Kinderbijslagfonds: hoe kiest u uw kinderbijslagfonds in België?

22 Januari 2024 door Willemijn - 7 minuten leestijd
Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

kinderbijslagfonds Het kinderbijslagfonds is een cruciale instelling die zich bezighoudt met het verstrekken van financiële bijstand aan gezinnen om de kosten van het opvoeden van kinderen te helpen dekken. Heeft u kinderen en wilt u kinderbijslag aanvragen?  Welke uitkeringsfondsen zijn er in uw regio? Welke hulp kan u vergoed worden door een kinderbijslag fonds? Mijntoeslagen beantwoordt al uw vragen.

Welk kinderbijslagfonds kunt u kiezen België?

Alle uitkeringsfondsen in België betalen dezelfde steun, afhankelijk van de regio waar je woont. Het wisselen van fonds heeft dus geen invloed op het bedrag dat maandelijks aan uw kind wordt uitbetaald. De betalingsdatum en de aanvullende diensten die worden aangeboden, kunnen echter per uitkeringsfonds verschillen en het is dus op basis van deze criteria dat u uw keuze moet maken

Kinderbijslagfonds in Wallonië

In Wallonië wordt het toewijzingssysteem sinds 2019 beheerd door het Agentschap voor Levenskwaliteit, ook wel AViQ genoemd . De vijf voordeelfondsen in de regio waarbij u zich kunt aansluiten zijn: Famiwal, Camille , Parentia, Kidslife en Infino.Kinderbijslagfonds

Kinderbijslagfonds in het Brussels Gewest

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn het Iriscare en Cocom die de missie van het toezicht op de fondsen delen. In deze regio heeft u de keuze om u aan te sluiten bij: Famiris, Infino, Kidslife , Bruxelles Family of Parentia.

Kinderbijslagfonds in Vlaanderen

Tenslotte beheert Kind & Gezin het systeem in Vlaanderen sinds 2019. De uitkeringen worden betaald door: FONS, het publieke fonds van deze regio. Eén van de vier particuliere fondsen: Infino , Kidslife, MyFamily of Parentia.

Duitstalige gebied

Ten slotte is het voor het Duitstalige gebied het Ministerium der Deutschsprachigen dat verantwoordelijk is voor de betaling van de gezinsbijslagen aan alle kinderen op het grondgebied. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het vinden van een uitkeringsfonds als je daar ooit gaat wonen.

Wat doen kinderbijslagfondsen?

De Belgische kinderbijslagfondsen zijn verantwoordelijk voor verschillende missies, die dezelfde blijven in de drie gewesten van België. In de eerste plaats bent u zelf verantwoordelijk voor het toekennen en betalen van de kinderbijslagen, evenals de eventuele toeslagen waarvoor uw kind in aanmerking komt.

Uitbetalingen uit de kinderbijslagfondsen moeten nauwkeurig gebeuren, zowel qua bedrag als qua datum. Daarom monitoren organisaties als AVIQ of Kind en Gezin.

Hun tweede missie is het monitoren en, afhankelijk van de situatie, opnieuw beoordelen van uw dossier. Meestal kunt u profiteren van supplementen zonder dat u actie hoeft te ondernemen. Als uw inkomen bijvoorbeeld plotseling is gedaald omdat u uw baan bent kwijtgeraakt, zal uw uitkeringsfonds hier heel snel rekening mee houden om u een aanvulling te verlenen. Tenslotte is zij ook verantwoordelijk om u via de gepaste communicatiemiddelen te informeren, u toegang te geven tot uw dossier en u de mogelijkheid te bieden dit te wijzigen.

Hoe sluit u zich aan bij een kinderbijslagfonds?

Niet aangesloten

Sinds 2019 is het aan u om uw kinderen in te schrijven bij één van de vijf uitkeringsfondsen die in uw regio aanwezig zijn. Heeft u zich nog niet aangemeld bij een van de fondsen in uw regio en verwacht u een kind? Alle stappen om u te registreren kunnen online worden uitgevoerd, of ter plaatse in een van hun kantoren.

Ideaal is om vóór de geboorte van je kindje aan te sluiten, zodat hij of zij al vóór de geboorte kan profiteren van de geboortepremie.

Wel aangesloten

Bent u al aangesloten bij één van de kinderbijslagfondsen, maar wilt u graag wijzigen? U kunt dit op elk gewenst moment doen. Hiervoor moet u de overdracht van uw dossier naar een van de andere fondsen in uw regio aanvragen. De enige voorwaarde is dat u minimaal 24 maanden uitkering heeft ontvangen uit uw huidige uitkeringsfonds.

Ik weet niet meer bij welk fonds ik sta ingeschreven
Was u vóór 2019 al aangesloten bij een fonds, maar weet u niet welk fonds? U bent ongetwijfeld vóór 2019 aangesloten gebleven bij het fonds dat uw werkgever voor u had uitgekozen. Wij nodigen u daarom uit om contact met hen op te nemen of deze gegevens op uw rekeningafschriften terug te vinden.

Hoe worden de kinderbijslagfondsen gefinancierd?

De kinderbijslag is één van de zeven takken van de Belgische sociale zekerheid en wordt gefinancierd door sociale bijdragen.  kinderbijslag fonds
Deze worden in mindering gebracht op het brutosalaris:

  • Bezoldigde werknemers;
  • Ambtenaren;
  • Zzp’ers.

Daarnaast verstrekken werkgevers ook bijdragen, die specifiek voor hen zijn en die “werkgeversgebonden” worden genoemd. Het aandeel van de bijdragen ter financiering van de kinderbijslagen vertegenwoordigt  7 % van het brutoloon van de werknemers . Ze worden maandelijks betaald aan de RSZ en het is vervolgens de RSZ die dit budget herverdeelt over elke vestiging, in functie van hun behoeften.

Het budget dat aan de uitkeringsfondsen wordt toegekend, wordt vastgesteld door de Beheerscommissie Sociale Zekerheid. Dit wordt berekend op basis van schattingen die in het verleden werden uitgevoerd door het Nationale Bureau voor Kinderbijslag voor Werknemers (ONAFTS) en vervolgens door FAMIFED, dat deze missie had overgenomen terwijl het nieuwe systeem werd geïmplementeerd. Het zijn nu de regio’s zelf die berekenen welk budget ze nodig hebben.

Gezinstoelagen

Sinds 2019 is het toeslagensysteem hervormd om alle Belgische kinderen dezelfde kansen te geven. Zo wordt, behalve in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dezelfde basissteun toegekend aan al uw kinderen, ongeacht hun plaats van aankomst in het gezin of uw inkomen. Voor uw eerste kind krijgt u dus hetzelfde bedrag als voor uw derde, ook al is uw situatie sindsdien veranderd Dit is een pakket van drie hulpmiddelen dat door uw uitkeringsfonds aan uw kind wordt uitgekeerd. Hierin vinden we: kinderbijslagfonds

  • Geboortebonus;
  • Basiskinderbijslag;
  • Terug-naar-schoolbonus.

Ten slotte worden hem in ieder geval tot zijn 18e zonder voorwaarden uitkeringen uitgekeerd, die tot zijn 24e kunnen worden uitgekeerd als hij daarvoor in aanmerking blijft komen.

De geboortebonus

De geboortebonus, ook wel startbedrag genoemd, is een bonus die aan uw kind wordt toegekend bij de geboorte. Het wordt slechts één keer betaald door uw uitkeringsfonds en het bedrag varieert afhankelijk van de regio. Behalve in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het bedrag vast en ontvangen al uw kinderen hetzelfde bedrag, ongeacht uw inkomen of hun plaats van aankomst in het gezin.

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de regel niet dezelfde. Uw eerste kind krijgt namelijk een hoger bedrag dan de anderen. Voor meer informatie nodigen wij u uit om ons artikel over de kinderbijslag in Brussel te raadplegen.

Het basisbedrag

Het basisbedrag is de naam van de kinderbijslag die maandelijks aan uw kind wordt uitbetaald. Dit is hulp van een vast bedrag, die ze maandelijks uit uw uitkeringsfonds krijgen, in ieder geval tot ze 18 jaar worden. Sinds 2019 ligt het basisbedrag vast en stijgt alleen naargelang de leeftijdsgroep waartoe uw kind behoort. De bedragen en de leeftijdsgroepen zijn echter niet hetzelfde, afhankelijk van de regio waar u woont.

De terug-naar-schoolbonus

Ten slotte wordt u elk jaar in augustus een terug-naar-schoolbonus toegekend, die bedoeld is om u te helpen de kosten van uw kind te dekken wanneer het weer naar school gaat. Het wordt ook wel leeftijdstoeslag genoemd , want hoe ouder je kind wordt, hoe meer geld het krijgt

Aanvullingen op de kinderbijslag

Basissteun wordt uit uw kinderbijslagfonds aan uw kind toegekend, zonder inkomensvoorwaarden en ongeacht hun plaats in de broers en zussen. Daarentegen worden er verhoogde toeslagen uitgekeerd als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze worden namelijk bepaald door uw inkomen en uw persoonlijke situatie. De sociale toeslag wordt bijvoorbeeld aan u uitbetaald als u een zeer laag inkomen heeft. Er is ook hulp voor gezinnen met meer dan 3 kinderen of voor ouders die een kind alleen opvoeden, zodat u in de behoeften van uw kinderen kunt voorzien, zelfs met een beperkt inkomen. Ten slotte kan er ook bijstand aan u worden uitgekeerd als uw kind een handicap of ziekte heeft.

Deze verhoogde toeslagen kunt u zonder dat u actie hoeft te ondernemen, aan u uitbetalen. Uw uitkeringsfonds is namelijk verantwoordelijk voor de herbeoordeling van uw dossier als uw situatie verandert. U kunt echter contact met haar opnemen om tijd te besparen.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen