Voorwaarden Startlening: kom ik in aanmerking?

9 Oktober 2024 door Willemijn - 5 minuten leestijd

Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

startlening
Als je momenteel geen werk hebt maar wel plannen koestert om een eigen bedrijf op te starten, is de Startlening van PMV (Participatiemaatschappij-Vlaanderen) een interessante optie. Deze lening biedt voordelige voorwaarden waarmee je tot 100.000 euro kunt lenen om je onderneming van de grond te krijgen. Mijntoeslagen vertelt u meer over de startlening en de voorwaarden om deze lening te verkrijgen.

Startlening

De Startlening in Vlaanderen is een financieel instrument dat wordt aangeboden door PMV (Participatiemaatschappij-Vlaanderen) om startende ondernemers te ondersteunen bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Het biedt gunstige leningsvoorwaarden, waaronder een lagere rentevoet en soepele aflossingsvoorwaarden. Startleningen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het financieren van investeringen, werkkapitaal, en de aankoop van materiaal of inventaris. Het maximumbedrag dat kan worden geleend varieert, maar kan oplopen tot 100.000 euro. Het doel van de Startlening is om het ondernemerschap te stimuleren en bij te dragen aan de groei van nieuwe bedrijven in Vlaanderen.

Wie komt in aanmerking voor de startlening?

Starters in hoofdberoep (<4 jaar): de startlening is bedoeld voor alle startende ondernemers, zowel natuurlijke personen (eenmanszaken) als rechtspersonen (vennootschappen):startlening

  • De starter heeft zijn zelfstandige activiteit nog niet langer dan vier jaar in hoofdberoep uitgeoefend. Als natuurlijke persoon betekent dit dat je ofwel nog nooit als zelfstandige in hoofdberoep hebt gewerkt, ofwel je huidige zelfstandige activiteit ten hoogste vier jaar uitoefent. Hetzelfde geldt voor een rechtspersoon, waarbij rekening wordt gehouden met de voorgeschiedenis van de vennoten.
  • Een ondernemer die in het verleden zelfstandige was in hoofdberoep en na een onderbreking van significante duur (meestal twee jaar als loontrekkende, werkloze, enz.) een nieuwe zelfstandige activiteit, al dan niet verschillend van de vorige, wil opstarten.
  • Een ondernemer die al langer dan vier jaar gevestigd is als zelfstandige in hoofdberoep en zich heroriënteert door te starten met een nieuwe activiteit. Er is hier een belangrijke voorwaarde, namelijk  dat de nieuwe activiteit substantieel verschilt van de vorige en zich in een andere sector bevindt.
  • Als stagiair in het kader van de uitoefening van een vrij beroep kom je alleen in aanmerking bij vestiging als zelfstandige in hoofdberoep.
  • Een student-zelfstandige komt in aanmerking voor een Startlening zonder zich te vestigen in hoofdberoep.
  • Als starter met een ‘geldig attest startlening’ zijn er specifieke voorwaarden en extra’s: dit is ofwel een niet-werkende werkzoekende sinds 3 maanden, een volledig uitkeringsgerechtigde werkloze of een begunstigde van een inschakelingsuitkering of leefloon


Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om in aanmerking te komen voor een

Startlening moet je zelf je activiteit of onderneming uitoefenen. Als er een vennootschap wordt opgericht, moet je in principe meerderheidsaandeelhouder zijn en het dagelijkse beheer waarnemen. Hiervan kan soms worden afgeweken (zie de handleiding van de Startlening voor aanvullende ontvankelijkheidscriteria).

De Startlening wordt verstrekt aan natuurlijke en/of rechtspersonen voor investeringen op het grondgebied van het Vlaamse Gewest of activiteiten van een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest van de betrokken onderneming. Deze activiteiten moeten een duidelijke toegevoegde waarde voor Vlaanderen hebben.
Verenigingen zonder winstoogmerk komen in aanmerking als ze, volgens Europees recht, een economische activiteit uitoefenen. Er is sprake van een economische activiteit wanneer er goederen of diensten op de markt worden aangeboden.

Wie zijn uitgesloten voor de startlening?

De onderstaande personen komen niet in aanmerking:

  • Natuurlijke personen die zich vestigen in bijberoep of het statuut van meewerkende echtgenoot/echtgenote aannemen natuurlijke personen, die gebruik maken van het voordeel van het traject “Springplank naar Zelfstandige”, tenzij de betrokken persoon/personen zichstartlening vestigt/vestigen als zelfstandige in hoofdberoep.
  • Je mag als vennootschap of eenmanszaak niet actief zijn in deze uitgesloten activiteiten:
  • Visserij en aquacultuur;de primaire productie (teelt) van landbouwproducten (bedrijven die naast de teelt ook landbouwproducten verwerken, komen wél in aanmerking voor financiering);
  • wapenhandel, tabak-, gok- of pornografische industrie (kranten-, nacht- en andere winkels waarvan de verkoop van de betrokken producten slechts een beperkt deel van de omzet uitmaakt, komen wél in aanmerking voor financiering);
  • Activiteiten die illegaal zijn volgens de Belgische of internationale wetgeving;
  • De productie of distributie van gedistilleerde dranken indien minder dan 75 % van de productie in Vlaanderen plaatsvindt (kranten-, nacht- en andere winkels waarvan de drankenverkoop slechts een beperkt deel van de omzet uitmaakt, komen wél in aanmerking voor financiering);
  • IT voor onrechtmatige toegang tot datanetwerken en illegaal downloaden;
  • Klonen van mensen voor research of therapeutische toepassingen; genetisch gemanipuleerde organismen.

Je kunt een startlening aanvragen via tussenpersonen waarmee PMV samenwerkt, zoals:

  • Kredietinstellingen: Bank J. Van Breda & C°, Beobank, BNP Paribas Fortis, Belfius Bank, Crelan, ING Belgium, KBC Bank en Fintro.
  • Verschaffers van microkredieten: Hefboom, microStart.
  • Business angels netwerken: BAN Flanders en The Harbour.
  • Andere tussenpersonen: The Birdhouse, Meesters Accountants, SBB Accountants & Adviseurs, Lambregts & Robben Accountants Adviseurs, Horeca Partners, Vandelanotte Accountancy, Moore, Titeca Accountancy, Resolvus, Voka, Unizo, Starterslabo, Aslan Consulting, Stebo (Starterslabo Limburg). Voor meer informatie per provincie, bekijk de website van PMV/Z (rubriek Aanbrengers).
Je kunt ook rechtstreeks bij PMV een aanvraag indienen via de online applicatie.

Evaluatieprocedure startlening

Na indiening ontvangt de partner/tussenpersoon of aanvrager (bij rechtstreekse indiening) een ontvangstbevestiging per post of e-mail. Vervolgens wordt het dossier beoordeeld op ontvankelijkheid. Indien er informatie ontbreekt of onduidelijkheden zijn, wordt er contact opgenomen met de partner/tussenpersoon of de aanvrager (bij rechtstreekse indiening).

Alle beslissingen worden genomen door het Kredietcomité. Indien jouw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een kredietvoorstel. Deze goedkeuring wordt uiterlijk de eerste dag na de beslissing van het kredietcomité per post of e-mail meegedeeld aan de partner/tussenpersoon of aanvrager (bij rechtstreekse indiening).

Wat als u aanvraag wordt geweigerd?

Bij weigering of niet-ontvankelijkheid ontvang je een bericht met de motivatie en de redenen van weigering.
Indien geweigerd, kun je jouw aanvraag opnieuw indienen met aanvullende informatie en/of een herwerkt ondernemingsplan om de redenen van weigering te weerleggen.

Belangrijk
Als het Kredietcomité de aanvraag opnieuw weigert, geldt deze beslissing als definitief en kan de aanvraag niet opnieuw worden ingediend.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen