In Vlaanderen rust het ouderdomspensioen, een beloningssysteem dat senioren aan het einde van hun carrière een inkomensbron biedt. Mijn toeslagen vertelt u alles over het ouderdompensioen, pensioenaanvullingen en pensioensparen.
Het pensioenstelsel in Vlaanderen
Het ouderdomspensioen is een beloningssysteem waarmee senioren aan het einde van hun loopbaan een inkomen kunnen blijven ontvangen. In België is het Service fédéral des Pensions (SFP) die de pensioenen berekent en uitbetaalt aan senioren. De berekening van het pensioen voor zelfstandigen wordt beheerd door Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. In België is de pensioenleeftijd vastgesteld op 65 jaar (of 45 jaar gewerkt te hebben), maar zal geleidelijk stijgen tot 67 jaar. De pensioenleeftijd kan echter ook worden verlaagd, afhankelijk van uw beroep. Dit is bijvoorbeeld in het geval als u officier bent in het leger, dan kunt u na 27 dienstjaren met pensioen gaan als senior.
Berekening van het ouderdomspensioen voor senioren
Om het bedrag van ouderdomspensioen voor senioren te berekenen, houdt het SFP rekening met uw loopbaantijd en uw salaris. Een berekening die vaakwordt toegepast, gaat al volgt: Als uitgangspunt voor de berekening van het pensioen wordt 12 keer het bruto salaris genomen. Dit wordt vermeerderd met de vakantietoeslag. Het brutosalaris vermenigvuldig je dan met 12,96 en u heeft het pensioengevend salaris.
Uitbetaling van het ambtenarenpensioen voor senioren
De uitbetaling van ouderdomspensioen voor alle senioren gebeurt elke maand rond “één van deze vier data”:
- 1e werkdag van de maand;
- rond de 6e van de maand;
- rond de 14e van de maand;
- rond de 24e van de maand.
Het overlevingspensioen
Het overlevingspensioen is een financiële steun voor senioren die door de SFP wordt betaald aan het familielid van een overledene die al dan niet zijn of haar pensioen ontvangt. Om het overlevingspensioen te ontvangen, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan zoals minstens een jaar getrouwd zijn of ouder zijn dan 48 jaar op het moment van overlijden. De hoogte van de overlevingspensioen hangt af van u pensioenregeling af. Uw partner ontvangt meestal 70 % van wat u aan pensioen zou krijgen als u niet overleden was. Kinderen ontvangen meestal 14 % van dat bedrag. Tot slot is het natuurlijk mogelijk om uw nabestaandenpensioen te combineren met andere inkomsten zoals, een ouderdomspensioen. Deze regels veranderen echter afhankelijk van het soort inkomen waaraan het wordt toegevoegd.
De inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
De Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) is een sociaal vangnet in België dat bedoeld is om oudere personen met onvoldoende middelen financieel te ondersteunen. De IGO voorziet in een aanvullend inkomen voor gepensioneerden die niet over voldoende financiële middelen beschikken om een menswaardig bestaan te leiden. Om in aanmerking te komen voor de IGO moeten aanvragers voldoen aan bepaalde voorwaarden, waaronder een beperkt inkomen en vermogen.
Pensioensparen
Een veelgebruikte oplossing om u rustpensioen aan te vullen, is het opbouwen van pensioensparen. Hierdoor kunt u op het moment van uw pensionering beschikken over een aanvulling die u zelf heeft opgebouwd.
Pensioensparen kan op twee manieren worden opgebouwd:
- Door een pensioenspaarrekening te openen bij een bank.
- Door een pensioenspaarverzekering af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij.
THAB
De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden is een zorgbudget voor 65’+ers met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen. Het zorgbudget bedraagt maximaal 696 € per maand, afhankelijk van hoeveel zorg iemand nodig heeft en zijn (gezins)inkomen. Het bedrag is niet belastbaar en kan veranderen als als u inkomen of gezondheid verandert.
Vervroegd pensioen
Vervroegd pensioen verwijst naar de mogelijkheid om eerder met pensiozorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden te gaan dan de officiële pensioenleeftijd. In Vlaanderen is de wettelijke pensioenleeftijd momenteel 65 jaar, maar het is mogelijk om als senior eerder met pensioen te gaan, al dan niet met bepaalde beperkingen.
Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden
Het zorgbudget voor ernstig zorgbehoevenden, voorheen bekend als de “zorgverzekering”, wordt toegekend in de vorm van een maandelijkse toelage van 140 euro. Dit budget is beschikbaar voor personen die aanzienlijke zorgbehoeften hebben, zoals ouderen die verblijven in een woonzorgcentrum of mensen die thuis aanzienlijke ondersteuning nodig hebben. Om in aanmerking te komen, dient men gedurende minstens vijf opeenvolgende jaren in Vlaanderen of Brussel te wonen, sociaal verzekerd te zijn in een EU- of EER-lidstaat, of in Zwitserland. Daarnaast is het vereist dat men jaarlijks de zorgpremie betaalt en aangesloten is bij de Vlaamse sociale bescherming. Er geldt geen leeftijdsgrens voor het aanvragen van dit zorgbudget.
Alle huisvestingsgerelateerde oplossingen voor senioren
Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en vindt u het steeds moeilijker om zelfstandig op uzelf te wonen? Of wil u simpelweg eenzaamheid overwinnen door u leefomgeving te veranderen? Er zijn veel huisvestingsgerelateerde oplossingen voor senioren.
Bejaardentehuizen voor senioren
Verpleeghuizen, of rust- en verzorgingshuizen, zijn geschikte huisvestingen voor ouderen. De eerste zijn eenvoudige plaatsen van welkom en leven voor mensen die nog steeds alleen kunnen leven, maar de eenzaamheid willen doorbreken. Rust- en verzorgingstehuizen zijn eerder geschikt voor mensen die regelmatig zorg nodig hebben.
De prijs van een verpleeghuis kan variëren afhankelijk van verschillende criteria, zoals de keuze van de kamer, de aangeboden diensten en activiteiten, enz. Het is echter mogelijk dat u bepaalde financiële steun kunt krijgen om de kosten te betalen. Als naar een verpleeghuis gaan geen optie is die bij u past, zijn er andere oplossingen, zoals:
- zelfstandige woningen die zich bevinden tussen persoonlijke huisvesting en verpleeghuizen;
- servicewoningen, dit zijn particuliere woningen met bepaalde gemeenschappelijke ruimtes;
- kort verblijf in een verpleeghuis, om eenmalige hulp te krijgen.
Intergenerationeel wonen voor senioren
Wilt u thuis blijven, maar verliest u uw zelfstandigheid, of wilt u graag wat gezelschap? Waarom deelt u niet uw accommodatie niet met een student of jongere die u helpt en gezelschap houdt? Het principe van intergenerationeel wonen stelt u in staat om in uw eigen woning te blijven wonen en een jongere een huurwoning aan te bieden. Bovendien kunt u met deze oplossing een aanvulling op uw pensioen ontvangen, wat aanzienlijk kan zijn.
Sociale bijstand voor ouderen in Vlaanderen
Tot slot is er in Vlaanderen heel wat ondersteuning beschikbaar voor ouderen. De ADMR is een hulpmiddel voor ouderen, die geïsoleerd zijn en moeite hebben om zelfstandig te wonen.
Zij kunnen u diensten aanbieden zoals:
- familiehulp om u te helpen met dagelijkse taken zoals boodschappen doen of administratieve klusjes;
- helpen uw huis schoon te houden en de was te doen;
- kleine klussen in uw huis of appartement.
Mantelzorg
Mantelzorg, een vorm van zorg die vaak onzichtbaar is maar een enorme impact heeft, speelt een cruciale rol in het ondersteunen van kwetsbare personen in onze samenleving. Het verwijst naar de langdurige, onbetaalde zorg die individuen verlenen aan familieleden, vrienden of buren met een gezondheidsprobleem of beperking. Mijntoeslagen vertelt u alles over deze vorm van hulpverlening.
Zorgvolmacht
Zorgvolmacht is een soort juridisch hulpmiddel dat steeds bekender wordt in Vlaanderen. Het geeft mensen de kans om op een slimme en persoonlijke manier voor hun toekomstige zorg te zorgen. Mijntoeslagen legt uit waarom zorgvolmacht belangrijk is en hoe je het in Vlaanderen kunt regelen.
Pensioenbonus voor langere loopbaan
Vanaf 2024 wordt de nieuwe pensioenbonus geïntroduceerd. Deze bonus wordt uitgekeerd voor elke extra dag die je werkt na het bereiken van je vervroegde pensioendatum. Aangezien de bonus alleen geldt voor degenen die ten vroegste op 1 januari 2025 met pensioen gaan en de telling pas begint op 1 juli 2024, zijn er enkele overgangsmaatregelen. Als je vroegst mogelijke pensioendatum vóór 1 juli 2024 ligt, bouw je een pensioenbonus op voor elke dag dat je werkt vanaf 1 juli 2024, op voorwaarde dat je je pensioen uitstelt tot ten vroegste 1 januari 2025.
Indien je vroegst mogelijke pensioendatum na 30 juni 2024 maar vóór 1 januari 2025 ligt, bouw je een pensioenbonus op voor elke dag dat je werkt vanaf je vroegst mogelijke pensioendatum, mits je je pensioen uitstelt tot ten vroegste 1 januari 2025. Voor diegenen waarvan de vroegst mogelijke pensioendatum vanaf 1 januari 2025 ligt, bouw je een pensioenbonus op voor elke dag dat je werkt vanaf je vroegst mogelijke pensioendatum. De pensioenbonus is progressief en kan worden opgebouwd over maximaal drie jaar: 3.775 euro netto voor het eerste jaar na de vervroegde pensioendatum, 7.550 euro voor het tweede jaar en 11.325 euro voor het derde jaar. Dit betekent een totaal van 22.650 euro over drie jaar.