Studenten: alle steun voor studenten

10 Januari 2024 door Willemijn - 5 minuten leestijd

Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn hulpmiddelen

student in the libaryBen je student of wil je graag komen studeren in België? Er zijn verschillende beurzen voor studenten die aan een Belgische universiteit studeren. Wat voor soorten beuzen zijn er? Hoe meld ik mij aan? Mijntoeslagen geeft antwoord op al je vragen.

Studietoelage voor studenten

De eerste hulp die je kunt krijgen om je studie te financieren, is een studietoelage. Op basis van de onderstaande criteria kan je in aanmerking komen voor een studietoelage:

  • Je bent voltijds student aan een onderwijsinstelling (hogeschool of universiteit).                                                            studenten
  • Je moet regelmatig naar de onderwijsinstelling gaan.
  • Je mag geen schooljaar of een geslaagd jaar overdoen.
  • Het gezinsinkomen mag het maximaal toegestane bedrag niet overschrijden.

Op basis van de onderstaande criteria wordt de hoogte van het bedrag van je studietoelagen bepaald:

  • De verblijfplaats van de student tijdens het schooljaar: een kotstudent ontvangt een hogere studietoelage;
  • De hoogte van het gezinsinkomen: er zijn minimum- en maximum inkomensgrenzen;
  • Het aantal punten in de leefeenheid (gezin): meer punten = hogere maximuminkomensgrens;
  • Het studietraject (60 studiepunten of minder) en het resterende studietoelagekrediet.

Wat als je kind naar het Franstalig onderwijs gaat?

Volg je hoger onderwijs aan een Franstalige onderwijsinstelling? Ook dan kun je recht hebben op een studietoelage. Die vraag je aan via de Fédération Wallonie-Bruxelles. Er zijn variabele en forfaitaire bedragen, waarmee je als student in het hoger onderwijs tussen de 400 en 5.000 €  kunt krijgen.

Leerkrediet voor studenten hoger onderwijs

Elke student krijgt bij de inschrijving in het hoger onderwijs (bachelor of master) in Vlaanderen een leerkrediet van 140 studiepunten. Die studiepunten zet je in tijdens uw studies, maar je kunt ze ook terugverdienen. Het saldo aan studiepunten dat je hebt, is uw ‘leerkrediet’. De bedoeling van het leerkrediet is om je te stimuleren een bewuste studiekeuze te maken en voor het aansporen van hogescholen en universiteiten om je studievoortgang te bewaken

Belangrijk
De eerste 60 studiepunten die je verwerft als je ingeschreven bent met een diplomacontract, krijg je een keer dubbel terug. Verlaat je het hoger onderwijs met minder dan 60 studiepunten en keer je terug na minstens een jaar niet ingeschreven te zijn, dan heb je geen recht meer op de bonus. Je hebt dan wel recht op automatische opbouw.

Buitenlandse beurzen voor studenten

Ben je student of promovendus en wil je graag naar het buitenland om meer waarde te geven aan je profiel? Er zijn verschillende beurzen beschikbaar om je te helpen bij het uitvoeren van je project

Erasmus+ beurs

Studeer je in België, maar wil je een semester naar het buitenland om je studie voort te zetten? Jouw universiteit kan je een Erasmus+ beurs toekennen om je project uit te voeren. Deze financiële steun moet je in staat stellen een deel van de kosten van uw reis en uw leven in het buitenland te dekken.

Flanders Trainee Programm

Met het Flanders Trainee Programme geeft de Vlaamse overheid Vlaamse studenten die aan het begin van hun loopbaan staan, financiële ondersteuning om internationale werkervaring op te doen. Op die manier draagt de overheid bij aan de wereldwijde verspreiding van de Vlaamse expertise en de zichtbaarheid van de Vlaamse overheid in internationale organisaties.

Het Eurodyssey-plan

Het Eurodyssey-plan is een stageprogramma in het buitenland, speciaal voor jongeren van 18 tot 30 jaar. Het doel is om hen in staat te stellen een praktijkstage van drie tot zeven maanden te lopen, in een bedrijf of instelling, gelegen in een partnerregio. Zo ontstond een partnerschap met Brussels International en Actiris, om jonge Brusselaars ervan te laten profiteren.

PHD scholarship in Vlaanderen

Doctoraatsbeurzen in Vlaanderen zijn beschikbaar voor toekomstige doctoraatsonderzoekers in verschillende studierichtingen. Deze beurzen kunnen van verschillende bronnen komen, waaronder onderzoeksfinancierende instanties, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Hier zijn enkele mogelijkheden voor het nastreven van een doctoraatsbeurs in Vlaanderen:

  • Stichting Onderzoek Vlaanderen: een van de belangrijkste onderzoeksfinancieringsinstellingen in Vlaanderen. Ze bieden verschillende soorten doctoraatsbeurzen aan, waaronder aspirant-beurzen en SB-beurzen. Deze beurzen zijn zeer competitief en worden toegekend op basis van de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel en de academische achtergrond van de aanvrager.
  • Doctoraatsscholen: Veel universiteiten in Vlaanderen hebben Doctoral Schools opgericht die ondersteuning en beurzen bieden aan doctoraatsstudenten. Deze scholen bieden gestructureerde ‘doctoraatsprogramma’s’ aan en kunnen financieringsmogelijkheden hebben voor studenten die onderzoek doen in specifieke domeinen.

Beurzen om in België te studeren

De ARES-beurs

Kom je uit een ontwikkelingsland en wil je promoveren in België? Een ARES-subsidie geeft je de mogelijkheid om een gespecialiseerde masteropleiding te doen of om vier tot zes maanden stage te lopen. Richtingen voor Masteropleidingen die in aanmerking komen voor een ARES-beurs zijn:

  • economie en financiën
  • gezondheid
  • de wet
  • stedenbouw
  • logistiek

Opfriscursussen die in aanmerking komen voor een ARES-beurs zijn:  student university                                                               

  • Kwaliteitscontrole en -borging van geneesmiddelen en gezondheidsproducten.
  • Geografische informatiesystemen.
  • Methodologie ter ondersteuning van innovatie in familiale landbouwbedrijven.
  • Inleiding tot onderzoek ter versterking van gezondheidsstelsels.

Financiering van je onderzoek

Als je een onderzoeker of doctoraatsonderzoeker bent, is het mogelijk dat je ondersteuning aanvraagt om je werk te financieren aan het “Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen“. FNRS-financiering is beschikbaar voor onderzoekers in verschillende wetenschappelijke disciplines en kan dienen om onderzoek te ondersteunen op nationaal en internationaal niveau.

Jobstudent

In Vlaanderen vormt de jobstudent een integraal onderdeel van de arbeidsmarkt. Deze jonge, tijdelijke werknemers spelen een cruciale rol in verschillende sectoren en dragen bij aan zowel de professionele ontwikkeling van de studenten zelf als aan de soepele werking van bedrijven.Een studentenjob is beschikbaar voor studenten die een studentencontract aangaan met hun werkgever. Een studentenjob opent de deur naar een flexibele en geschikte manier om werkervaring op te doen terwijl ze zich blijven richten op hun educatieve prioriteiten.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen