Het leefloon is financiële steun voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Het helpt hen om basisdingen te betalen, zoals eten en huur. In België krijgen mensen het leefloon van de OCMW’s (Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn). Mijntoeslagen vertelt u meer over het leefloon, de voorwaarden voor het ontvangen van leefloon en de verschillende categorien die bepalen hoe veel van dit loon u krijgt.
Wat is het leefloon?
Het leefloon, ook wel gekend als het leefloon of levensminimum, is een financiële steun die wordt verstrekt aan personen die niet over voldoende financiële middelen beschikken om in hun basisbehoeften te voorzien. In Vlaanderen wordt het leefloon toegekend door het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) aan personen die aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Voorwaarden Leefloon
Om in aanmerking te komen voor het leefloon in België, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- Je verblijft gewoonlijk in België. Je hoofdverblijfplaats is in België.
- Je bent meerderjarig (minimum 18 jaar of ouder). Als minderjarige heb je ook recht op het leefloon als je getrouwd bent, als je een kind ten laste hebt of als je zwanger bent.
- Je bent Belg of je bent (familielid van een) burger van de Europese Unie, erkend politiek vluchteling, subsidiair beschermde, staatloze of als vreemdeling ingeschreven in het bevolkingsregister.
- Je hebt te weinig bestaansmiddelen. Dat zijn alle soorten inkomsten binnen het huishouden. Je weet op het ogenblik van de aanvraag niet hoe aan voldoende inkomsten te geraken.
- Je bent bereid om te werken tenzij dat dit niet gaat om medische redenen of om billijkheidsredenen. Billijkheidsredenen zijn bijvoorbeeld: Je studeert nog, of het OCMW wil samen met jou eerst nog andere problemen aanpakken.
- Je moet je rechten laten gelden op andere uitkeringen waarvan je misschien kan genieten. Het OCMW gaat na of je recht hebt op bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering, een gehandicapten tegemoetkoming,…
Verschillende categorieën
Hier zijn de drie categorieën waarin je kunt vallen voor het leefloon:
- Samenwonende: Dit geldt wanneer je met een andere meerderjarige persoon samenwoont en de kosten van het huishouden deelt, zoals huur en energie, en samen taken of activiteiten in het huishouden doet. Dit kan iemand anders zijn dan je partner. Je maatschappelijk werker zal je individuele woonsituatie bekijken om te bepalen tot welke categorie van leefloon je behoort.
- Alleenstaande: Dit geldt wanneer je alleen woont.
- Samenwonende met gezinslast: Dit geldt wanneer je minstens één minderjarig kind ten laste hebt. Als je samenwoont met een partner, geldt dit bedrag voor jullie beiden. Je partner moet ook voldoen aan de voorwaarden die ook voor jou van toepassing zijn.
Procedure
Om het leefloon aan te vragen, dient u contact op te nemen met de sociale dienst van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) in uw gemeente. Tijdens deze aanvraagprocedure wordt van u verwacht dat u alle benodigde informatie verstrekt, zoals uw identiteit, uw inkomsten en die van uw medebewoners, gezinssamenstelling en eventuele bezittingen. Na grondig onderzoek zal het OCMW beslissen of u al dan niet recht heeft op het leefloon.
Wat moet je meenemen als je het leefloon wilt aanvragen?
- Je identiteitskaart.
- Bewijzen van je huidige inkomsten, zoals loonfiches, kinderbijslag, alimentatie, of documenten van de RVA als je werkloosheidsuitkering is stopgezet.
- Een overzicht van je spaargeld.
Bedrag leefloon
Het leefloon is een vast bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld. Om te berekenen hoeveel leefloon je per maand krijgt, deel je het jaarbedrag door twaalf. Deze bedragen zijn niet vast en kunnen veranderen. Ze zijn gekoppeld aan de spilindex, een maatstaf die de prijsstijgingen meet. Telkens wanneer de spilindex wordt overschreden, worden de bedragen aangepast. De nieuwe bedragen gelden vanaf de eerste maand na het moment waarop de spilindex wordt overschreden. Ook worden de bedragen aangepast aan de hand van de welvaartsaanpassing, wat een wettelijk mechanisme is om ervoor te zorgen dat de bedragen in lijn blijven met de algemene levensstandaard.
Bedrag leefloon 2024
Categorie | Bedrag |
Categorie 1: Samenwonende | 842,12 euro per maand |
Categorie 2: Alleenstaande | 1.263,17 euro per maand |
Categorie 3: Samenwonende met gezinslast | 1.707,11 euro per maand |
Welke stappen moet je volgen om het leefloon aan te vragen?
- Je neemt contact op met het OCMW van de gemeente waar je woont of gewoonlijk verblijft.
- Om te weten of je in aanmerking komt voor een leefloon (maatschappelijke integratie), gaat de maatschappelijk werker een sociaal onderzoek doen. Het is de bedoeling dat je hieraan actief meewerkt.
- Het OCMW beslist dan of je effectief een leefloon toegekend krijgt. Het is ook mogelijk dat er een andere vorm van dienstverlening aangeboden wordt.
- Binnen de 3 maanden na de toekenning, zullen er met jou afspraken gemaakt worden in het kader van een verdere begeleiding en maatschappelijke integratie. Dit noemt men een ‘geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie’ (GPMI).
Mijn nicht is 20jaar en studeert aan de hoge school.Kan ze een leefloon krijgen als ze bij haar grootmoeder gaat wonen en indien wel kan haar grootmoeder haar rechten als gepensioneerde en voordelen verliezen .
Beste Fakhir,
U kan best contact opnemen met het OCMW. Op basis van de situatie van uw nicht, kan ze een maatschappelijke werker spreken en kan er bekeken worden of ze voldoet aan de voorwaarden en of haar grootmoeder haar rechten zou verliezen.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle
Mijn zoon van 21 is vorig jaar opgenomen na zelfmoordpoging, hij zat nog midden in zijn studie. Hij is nu weer aan de betere hand maar is volgens de psycholoog nog niet toe aan het hervatten van de studie of solliciteren voor een job. Komt hij in aanmerking voor een leefloon?
Hij woont bij mij (gescheiden, inkomen 2000 netto per maand)
Beste Johanna,
Jouw zoon woont bij jou en dus is het moeilijk om te bepalen of hij in aanmerking komt voor een leefloon. Je neemt best contact op met het OCMW van de gemeente waar je woont of gewoonlijk verblijft. Je zegt daar dat je een aanvraag voor leefloon wil indienen. Een maatschappelijk werker gaat dan een gesprek met je voeren om samen te bekijken wat er mogelijk is voor jouw zoon.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle
Mijne naam is POPIAC CRINA ELENA,te smyrnaplaats 18,anrwerpen 2018.rknr 80051951845.ik ben een alleenstaande,werkzoekende momenteel
Beste Popiac Crina Elena,
Je kan je best aanmelden bij de VDAB. Mogelijk kom je in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering. Indien je een leefloon wil aanvragen, kan je je aanmelden bij het OCMW in Antwerpen.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle
Mijn dochter van 22 gaat samenwonen met haar vriend die werkt.
Wegens ziekte (ziekte van graves) heef zij haar diploma nog steeds niet behaald en heeft zij geen inkomen.
Heeft zij recht op leefloon? Wat mag haar vriend maximum verdienen?
Zij heeft al jaren niets.
Beste Kathy,
Mogelijk heeft je dochter recht op een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. Je kan best contact opnemen met je mutualiteit.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle
hallo
Sammen wonen met 6 kinderen tussen 1jaar en 9 jaar met één loon van 1700 euros per maand (vrouwe geen inkomen) ik wil weten met zo
Situatie als ik heb recht om te steunen kregen of helpen.ik betaal 770 euros huuren ik landen ook gaz elektriciteit(budgetmeter)bijna altijd
In négatif staan. watergroep staan ook achter
per ook factuur achter stand dus ik kreeg ook
Huurpremie maar deze jaar verminder en ik heb bijna 2 jaar geen werken. kan ik antwoord
Kregen en wat moet ik doen. Met vriendelijke bedankt
Grtz
Walid
Djedidi
Beste Walid,
U kan best informeren of uw vrouw in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering. Wat betreft elektriciteit, gas en water komt u mogelijk in aanmerking voor het sociaal tarief. U neemt best contact op met uw leverancier om hierover te informeren.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle
Mijn dochter heeft is na opname in de psycheatrie eindelijk aan de beterhand. Ze heeft bijna jaar niet meer schoolgelopen maar doet nu haar examens voor de examecomissie . Ze is op 29/04/2024 18 jaar geworden en woont sind in een maand in een Brug – huis in Leuven .
Zij heeft haar leefloon aangevraagd bij het OCMW in leuven .
Mijn vraag is in hoeverre Het OCMW al dan niet een bepaald bedrag kan van mij kan terugvorderen . Ik ben gepensioneerd en krijg een Netto pensioen van € 2277 per maand . Ik heb mijn eigen huis .
Dank bij voorbaat voor je antwoord
M.v.g.
Dirk Demarre
Beste Dirk,
Je neemt hiervoor best contact op met het OCMW van je gemeente.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle
Bij deze wou ik jullie bedanken voor deze uitleg. Daarom wou ik jullie de vraag stellen, hoe het komt dat ik reeds deze maand geen leefgeld heb ontvangen, daar ik nogthans aan de hierboven vermeldde voorwaarden voldoe. Kan je mij hierop een antwoord geven?
Met mijn oprechte groeten dank ik u,
David Bruyland.
Beste David,
Je kan best contact opnemen met je contactpersoon van het OCMW om na te gaan waarom je geen leefloon meer hebt ontvangen.
Met vriendelijke groeten,
Beste,
ik ben 25jaar (en wordt dit jaar 26) en studente geneeskunde in de UGent. Momenteel ben ik op kot in Gent, maar heb ik een domicilie in Bosvoorde (Brussel) bij mijn vader. Maandelijks krijg ik 280 euro van mijn vader, maar heb ik veel kosten zoals mijn kot (430 euro/maand), het eten (ong 300 euro/maand), mijn studies, openbaar vervoer … Omwille van mijn leeftijd krijg ik ook geen kindergeld meer. Volgend jaar moet ik nog mijn laatste jaar geneeskunde (3de master) afmaken. Daarom zou ik graag zien of de mogelijkheid bestaat om een leefloon te krijgen en of ik mij hiervoor ergens in Gent moet domiciliëren. Ik zou mij bijvoorbeeld bij mijn grootvader in Gent kunnen domiciliëren ookal woon ik daar niet.
Zou u mij voor bovenstaande kunnen helpen?
Mvg
Marie Cerckel
Beste Marie,
Op basis van de toelichting van je situatie, lijk je te voldoen aan de voorwaarden. Je kan best een aanvraag doen bij het OCMW van de gemeente waar je woonachtig bent. De maatschappelijke werker van het OCMW zal je verder kunnen helpen bij je aanvraag.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle