Collectieve schuldenregeling 2025: alles wat u moet weten

13 Januari 2025 door Willemijn - 10 minuten leestijd

Wilt u besparen op uw rekeningen?
Neem contact op met een gratis adviseur om uw rekeningen van energie/internet/verzekeringen te verlagen
+32 808 29 75
Openingsuren: 9-18u (ma-vrij). Dienst aangeboden door Selectra


collectieve schuldenregeling
Bent u schulden aangegaan om uw projecten te financieren, maar kunt u deze niet meer betalen. Het is mogelijk om een collectieve schuldenregeling aan te vragen. Hoe verloopt deze procedure? Wanneer eindigt het en wat kun je daarna doen? Mijntoeslagen beantwoordt al uw vragen.

Collectieve schuldenregeling

Collectieve schuldenregeling starten in België is een belangrijk proces om uw schuldenproblematiek op te lossen. De cruciale eerste stap in het schuldbemiddelingsproces is het bepalen van het juiste moment om dit te doen. Dit komt meestal voor als u met financiële problemen wordt geconfronteerd, waardoor u niet op regelmatige basis uw schulden kunt afbetalen.

belangrijk
Voor professionele hulp bij schuldbemiddeling kunt u terecht bij uw plaatselijke OCMW . De meeste OCMW’s bieden een oproepdienst aan die gespecialiseerd is in schuldbemiddeling. Zij staan ​​klaar om u direct te helpen of u door te verwijzen naar een passende juridische dienst.

Collectieve schuldenregelingsverzoek in 2024

Als u eenmaal heeft besloten dat collectieve schuldenregeling voor uw situatie de beste optie is, wordt het tijd om een ​​formeel verzoek in te dienen. Dit verzoek moet worden opgesteld in de vorm van een brief gericht aan de bevoegde arbeidsrechter . Het moet de volgende informatie bevatten:

  • De datum waarop u uw verzoek indient;
  • Uw volledige identificatiegegevens, inclusief uw voor- en achternaam, adres en burgerservicenummer;
  • Identificerende informatie over uw schuldeiser(s), inclusief hun naam, adres en elk relevant rekening- of contractnummer;
  • Een gedetailleerd overzicht van uw inkomsten, inclusief uw reguliere inkomstenbronnen en eventuele bijzondere inkomsten die u ontvangt;
  • Een uitgebreid overzicht van uw schulden, inclusief de verschuldigde bedragen, crediteuren en de aard van de schulden.
belangrijk
Het is belangrijk op te merken dat het indienen van deze aanvraag volledig gratis is. Voor het starten van schuldbemiddeling hoeft u geen administratiekosten te betalen.

Zodra de arbeidsrechter uw verzoek tot schuldbemiddeling heeft ontvangen, zal hij de nodige stappen ondernemen om een ​​bevoegde bemiddelaar aan te stellen. Deze mediator zal een centrale rol spelen in het gehele mediationtraject dat gaat komen. Om de collectieve schuldenregeling aan te vragen, moet u eerst een schriftelijk verzoek indienen bij de arbeidsrechter. Uw verzoek moet de datum, uw identiteit en die van uw schuldeiser vermelden, evenals een gedetailleerd overzicht van uw inkomsten en schulden. Het indienen van uw verzoek is geheel gratis en de rechter zal u een mediator toewijzen zodra hij deze ontvangt.

Hoe vindt een collectieve schuldenregelingsverzoek plaats?

Collectieve schuldenregeling zelf bestaat uit verschillende stappen en bijeenkomsten. Uw bemiddelaar en uw schuldeisers bespreken uw huidige financiële situatie en de mogelijkheid om schulden te verminderen of een realistisch afbetalingsplan op te stellen.

De bemiddelaar speelt een essentiële rol als neutrale facilitator van deze gesprekken. Hij is er om u tijdens het hele proces te begeleiden en te helpen bij het vinden van passende oplossingen. Het precieze verloop van de bemiddeling kan variëren afhankelijk van uw specifieke situatie, maar kan enkele maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de complexiteit van uw schulden en uw vermogen om deze terug te betalen. Zodra er overeenstemming is bereikt tussen u en uw schuldeisers, zal de bemiddelaar deze overeenkomst schriftelijk formaliseren.

Schuldenregelingsprocedure

In bepaalde gevallen kan de collectieve schuldenregelingsprocedure worden ingetrokken. Intrekking is een besluit dat door de mediator wordt genomen wanneer een van de partijen zich niet aan de regels houdt of geen blijk geeft van goede trouw. Deze intrekking kan aanzienlijke gevolgen hebben voor alle betrokken partijen.

Intrekking kan om verschillende redenen plaatsvinden, bijvoorbeeld als u onjuiste of misleidende informatie verstrekt om te profiteren van het schuldenregelingsproces of dit voort te zetten. Als u bovendien niet aan uw verplichtingen als schuldenaar voldoet, kan dit ook tot herroeping leiden. Het vergroten van uw vermogen zonder toestemming van de bemiddelaar of het opzettelijk regelen van uw insolventie kunnen bijvoorbeeld een reden zijn voor intrekking.

Nieuw verzoek indienen

Als uw collectieve schuldenregeling wordt ingetrokken, betekent dit niet noodzakelijkerwijs het einde van elke mogelijkheid tot bemiddeling. Er zijn echter specifieke regels die u moet volgen als u opnieuw een aanvraag wilt indienen nadat u bent ingetrokken. Normaal gesproken kunt u pas vijf jaar na de datum van herroeping een nieuw verzoek tot schuldbemiddeling indienen.Deze termijn begint te lopen vanaf de datum waarop het intrekkingsbesluit wordt genomen.collectieve schuldenregeling

Als uw afwikkelingsplan bijvoorbeeld op vijf augustus 2022 wordt ingetrokken, moet u wachten tot zes augustus 2027 voordat u een nieuw schuldsaneringsverzoek kunt indienen. Soms beëindigt de rechtbank het schikkingsproces, zonder een herroeping uit te spreken . Lees het vonnis dus goed door, want het kan soms geen herroeping zijn. In dit geval kunt u direct opnieuw een collectief afrekeningsverzoek indienen.

Aarzel niet om onze gratis simulatie te doen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuler mes aides gratuitement

Wanneer eindigt collectieve schuldenregeling?

Als u in een mediationproces zit of gaat komen, is het normaal dat u zich de vraag stelt hoe lang dit gaat duren. Op deze vraag bestaat geen eenduidig ​​antwoord, het hangt allemaal af van de hoogte van uw schulden en de overeenkomst die wordt bereikt. Hier zijn echter de maximale duur, afhankelijk van het type procedure dat wordt gestart.

Duur van de collectieve schuldbemiddeling

Collectieve schuldbemiddeling duurt gemiddeld tussen de vijf en tien jaar. Zodra uw verzoek om bemiddeling is geaccepteerd en de situatie is bevroren, begint het proces met het ontvangen van een kopie van de beslissing over de ontvankelijkheid van uw verzoek. Daarnaast ontvangen u en uw schuldeisers een schuldverklaring die u binnen een maand moet invullen. Vervolgens kan het proces op twee manieren doorgaan:

  • Ofwel wordt het schikkingsplan door u en uw schuldeisers aanvaard;
  • Of er wordt geen minnelijke schikking bereikt.
Belangrijk
Indien het schikkingsplan wordt afgewezen, wordt de beslissing meegedeeld aan de rechter, die vervolgens een juridisch schikkingsplan kan opleggen.

Duur van de bemiddeling

Als u of uw schuldeisers het door de mediator voorgestelde plan hebben afgewezen, kan de arbeidsrechter u een juridisch schikkingsplan opleggen. De duur van deze vorm van schuldbemiddeling is beperkt tot maximaal vijf jaar. Dit zijn de soorten schikkingen die u kunnen worden aangeboden:

  1. Een juridisch schikkingsplan zonder kwijtschelding van kapitaalschulden;                                                                                             
  2. Een juridisch schikkingsplan met kwijtschelding van kapitaalschulden.

Bij een schikking zonder kwijtschelding van schulden kan de rechter alsnog ingrijpen door te vragen:

  • Herbeoordeling of uitstel van betaling van uw schulden;
  • De aanpassing van de rente en kosten die u moet betalen;
  • De verlaging van uw rentetarieven;
  • De opschorting van voorrechten en hypotheken die uw eigendom bezwaren.

Deze maatregelen kunnen voor een periode van maximaal vijf jaar worden toegepast om u te helpen uw schuld terug te betalen.
Als uw schulden aan het einde van deze periode nog steeds niet volledig zijn betaald, kan de rechter een kwijtschelding van kapitaalschulden overwegen.

Belangrijk
U heeft ook de mogelijkheid om zelf een verlenging van de regeling aan te vragen. Zo voorkomt u dat u uw persoonlijke bezittingen moet verkopen om de schuld af te lossen.

Duur bemiddeling voor een gerechtelijke schikking met schuldkwijtschelding

Een juridisch schikkingsplan met kwijtschelding van kapitaalschulden kan worden overwogen als alle andere opties hebben gefaald. Deze mogelijkheid houdt in dat als uw schulden aan het einde van het schikkingsplan nog niet zijn verdwenen, uw bezittingen worden verkocht om deze af te lossen. Dit is hoe het werkt:

  • Bij een gedeeltelijke kapitaalkorting duurt het plan tussen de drie en vijf jaar;
  • Voor een volledige korting geldt het plan voor een periode van vijf jaar.

Het is essentieel dat u alles doet wat in uw macht ligt om uw schulden af ​​te betalen en indien nodig uw beslagbare bezittingen te verkopen. Als de schuld aan het einde van de periode nog steeds niet volledig is afgelost, kan deze geheel of gedeeltelijk worden kwijtgescholden.

Totale kwijtschelding komt echter zelden voor en kan alleen worden verleend in uitzonderlijke gevallen, wanneer de terugbetaling van de schuld meer dan vijf jaar zou duren na de uitspraak van de rechter, en onder bepaalde strikte voorwaarden.

Belangrijk
Houd er rekening mee dat bepaalde schulden niet kwijtgescholden kunnen worden, waaronder alimentatie, strafrechtelijke boetes, schadevergoeding voor persoonlijk letsel en schulden als gevolg van een faillissement.

Wat komt er na de collectieve schuldbemiddeling

Een collectieve schuldbemiddeling kan eindigen met kwijtschelding van een kapitaalschuld, maar belangrijk om te weten is dat deze tot vijf jaar na het einde van het plan kan worden herroepen, als er onregelmatigheden worden ontdekt.

U was bezig met een juridisch plan met schuldkwijtschelding toen u de loterij won. U besluit om geen aangifte te doen bij de rechter of mediator en dit geld voor uzelf te houden. Uiteindelijk wordt twee jaar na het einde van het plan ontdekt dat u dit geld had en dit niet heeft aangegeven. Er kan dan sprake zijn van hoger beroep. Als u geld ontvangt nadat de schuldbemiddeling is beëindigd, hoeft u dit bovendien niet te melden bij de rechter, mediator of uw voormalige schuldeiser. [/example]

voorbeeld
Uw schuldbemiddeling eindigt op 19 oktober. Op de 25e win je een grote som geld door mee te doen aan de loterij. De mediation is inmiddels afgerond en er is dus geen verhaal meer mogelijk.
Als u een collectieve schuldenregeling heeft getroffen, staat u nu geregistreerd bij de Nationale Bank.

Kan ik na de collectieve schuldbemiddeling een lening krijgen?

Na de collectieve schuldbemiddeling kunt u overwegen om een ​​lening af te sluiten. Er zijn echter wel een aantal belangrijke overwegingen die u moet maken. Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat uw vermogen om een ​​lening te verkrijgen afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder uw kredietgeschiedenis, uw huidige financiële situatie en uw vermogen om terug te betalen.

Aandacht
Als u al uw schulden heeft afbetaald of kwijtschelding heeft ontvangen, komt u technisch gezien in aanmerking voor een lening. Het is echter essentieel om te weten dat u na het einde van de schuldbemiddeling nog één jaar bij de Nationale Bank van België ingeschreven blijft. Gedurende deze tijd kan het moeilijk zijn om een ​​lening te krijgen, omdat financieringsinstanties mogelijk terughoudend zijn om u geld te lenen.

Er zijn echter een aantal soorten leningen waartoe u toegang heeft, zelfs als u bij de Nationale Bank geregistreerd bent. Deze leningen omvatten: collectieve schuldenregeling

  • Kredietconsolidatie: uw makelaar koopt uw ​​huidige kredieten terug en biedt u een nieuw krediet aan met herziene voorwaarden;
  • Microkrediet: Een kleine persoonlijke lening, doorgaans minder dan 1000 euro;
  • Familie- of vriendenlening: Een krediet toegekend door een vriend of familielid;
  • Ondersteund krediet: Bedoeld voor mensen met een laag inkomen voor de aankoop van specifieke goederen;
  • Pandlening: u stelt als onderpand een voorwerp ter waarde van het geleende bedrag ter beschikking.
Naast deze specifieke kredietvormen kan het erg ingewikkeld zijn om in het jaar na het einde van uw schuldbemiddeling een lening af te sluiten. Soms stemmen banken er echter mee in om geld te lenen, afhankelijk van uw inkomen en het geleende bedrag.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen