Wanneer u een woning, appartement of bouwgrond koopt, dient u het verkooprecht, ook bekend als registratiebelasting, te betalen over de aankoopprijs. Dit geldt bij de overdracht van eigendom van onroerend goed en moet worden voldaan in het Gewest waar het verkochte goed zich bevindt. Mijntoeslagen vertelt u meer over de registratiebelasting.
Registratiebelasting
De registratiebelasting is een belasting die wordt geheven bij de registratie van een akte of geschrift, zoals bij de aankoop van een woning of bij het schenken van een geldbedrag. Er zijn vier hoofdsoorten registratiebelasting:
- Het verkooprecht
- De schenkbelasting
- Het verdeelrecht
- Het recht op hypotheekvestiging.
De Vlaamse Belastingdienst is verantwoordelijk voor het innen van belastingen in Vlaanderen en voor het uitvoeren van fiscale controles.
Heffingen
Verkooprecht
Bij de aankoop van een woning, appartement of bouwgrond betaalt u het verkooprecht, ook wel bekend als registratiebelasting. Dit recht is verschuldigd wanneer:
- U de eigendom van een onroerend goed overdraagt.
- De transactie plaatsvindt in het Gewest waar het verkochte goed is gelegen.
Registratie
Het verkooprecht wordt van kracht zodra een (mondelinge) verkoopovereenkomst wordt gesloten. Om de belastingheffing mogelijk te maken, moet de akte worden geregistreerd.
Berekening
Het verkooprecht wordt berekend als een percentage van de aankoopprijs. Afhankelijk van de aard van het onroerend goed dat wordt gekocht, kunt u mogelijk profiteren van verlaagde tarieven, verminderingen of vrijstellingen.
Betaling van het Verkooprecht
Bij de verkoop van een onroerend goed zijn de kopers verantwoordelijk voor het betalen van de registratiebelasting.
Teruggave
U kunt om verschillende redenen een aanvraag indienen voor teruggave van registratierechten, waaronder:
- Aankoop van de enige eigen woning.
- Wederverkoop binnen twee jaar.
Schenkbelasting
De schenkbelasting is van toepassing wanneer de eigendom van een onroerend goed wordt overgedragen of wanneer de schenking van roerende goederen wordt geregistreerd.
De verplichting tot het betalen van schenkbelasting hangt af van of de schenker op het moment van de schenking een rijksinwoner of een niet-rijksinwoner is. Dit bepaalt in welk gewest de belasting moet worden betaald. De schenking moet worden geregistreerd om de belastingheffing mogelijk te maken. De schenkbelasting wordt berekend op basis van de verkoopwaarde van de goederen op de datum van de schenking. In sommige gevallen kunt u profiteren van verlaagde tarieven, verminderingen of vrijstellingen.
Verdeelrecht
Het verdeelrecht is een registratiebelasting die van toepassing is wanneer een onroerend goed, dat eigendom is van verschillende mede-eigenaren wordt verdeeld.
Het verdeelrecht is verschuldigd bij de verdeling van een onroerend goed dat aan meerdere mede-eigenaars toebehoort. De toepassing ervan hangt af van het moment van de verdeling en het gewest waarin deze plaatsvindt. Om het verdeelrecht toe te passen, moet de akte van verdeling worden geregistreerd. Het verdeelrecht wordt berekend op basis van de totale waarde van het onroerend goed of op basis van de waarde van de overgedragen delen. Bij een transactie die onder het verdeelrecht valt, zijn de belastingplichtigen degenen die een verdeeld goed verkrijgen of een aandeel in een onverdeeld goed ontvangen.
Recht op hypotheekvestiging
Wanneer u een onroerend goed zoals een woning, appartement of bouwgrond koopt, renoveert of een hypothecaire lening aangaat, wordt de hypotheek ingeschreven in de registers van de hypotheekbewaarder. Deze inschrijving vereist een notariële akte waarvoor registratiebelasting moet worden betaald. Dit wordt het recht op hypotheekvestiging genoemd.
Het recht op hypotheekvestiging wordt bepaald op basis van de locatie van het betrokken onroerend goed. Als de hypotheekvestiging betrekking heeft op verschillende onroerende goederen in verschillende Gewesten, wordt het recht op hypotheekvestiging vastgesteld in het Gewest waar het goed met het hoogste kadastraal inkomen is gelegen. De belastingplichtige, degene die de hypotheek aangaat (de hypotheeksteller), is verantwoordelijk voor het betalen van het recht op hypotheekvestiging.
Procedure
Om de hypotheekvestiging geldig te maken voor derden, wordt deze ingeschreven in de registers van de hypothecaire openbaarmaking of het Belgisch Scheepsregister via een notariële akte. De notaris biedt de akte binnen vijftien dagen na ondertekening ter registratie aan en betaalt het verschuldigde hypotheekrecht, dat doorgaans wordt voorgeschoten door de betrokken partijen.
Berekening
U betaalt 1 % registratierechten op het bedrag van de lening waarvoor een hypothecaire inschrijving wordt genomen. Het recht op hypotheekvestiging wordt vastgesteld op:
- De gewaarborgde hoofdsom.
- Het toebehoren, zoals kosten van vervolgingen, jaarlijkse verzekeringspremies, commissielonen, meestal voorzien als een percentage door de bank.
Vrijstelling tweede of volgende hypotheek
Indien u voor dezelfde schuldvordering en hetzelfde gewaarborgde bedrag een tweede of volgende hypotheek wenst te vestigen, en het recht op hypotheekvestiging reeds werd geheven op de vestiging van de eerste hypotheek, geniet u van een vrijstelling. De plaats van ligging van het onroerend goed bepaalt of de hypotheekvestiging onder federale of Vlaamse regelgeving valt. Zelfs als de eerste hypotheekvestiging belast werd onder federale regelgeving, kunt u van deze vrijstelling profiteren.