Handicap: alle steun voor gehandicapten

8 Januari 2024 door Willemijn - 8 minuten leestijd

Aarzel niet om onze gratis simulatie te doen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
simuleer gratis mijn hulpmiddelen

handicap

Heb je een handicap en vraag je je af op welke steun je recht hebt in Vlaanderen? Mijntoeslagen vertelt u alles over welke steun er beschikbaar is in Vlaanderen en voor welke steun u in aanmerking komt. 

Tegemoetkomingen gehandicapten

In vlaanderen zijn er verschillende tegemoetkomingen voor mensen met een handicap. Hieronder staan de verschillende tegemoetkomingen toegelicht.

Persoonsvolgende financiering (PVB)

Ben je door het VAPH erkend als gehandicapt en kunt u niet werken? De kosten voor die ondersteuning kunnen soms hoog oplopen. Daarom wil de Vlaamse overheid dat elke persoon met een erkende handicap én een vastgestelde ondersteuningsnood over een PVB kan beschikken.

Persoonlijke-assistentiebudget (PAB)

PAB kan worden toegekend aan uw kind als hij of zij een handicap heeft. De aanvraagprocedure voor een persoonlijke-assistentiebudget verloopt via de intersectorale toegangspoort (ITP), een dienst van de jeugdhulp binnen het Agentschap Opgroeien van de Vlaamse overheid.

Inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)

De inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) is een tegemoetkoming waar je recht op kunt hebben als je verdienvermogen verminderd is door je handicap. De tegemoetkoming vervangt het inkomen dat je zou krijgen als je geen handicap had.  Vanaf 1 januari 2024 worden de IVT-bedragen voor de vierde keer verhoogd, ditmaal met 2,6875 %. Deze toename wordt toegepast bovenop de reeds bestaande wettelijke mechanismen, waaronder indexering en de koppeling van sociale uitkeringen aan de gemiddelde stijging of daling van het inkomen in België. Geen zorgen, er is geen actie vereist van jouw kant; het bedrag van je IVT wordt automatisch verhoogd. Het maximale bedrag dat kan worden toegekend, varieert afhankelijk van jouw gezinscategorie.

Categorie A is het nieuwe, geïndexeerde maximale bedrag 10.360,04 euro per jaar.
Categorie B is het nieuwe, geïndexeerde maximale bedrag 15.540,08 euro per jaar.
Categorie C is het nieuwe, geïndexeerde maximale bedrag 21.001,44 euro per jaar

Integratietegemoetkoming (IT)

Uw handicap brengt extra kosten met zich mee die soms moeilijk te dragen zijn. De integratietegemoetkoming (IT) is een compensatie vanuit het VAPH voor de bijkomende kosten die je als persoon met een handicap hebt als je wilt deelnemen aan het maatschappelijke leven Om recht te hebben op een integratietegemoetkoming, wordt er gekeken naar de impact van de handicap op je mogelijkheden/handicap punten evenals je inkomen.

Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB)

Vanaf uw 65e kunt u een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden krijgen THAB als u uw zelfstandigheid verliest. Bij de berekening van uw THAB wordt ook rekening gehouden met de impact van je  handicap op je autonomie en op jouw inkomen. Het bedrag kan variëren tussen de 102 euro en 683 per maand.

FOD Handicapuitkeringen voor je handicap

De FOD verleent en betaalt de meeste hulp aan mensen met een handicap die in België wonen. Ze zijn niet allemaal financieel, maar de meeste zijn bedoeld om u te helpen met uitgaven die verband houden met uw situatie. Hun toegang en het bedrag ervan zijn afhankelijk van de aard van uw handicap, de impact ervan en uw gezinssituatie.

Parkeerkaart voor mensen met een handicap

Een parkeerkaart voor gehandicapten kunt u aanvragen via de website van de Directie-generaal. Deze parkeerkaart geeft u het recht om te parkeren op voorbehouden plaatsen en in de blauwe zone. Er is ook een OV- kortingskaart gereserveerd voor mensen met een beperking. Met deze kaart kunt u tegen gereduceerde prijzen reizen met alle Belgische openbaarvervoerdiensten. Dit omvat zowel bussen als metro’s en tweedeklas treinreizen in België met het NMBS. Tenslotte kunt u bij het VAPH ook een Europese invaliditeitskaart aanvragen . Met deze kaart heeft u recht op allerlei voordelen op het gebied van cultuur, vrije tijd of sport. Deze kaart kan worden gebruikt in de onderstaande landen;

  • België
  • Estland
  • Cyprushandicap roemenie
  • Finland
  • Italië
  • Malta
  • Roemenië
  • Slovenië

European disability card

European Disability Card (EDC) is een kaart die aan u kan worden toegekend als er erkend is dat u een handicap heeft. Het doel is om uw toegang tot cultuur, sport of vrije tijd, ondanks uw aandoening, te bevorderen dankzij vele kortingen of voordelen. Met uw EDC card kunt u bijvoorbeeld een gereduceerd tarief krijgen bij een bezoek aan een museum.

Erkend worden als gehandicapte

Neem contact op met het VAPH via hun website, telefonisch of via e-mail om informatie te verkrijgen over het aanvraagproces en de vereiste documentatie. Wij raden u aan uw arts vooraf te vragen uw dossier op te stellen. Hij kan het dus meteen versturen als het VAPH hem dat vraagt, en u verspilt geen tijd met uw procedures.

Belangrijk
Het VAPH hanteert de definitie ‘handicap’ als: elk langdurig en belangrijk participatieprobleem van een persoon dat te wijten is aan het samenspel tussen functiestoornissen van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten en persoonlijke en externe factoren.

Analyse van uw financiële situatie door het VAPH

Naast het erkennen van een handicap beoordeeld VAPH ook je financiële situatie. Als je maandelijks inkomen onder het inkomensplafond ligt, kun je in aanmerking komen voor volledige financiering van de persoonlijke assistentie.

Als je inkomen boven het plafond ligt, kan het VAPH beslissen om een deel van de kosten te dekken en van jou een eigen bijdrage te vragen op basis van je financiële situatie.

Hoe vraag ik hulp aan?

Je moet een aanvraag indienen bij het VAPH online om een ondersteuning aan te vragen of in sommige gevallen persoonlijk bij het VAPH-loket. Hieronder volgt een stappenplan voor uw aanvraag:

  1. Bezoek de VAPH-website.
  2. Download het passende aanvraagformulier dat overeenkomt met het type ondersteuning dat u nodig heeft
  3. Vul het aanvraagformulier nauwkeurig in. Dit omvat het verstrekken van persoonlijke gegevens, informatie over uw handicap, financiële gegevens en andere relevante informatie.
  4. Na het invullen wordt het formulier geëvalueerd door een multidisciplinair team. Op basis van hun beoordeling neemt het VAPH een beslissing over de vorm van ondersteuning die u zult ontvangen.

Steun voor mobiliteit voor gehandicapten in Vlaanderen

Heeft u hulp nodig bij verplaatsingen omwille van uw handicap? Zowel De Lijn, de NMBS als de De Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel bieden ondersteuning aan personen met een handicap om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat kan gaan om een financiële tegemoetkoming tot begeleiding of aangepast vervoer. Hieronder staan een aantal voordelen voor de mobiliteit van gehandicapten:

  • Kortingkaarten: Naast de parkeerkaart bestaan ​​er kortingen op uw openbaarvervoerkaarten, zoals die van de MIVB, TEC, De Lijn of NMBS. Zodra uw handicap wordt erkend, hoeft u alleen maar een voordeelkaart aan te vragen bij de organisatie die u interesseert.
  • Kaart kosteloze begeleider: Met een ‘Kaart Kosteloze Begeleider’ kan een persoon met een handicap zich gratis laten begeleiden door een persoon naar keuze.
  • Een Minder Mobielen Centrale (MMC): Een Minder Mobielen Centrale (MMC) zorgt ervoor dat personen met een mobiliteitsbehoefte dankzij vrijwillige chauffeurs zich gemakkelijker kunnen verplaatsen.
  • Belbus: is een vorm van vraagafhankelijk openbaar vervoer. Deze busdienst rijdt alleen als er is gereserveerd. Een belbus heeft een aantal vastgestelde haltes maar rijdt niet volgens een vaste route of een vaste dienstregeling. De bus stopt enkel bij de haltes die vooraf zijn aangevraagd.

Taxi’s voor mensen met beperkte mobiliteit

In België bestaan ​​er taxidiensten om PRM’s  in staat te stellen naar hun afspraken te komen, ongeacht of ze medisch zijn of niet. Deze bieden u, soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding, de mogelijkheid om u over enkele kilometers of zelfs door de hele regio te vervoeren.

Taxibus voor gehandicapten                                                                        handicap

Bent u PRM en wilt u van het ene adres naar het andere in Brussel verhuizen? Er is een openbaar vervoersnetwerk genaamd taxibus speciaal voor PRM’s.Met deze openbare dienst kunt u door de hoofdstad reizen als u door de FOD Handicap als gehandicapt bent erkend.

Handycab-service voor gehandicapten

Handycab is een applicatie die beschikbaar is op IOS en Android en die in 2020 werd gelanceerd om PRM’s in staat te stellen toegankelijke taxi’s te vinden om zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en omgeving te verplaatsen.

Fiscale voordelen voor gehandicapten

In Vlaanderen genieten gehandicapten fiscale voordelen bij de aanschaf van een voertuig. Ten eerste kunnen zij vrijstelling krijgen van de belasting op inverkeerstelling (BIV) bij de inschrijving van het voertuig. Daarnaast komen gehandicapte personen in aanmerking voor een vermindering van de verkeersbelasting. Tot slot kunnen zij, afhankelijk van de mate van invaliditeit, aanspraak maken op een verlaagd btw-tarief bij de aankoop van een specifiek aangepast voertuig.

Hulp bij het vinden van werk voor gehandicapten

Er zijn een aantal instanties die hulp bieden bij het vinden van werk voor mensen met een beperking;

  • Het VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) hebben verschillende consulenten die kunnen helpen bij het zoeken naar geschikt werk, loopbaanbegeleiding en bij de voorbereiding op sollicitaties en gesprekken.
  • Het GTB (Gespecialiseerde Trajectbegeleiding) helpen bij het vinden van passend werk en bieden ondersteuning bij het aanpassen van de werkplek.
  • Het Jobcentrum is een organisatie die samenwerkt met werkgevers om aangepaste werkplekken te vinden.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen