Bent u werkloos en actief op zoek naar een baan? U kunt verschillende tewerkstellingssubsidies krijgen voor werkloosheid om een aanwerving te vergemakkelijken waaronder een werkloosheiduitkering die minimaal 2.810,83 € bedraagt. Mijntoeslagen vertelt u meer over verschillende subsidies en hoe u ervoor in aanmerking komt.
Werkloosheiduitkering 2024
Wanneer u uw baan verliest, kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering. Deze uitkering wordt verstrekt aan personen die gedurende een bepaalde periode in loondienst hebben gewerkt. De hoogte van de werkloosheidsuitkeringen wordt bepaald op basis van het laatst verdiende loon, de gezinssituatie en het beroepsverleden. In principe worden deze uitkeringen voor onbepaalde tijd toegekend.
Ervaart u werkloosheid? Dan is een individuele beroepsopleiding (IBO) misschien iets voor u! Als u een IBO-contract afsluit, volgt u gedurende zes maanden een opleiding op de werkvloer. Met deze individuele beroepsopleiding kunt u:
- Aan de slag gaan in een bedrijf zonder ervaring.
- Een IBO-uitkering en een IBO-premie krijgen.
- De nodige ervaring opdoen.
- Een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd krijgen als indien u uw IBO succesvol afrondt.
U kunt een IBO volgen als uw werkloos bent en aan de onderstaande drie voorwaarden voldoet:
- U staat ingeschreven als werkzoekende bij De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding .
- U heeft uw vorige baan niet opgezegd om met een IBO te starten.
- U heeft nog nooit eerder gewerkt voor het bedrijf waar u IBO gaat doen.
Activeringstrajecten voor werkloosheid
Dit zijn tijdelijke trajecten van drie tot maximaal achttien maanden waarin een combinatie van werkacties én hulpverlening wordt aangeboden met als doel de werkzoekende voor te bereiden op betaalde tewerkstelling. De werkzoekende tekent het actieplan voor een activeringstraject uit, samen met een casemanager. Een netwerk van dienstverleners (met werkactoren en zorgactoren) voert de begeleiding uit.
Leerjob
Vanaf 1 januari 2024 wordt in Vlaanderen een innovatieve vorm van werkplekleren geïntroduceerd, genaamd “de leerjob”. Deze baanbrekende benadering maakt het mogelijk voor jongeren zonder diploma om essentiële vaardigheden te ontwikkelen op de werkplek en in een opleidingscentrum, met als uiteindelijk doel het behalen van een beroepskwalificatie. De leerjob biedt zo een alternatieve route naar een beroepskwalificatie voor jongeren zonder formele scholing, die vaak moeite hebben om werk te vinden.
Lokale hulp bij werkloosheid
Lokale organisaties zijn een waardevolle aanvulling en kunnen u betaalde contracten dicht bij huis aanbieden, waardoor uw professionele integratie wordt vergemakkelijkt. Deze organisaties spelen een cruciale rol bij het in contact brengen van werkzoekenden met werkgevers in de regio. Hun grondige kennis van het lokale economische weefsel stelt hen in staat om snel de behoeften van bedrijven te identificeren en gevarieerde vacatures aan te bieden die zijn aangepast aan de profielen van werkzoekenden in de buurt.
Beroepsinlevingsstage (BIS)
Een beroepsinlevingsstage (BIS) is een betaalde stage in een bedrijf. Het is geen arbeidsovereenkomst, maar een opleidingscontract, waarbij er vaardigheden en competenties aangeleerd worden op de werkvloer. De stagiair kan op vrijwillige basis een betaalde stage doen in een bedrijf. Zo scherpt hij/zij zijn vaardigheden en competenties aan op de werkvloer.Elke werkzoekende, werknemer, zelfstandige, student of buitenlander die in België mag werken, kan een BIS doen. Op deze manier kunt u vaardigheden en competenties verwerven op de werkvloer.
Tijdelijke werkloosheid
Het leven is onvoorspelbaar en er kunnen momenten zijn waardoor u vanwege uitzonderlijke en dringende redenen vrij moet nemen van uw werk. Dankzij de tijdelijke werkeloosheid kunnen werknemers profiteren van een uitkering voor de korte periode dat zij afwezig zijn van het werk.
Redenen voor een tijdelijke werkeloosheid zijn een:
- huwelijk;
- sterfgeval;
- familiereden;
- maatschappelijke redenen, zoals bijvoorbeeld jurylid zijn bij een rechtszaak.
Met ingang van 1 januari 2024 zal de vergoeding voor tijdelijke werkloosheid niet langer worden berekend op basis van 65 % van het beperkte loon, maar op 60 % van datzelfde beperkte loon.De wet betreffende diverse arbeidsbepalingen voorziet in een gedeeltelijke compensatie voor deze verlaging, die in de vorm van een extra aanvulling komt. Deze aanvulling wordt gedragen door de werkgever of het Fonds voor Bestaanszekerheid en wordt toegevoegd aan de reguliere uitkering voor tijdelijke werkloosheid.