaard. Het principe van sociale zekerheid is eenvoudig: u draagt elke maand bij om beschermd te zijn als u op een dag iets zou overkomen. Dankzij de sociale zekerheid bent u verzekerd als u een ongeval overkomt. Daarnaast geeft het u ook recht op een gegarandeerd salaris als u ooit ziek wordt.
Mutaliteit
Een mutualiteit, ook wel ziekenfonds genoemd, is een organisatie die als doel heeft gezondheidszorg toegankelijk te maken en financiële ondersteuning te bieden aan haar leden. Deze instellingen opereren vaak als non-profitorganisaties en spelen een cruciale rol in het gezondheidszorgsysteem van vele landen, waaronder België.
Attest Kinderbijslag
Een attest kinderbijslag is een officieel document dat ouders of wettelijke voogden nodig hebben om aanspraak te maken op kinderbijslag of andere gerelateerde financiële voordelen. Het dient als bewijs van de gezinssituatie en de afhankelijkheid van kinderen, waardoor de overheid of sociale instanties het recht op kinderbijslag kunnen vaststellen. Het attest bevat doorgaans informatie over de identiteit van de ouder of voogd, gegevens van het kind, en details met betrekking tot de gezinssituatie.
Opzegging en ontslag
Wanneer je een arbeidsovereenkomst of een contract van onbepaalde duur hebt, bestaat de mogelijkheid voor zowel de werkgever als de werknemer om deze te beëindigen door middel van opzegging. De definitie van opzegging is een formele kennisgeving waarin de andere partij wordt geïnformeerd over het voornemen om de overeenkomst te beëindigen. Dit betekent echter niet dat de beëindiging onmiddellijk van kracht wordt. Er geldt doorgaans een opzegtermijn. De duur van deze opzegtermijn is afhankelijk van de anciënniteit of de periode dat de werknemer in dienst is geweest bij de onderneming. Het is een vooraf bepaalde periode waarin zowel de werkgever als de werknemer op de hoogte zijn van het nakende einde van de arbeidsrelatie.
Consumentenbescherming
Wanneer er zich problemen voordoen met een verkoper, zijn er verschillende manieren waarop u als consument hulp of advies kunt verkrijgen. In individuele gevallen treedt de overheid niet rechtstreeks op, maar ze biedt wel mogelijke oplossingen en verwijst naar instanties waarmee u als consument uw probleem kunt proberen op te lossen met de consumentenbescherming.
FOD Financiën
In België speelt de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD Financiën) een cruciale rol in het beheer van de financiële middelen van de overheid. Mensen kunnen bij het FOD terecht voor verschillende diensten, waaronder belastingadvies, hulp bij het invullen van belastingaangiften, en informatie over fiscale regelgeving. Daarnaast biedt de dienst online platforms en tools aan om het indienen van belastingaangiften te vergemakkelijken en de communicatie met de overheid te verbeteren.
Registratiebelasting
De registratiebelasting is een belasting die wordt toegepast op het moment van registratie van een officieel document, zoals bij de aanschaf van een huis of bij het overdragen van geld middels een schenking. Deze belasting kent vier voornaamste categorieën:
- Belasting bij verkoop
- Schenkbelasting
- Verdeelbelasting
- Belasting bij het vestigen van een hypotheek.