Consumentenbescherming 2024: weet waarvoor u allemaal beschermd bent

9 Oktober 2024 door Willemijn - 6 minuten leestijd

Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen
consumentenbescherming
Het consumentenrecht stelt de regels en afspraken vast die van toepassing zijn op de koop en verkoop van goederen en diensten. Als consument geniet u specifieke rechten bij het aanschaffen van producten en diensten. Mijntoeslagen vertelt u alles over consumentenbescherming. 

Consumentenbescherming 2024

Wanneer er zich problemen voordoen met een verkoper, zijn er verschillende manieren waarop u als consument hulp of advies kunt verkrijgen. In individuele gevallen treedt de overheid niet rechtstreeks op, maar ze biedt wel mogelijke oplossingen en verwijst naar instanties waarmee u als consument uw probleem kunt proberen op te lossen.

Vragen over consumentenbescherming?

Heeft u vragen over uw consumentenrechten en zoekt u algemene informatie? De Federale Overheidsdienst (FOD) Economie, KMO, Middenstand en Energie voorziet u van de nodige informatie. Op de website van de FOD Economie vindt u uitgebreide algemene informatie over consumentenbescherming. Voor diverse vragen over uw rechten kunt u contact opnemen met het contactcenter van de FOD Economie. Het contactcenter is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9 tot 17 uur via het gratis nummer 0800 120 33.consumentenbescherming

Enkele voorbeelden van vragen die u kunt stellen over consumentenbescherming zijn:

  • Informatie over de solden.
  • Advies over reiscontracten.
  • Inlichtingen over sociale energietarieven.
  • Mogelijkheid tot herroeping na een aankoop.
  • Informatie over productveiligheid.
U kunt ook per e-mail of via het webformulier contact opnemen.

Wat kunt u doen als uw consumentenrechten geschonden werden?

Wanneer uw consumentenrechten geschonden worden, zijn er stappen die u kunt ondernemen zonder meteen juridische procedures te starten.

Verschillende stappen

Stap 1: Bespreek uw klacht met de verkoper

Neem eerst contact op met de verkoper om uw klacht over de geleverde goederen of diensten te bespreken. Veel bedrijven hebben een klachtendienst. Formuleer uw klacht duidelijk en bevestig deze schriftelijk (via post, fax, of e-mail) om een bewijs van uw klacht te hebben.

Stap 2: Schakel bemiddeling in

Als het niet lukt om met de verkoper tot een oplossing te komen, overweeg dan bemiddeling. Bemiddeling kan vaak goedkoper en sneller zijn dan juridische stappen.

Stap 3: Leg uw geschil voor aan de Consumentenombudsdienst

Indien uw klacht niet wordt opgelost bij de verkoper, kunt u het geschil voorleggen aan de Consumentenombudsdienst (COD). Dit is een centraal loket voor consumentenklachten. De COD zorgt ervoor dat uw vraag of klacht bij de juiste dienst terechtkomt. Als er geen specifieke dienst is voor uw klacht, zal de COD het dossier gratis behandelen binnen 90 dagen.

Belangrijk
De COD kan u niet helpen als uw melding anoniem is, als u al een klacht heeft ingediend bij de rechtbank, als u geen contact heeft opgenomen
met de verkoper om tot een oplossing te komen, of als uw geschil ouder is dan twaalf maanden.
consumentenbescherming

Enkele voorbeelden van geschillen die u bij de COD kunt voorleggen:

  • Defecte producten die de verkoper niet wil herstellen.
  • Verkeerd geleverde producten na een online aankoop.
  • Betwisting van de factuur van een aannemer.
  • Onjuiste prijsvermelding bij de aankoop van een auto.
  • Problemen met recent uitgevoerde bouwwerken.

Stap 4: Gerechtelijke stappen

Als alle voorgaande stappen niet tot een oplossing leiden, kunt u overwegen gerechtelijke stappen te ondernemen. Dit kan inhouden dat u juridisch advies zoekt, juridische bijstand inschakelt, of een advocaat raadpleegt om uw rechten te laten gelden

Slachtoffer van fraude of oplichting?

Vermoedt u dat u slachtoffer bent van misleiding, bedrog, fraude, of oplichting? Zijn uw consumenten- of ondernemingsrechten niet gerespecteerd? U kunt uw probleem melden op Meldpunt.belgie.be. Volg de stappen die van toepassing zijn op uw situatie en meld uw probleem aan de bevoegde diensten. Hierbij ontvangt u altijd een gepast antwoord.

Meldpunt.belgie.be biedt direct advies op maat over hoe u uw rechten kunt handhaven, of het verwijst u doelgericht door naar de instantie die u verder kan helpen. Uw melding wordt geanalyseerd door de bevoegde autoriteiten, en indien nodig, wordt er een onderzoek ingesteld.

Dit meldpunt is bedoeld voor meldingen van zowel particulieren als ondernemingen en omvat onder andere:

  • Illegale handelspraktijken en bedrog, zoals misleidende reclame, problemen met kredieten, ongewenste oproepen of e-mails, leveringskwesties, foutieve voedseletikettering, garantieproblemen, en meer.
  • Fraude, zoals phishing, spoofing (online voordoen als iemand anders), valse waardebonnen via e-mail, enzovoort.
  • Oplichting, zoals valse facturen, neppe loterijen, valse boetes via e-mail, en dergelijke.

Voorbeelden van meldingen waarvoor u bij Meldpunt.belgie.be terecht kunt, zijn onder andere:

  • Slachtoffer van internetfraude.
  • Signalering van oneerlijke of misleidende handelspraktijken.
  • Klacht over de etikettering van een product.
  • Ontvangen van een ongevraagd product.
  • Indienen van een klacht tegen een incassobureau.

Voordelen van consumentenbescherming in Europa

  1. Consumentenbescherming: In Europa biedt verschillende voordelen voor de consumenten, de markt en de economie als geheel. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:
  2. Productveiligheid: Consumentenbeschermingswetten stellen normen vast voor productveiligheid, wat betekent dat producten die op de markt worden gebracht aan bepaalde eisen moeten voldoen. Dit vermindert het risico op schade door defecte of gevaarlijke producten.consumentenbescherming
  3. Consumentenrechten: Europese consumenten hebben specifieke rechten, zoals het recht op informatie, het recht op herroeping bij online aankopen, en het recht op garantie. Dit versterkt de positie van consumenten en geeft hen meer macht en zekerheid bij het doen van aankopen.
  4. Eerlijke handelspraktijken: Consumentenbeschermingswetten verbieden oneerlijke handelspraktijken, misleidende reclame en agressieve verkoopmethoden. Dit zorgt voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven en beschermt consumenten tegen misleiding.
  5. Stimulering van de interne markt: Een uniforme set consumentenbeschermingsregels in de Europese Unie vergemakkelijkt de handel tussen lidstaten. Consumenten hebben vertrouwen in de producten en diensten die ze in andere EU-landen kopen, wat de interne markt bevordert.
  6. Consumentenvertrouwen: Een effectief consumentenbeschermingsbeleid draagt bij aan het vertrouwen van consumenten in de markt. Consumenten zijn eerder geneigd om aankopen te doen als ze het gevoel hebben dat ze goed beschermd zijn.
  7. Recht op schadevergoeding: Consumenten hebben in geval van schade als gevolg van gebrekkige producten of diensten het recht op schadevergoeding. Dit moedigt bedrijven aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun producten en diensten.
  8. Consistente regelgeving: Een uniforme reeks regels en voorschriften in de hele EU vermindert de complexiteit voor bedrijven die grensoverschrijdend opereren. Dit bevordert een consistente aanpak van consumentenbescherming.
  9. Bevordering van duurzaamheid: Consumentenbescherming kan duurzaamheid bevorderen door regels op te stellen voor productieprocessen, recycling en informatieverschaffing. Dit stimuleert bedrijven om milieuvriendelijkere praktijken te adopteren.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen