Bent u gehandicapt en op zoek naar mobiliteitshulp om u te helpen bij uw medische afspraken in Vlaanderen? De oplossing voor uw probleem zou wel eens de taxibus kunnen zijn. Mijntoeslagen vertelt u meer over deze dienst en hoe u zich voor de taxibus kunt aanmelden.
Registratieproces voor taxibus in 2024
Aanmelden voor de TaxiBus is een eenvoudige en toegankelijke procedure voor mensen met een beperking. Hiermee kunt u profiteren van deze aangepaste vervoersdienst die reizen van deur tot deur door middel van een taxibus door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mogelijk maakt. Hier zijn de stappen die u moet volgen om u te registreren voor de Taxibus.
Vereiste documenten voor de taxibus
Zorg ervoor dat u, voordat u zich registreert, de volgende documenten verzamelt:
- Aanvraagformulier voor inschrijving taxiBus: Dit formulier kunt u verkrijgen door het telefonisch aan te vragen bij de MIVB;
- Invaliditeitsattest: Bezorg een kopie van het invaliditeitsattest afgeleverd door de FOD Sociale Zekerheid. Dit certificaat moet bewijzen dat u voldoet aan de voorwaarden om van de dienst te kunnen genieten;
- Nationale Kortingskaart Openbaar Vervoer: Als u een nationale Kortingskaart heeft, voeg dan een kopie hiervan toe bij uw aanvraag;
- Identiteitskaart of paspoort: Voeg een kopie van uw identiteitskaart of paspoort toe om uw identiteit te bevestigen.
Registratiestappen voor de taxibus
Nadat u de vereiste documenten heeft verzameld, volgt u deze stappen om uw registratie te voltooien voor de taxibus:
- Het formulier invullen: Vul het TaxiBus-registratieaanvraagformulier zorgvuldig in. Zorg ervoor dat u nauwkeurige en actuele informatie verstrekt;
- Samenstellen van documenten: Voeg kopieën van het invaliditeitsattest, de nationale reductiekaart en uw identiteitsbewijs toe aan uw formulier;
- Verzending van het bestand: Stuur het ingevulde registratieformulier en de vereiste documenten naar het volgende adres: Klantenservice, Koningsstraat, 76, 1000 Brussel;
Als u moeite heeft met het invullen van de documenten, kunt u hulp vragen aan een adviseur van het OCMW van uw gemeente. Zij kunnen u door het registratieproces begeleiden. Zodra uw aanvraag is ingediend, onderzoekt de MIVB uw dossier. Als u in aanmerking komt voor de taxibus, ontvangt u een bevestigingsbrief. Bij weigering ontvangt u eveneens een reactie waarin de redenen voor de beslissing worden toegelicht.
Houd er rekening mee dat als u de dienst langer dan een jaar niet gebruikt of als de geldigheidsdatum van uw documenten is verstreken, uw recht om TaxiBus te gebruiken kan worden opgeschort.
Soorten handicaps die worden ondersteund door de taxibus
De TaxiBus wil tegemoetkomen aan de specifieke behoeften van mensen met een beperking door hen een aangepaste vervoersoplossing aan te bieden. Om voor de dienst in aanmerking te komen, is het belangrijk om op het gebied van arbeidsongeschiktheid aan ten minste één van de volgende voorwaarden te voldoen:
- Vermindering van de autonomie: Een vermindering van de autonomie met minstens 12 punten, gecertificeerd door een arts;
- Invaliditeit van de onderste ledematen: blijvende invaliditeit van de onderste ledematen, resulterend in een invaliditeitspercentage van ten minste 50 %;
- Verlamming of amputatie van de bovenste ledematen: Volledige verlamming of amputatie van de bovenste ledematen;
- Ernstige visuele handicap: een visuele handicap met een invaliditeitspercentage van ten minste 90%.
De dienst staat ook open voor kinderen tot 21 jaar die als gehandicapt zijn erkend tegen een tarief van minstens 80 % in de eerste pijler met betrekking tot de verhoogde gezinsbijslagen. Kinderen met deze erkenning kunnen alleen reizen, op voorwaarde dat ze over de autonomie en het onderscheidingsvermogen beschikken die nodig zijn om van de dienst gebruik te maken.
Opgemerkt moet worden dat als een persoon niet over voldoende autonomie beschikt, hij/zij bij het reizen met TaxiBus moet worden begeleid door een persoon naar keuze. Een reis boeken met de TaxiBus-service is een eenvoudige en praktische stap. U heeft twee mogelijkheden om uw reservering te maken:
- Online boeken: u kunt uw reis op elk moment, 24/7, online boeken door de officiële TaxiBus-website te bezoeken .
- Telefonisch reserveren: Indien u liever telefonisch reserveert, kunt u contact opnemen met de telefonische receptie van TaxiBus op 025152365 . De openingstijden van de receptie zijn van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 16.00 uur.
Reserveringstijden voor de taxibus
Belangrijk is dat u de reservering voor de taxibus uiterlijk op de laatste werkdag voorafgaand aan uw reis maakt . De openingstijden van de telefonische receptie zijn aangepast aan uw wensen, zodat u uw reis efficiënt kunt boeken.
Als u bijvoorbeeld op maandagochtend wilt reizen, dient u uiterlijk de zaterdag ervoor vóór 16.00 uur de taxibus reserveren. Deze flexibiliteit geeft u de mogelijkheid om uw reizen volgens uw schema te plannen.
Bij het reserveren wordt u gevraagd de volgende informatie te verstrekken:
- Uw voor- en achternaam;
- De eventuele aanwezigheid van een begeleidende persoon, indien van toepassing;
- De gewenste datum en tijd voor vertrek of aankomst;
- Uw vertrekadres;
- Uw aankomstadres.
Annuleer uw reservering
Moet u om welke reden dan ook uw taxibus-reservering annuleren? U wordt verzocht dit online of telefonisch aan de receptie te doen. Dit dient uiterlijk de dag vóór de reis om 19.00 uur te gebeuren.
Tarieven van taxibusdiensten
De taxiBus-service biedt betaalbare en transparante prijzen , aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Hier vindt u de details over de prijzen waarmee u kunt profiteren van deze deur-tot-deur-transportservice.
De kosten voor een rit met TaxiBus zijn vastgesteld op € 1,70 per persoon. Deze prijs dekt de reis van vertrek tot bestemming en biedt een voordelige optie voor mensen met beperkte mobiliteit. De betaling van de ritten gebeurt vooraf via bankoverschrijving . Zodra uw reserveringsaanvraag is bevestigd, ontvangt u de benodigde bankgegevens om de betaling uit te voeren.
Toegankelijkheid van de taxibus
De toegankelijkheid van TaxiBus-voertuigen is een prioriteit om comfortabel en veilig vervoer voor mensen met beperkte mobiliteit te garanderen. De minibussen die voor de dienst worden gebruikt, zijn speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan verschillende soorten handicaps. Hier zijn de belangrijkste elementen met betrekking tot de toegankelijkheid van TaxiBus-voertuigen.
Rolstoelen en beperkte mobiliteit
TaxiBussen zijn uitgerust om passagiers in een rolstoel te vervoeren . De beschikbare afmetingen voor rolstoelen zijn gespecificeerd: een maximale hoogte van 1,35 m in het voertuig en 1,24 m bij de toegangsdeur, een beschikbare lengte van 1,30 m en een breedte van 70 cm.
Mobiliteitshulpmiddelen
De taxibus is ontworpen om passagiers met verschillende mobiliteitshulpmiddelen te huisvesten, zoals krukken, wandelstokken, rollators en witte wandelstokken. Er zijn beveiligingsmaatregelen beschikbaar om de veiligheid van deze passagiers tijdens de reis te garanderen.
Hulpdieren en bagage
Hulpdieren zijn toegestaan in TaxiBus. Daarnaast mag u een kleine koffer en eventueel een kinderwagen meenemen in de taxibus.
Algemene context
Door flexibel en betaalbaar vervoer van deur tot deur aan te bieden, helpt TaxiBus de autonomie en levenskwaliteit van deze mensen te verbeteren binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dankzij deze dienst hebben gebruikers de mogelijkheid om zich veilig en zelfstandig te verplaatsen, ongeacht hun type beperking en hun specifieke behoeften. De TaxiBus maakt deel uit van een aanpak van inclusiviteit en toegankelijkheid, waardoor mensen met beperkte mobiliteit actief kunnen deelnemen aan het sociale, professionele en culturele leven in de regio.