FOD: Alles over handicapuitkeringen

22 Januari 2024 door Willemijn - 5 minuten leestijd
Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

FOD FOD Handicap, onderdeel van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, staat centraal in het bieden van cruciale ondersteuning aan personen met een handicap in België, met als doel hun levenskwaliteit te verbeteren en hun volledige deelname aan de samenleving te bevorderen. Bent u arbeidsongeschikt en wilt u graag financiële ondersteuning? U kunt financiële steun aanvragen als u handicap erkend is.  Hoe vraag ik hulp aan? Op welk bedrag heb ik recht? Mijntoeslagen beantwoordt al uw vragen.

FOD Handicapuitkeringen 2024

De Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid in België speelt een cruciale rol bij het waarborgen van sociale bescherming en het verlenen van ondersteuning aan verschillende doelgroepen, waaronder personen met een handicap. Binnen de FOD Sociale Zekerheid is er een specifieke focus op het verstrekken van uitkeringen en tegemoetkomingen aan personen met een handicap om hun participatie in de samenleving te bevorderen en hun levenskwaliteit te verbeteren.

Steun door FOD Handicap

De FOD verleent en betaalt de meeste hulp aan mensen met een handicap die in België wonen. Ze zijn niet allemaal financieel, maar de meeste zijn bedoeld om u te helpen met uitgaven die verband houden met uw situatie. Hun toegang en het bedrag ervan zijn afhankelijk van de aard van uw handicap, de impact ervan en uw gezinssituatie . Daarom vindt u hier de lijst met verschillende hulpmiddelen die u kunt aanvragen als u erkend bent door de FOD Handicap:

  • De inkomensvervangende uitkering (ARR) , beter bekend als de Zwarte Madonna . Deze wordt aan u uitbetaald als u door uw handicap niet kunt werken of als u ten minste een derde van uw autonomie heeft verloren;
  • De integratietoeslag (AI) die wordt betaald aan mensen met een handicap om hen te helpen de extra kosten die uw handicap met zich meebrengt, te compenseren. Deze steun kan worden gecombineerd met de ARR of andere door de regio’s betaalde steun;
  • Hulp voor ouderen (APA) , die u kunt aanvragen als u 65 jaar of ouder bent en uw autonomie verliest;
  • Aanvullende gezinsbijslagen ( AFS) , voor kinderen met een beperking die aangesloten blijven bij een fonds

Tenslotte kunt u bij de FOD Handicap ook andere aanvragen voor niet-financiële bijstand indienen zoals:                      FOD

  • Het recht op een parkeerkaart ;
  • De toekenning van een reductiekaart in het openbaar vervoer ;
  • Belastingvoordelen op uw personenauto ;
  • Het sociale tarief om lagere prijzen te hebben voor energie, telefonie, transport enzovoort.

Aanvraag indienen

Het indienen van een aanvraag voor een tegemoetkoming vanuit de FOD Handicap gebeurt in verschillende fasen. Het eerste wat u moet doen, is uw dossier aanmaken op het My Handicap-platform

Mijn Handicap

Aanvragen voor hulp en tegemoetkomingen voor mensen met een handicap kunnen voortaan online gedaan worden via de tool Mijn Handicap. Hiervoor maakt u verbinding met dit portaal met uw elektronische identiteitskaart en uw pincode, of met de Itsme- applicatie .

Eenmaal verbonden, kunt u:

  • uw eigen dossier beheren
  • benodigde formulieren invullen om in aanvraag in te dienen
  • een aanvraag doen voor uitkeringskaarten of arbeidsongeschiktheidscertificaten.

DGPH-arts

Na uw aanvraag ontvangt u van de DGPH  een oproep om u te laten onderzoeken door een erkend arts. Dit onderzoek bepaalt het aantal punten en dus het bedrag van uw steun.
Tijdens dit onderzoek wordt beoordeeld welke impact uw handicap heeft op uw dagelijks leven en uw vermogen om de volgende dingen zonder hulp te doen:

  1. Verplaatsen
  2. Boodschappen doen, een maaltijd bereiden en nuttigen                      FOD
  3. Jezelf verzorgen en aankleden
  4. Woning onderhouden en huishoudelijke activiteiten doen
  5. Zelfstandig leven, gevaar inschatten en vermijden
  6. Communiceren, contacten leggen en onderhouden met andere personen

Handicappuntenschaal

Alle activiteiten worden vervolgens beoordeeld op een schaal van 0 tot en met drie. De schaal voor het toekennen van handicappunten is als volgt:

Handicappuntenschaal

Toekenning van herkenningspunten voor uw handicap
0 punten Je hebt er geen moeite mee om de taak alleen uit te voeren.
1 punt Je hebt weinig moeite om de taak alleen uit te voeren.
2 punten U heeft grote moeite om de taak zonder hulp uit te voeren
3 punten Het is voor u onmogelijk om de taak te voltooien zonder de hulp van anderen.

Beoordeling van uw inkomen

De berekening van de integratietegemoetkoming hangt af van verschillende punten. Om het bedrag van de integratietegemoetkoming voor personen met een handicap te kunnen berekenen, wordt namelijk rekening gehouden met drie elementen: De gezinssamenstelling, het belastbaar gezinsinkomen en de impact van de handicap op het dagelijks leven. Om een beter idee te vormen van het bedrag waar je mogelijk recht op hebt, zijn er simulaties beschikbaar. Natuurlijk krijgt u geen precies en persoonlijk antwoord, maar het stelt u in staat een eerste schatting te maken voordat u uw aanvraag indient.

Beslissing FOD

De beslissing van de FOD past niet bij u en u denkt dat dit verkeerd had kunnen zijn? Het is heel goed mogelijk om inzage in uw dossier aan te vragen. Dit verzoek moet dan gebeuren binnen de drie maanden na ontvangst per post van de beslissing van de FOD. Het moet een verwijzing bevatten naar hun beslissing, evenals het bewijsmateriaal waardoor u denkt dat het verkeerd is.

Voordelen FOD

De FOD Handicap voorziet in financiële uitkeringen om personen met een handicap te ondersteunen bij extra kosten en uitdagingen in het dagelijks leven. Daarnaast biedt het nog veelFOD meer voordelen zoals:

Toegankelijkheid: Het bevordert de toegankelijkheid door financiële middelen te verstrekken voor aanpassingen aan huis of vervoer, waardoor het dagelijks leven vergemakkelijkt wordt.

Zorgondersteuning: De uitkeringen bieden ondersteuning bij medische kosten en de behoefte aan gespecialiseerde zorg, waardoor de gezondheid en het welzijn van personen met een handicap verbeteren.

Arbeidsdeelname: Het stimuleert de arbeidsdeelname door financiële prikkels of aanpassingen op de werkplek, waardoor mensen met een handicap betrokken kunnen blijven bij het arbeidsproces.

Maatschappelijke Integratie: FOD Handicapuitkeringen dragen bij aan de maatschappelijke integratie van personen met een handicap door hen te helpen volledig deel te nemen aan de samenleving.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen