Aanvraagprocedure STS 2024
De ondernemer dient een kwalitatief transformatieplan in te dienen, inclusief een investerings- en opleidingsdeel, volgens de richtlijnen van de Leidraad voor de opmaak van het transformatieplan. Na aanmelding ontvangt de onderneming een link van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Het is vereist om de aanvraag in te dienen in de maand die voorafgaat aan de maand waarin daadwerkelijk wordt gestart met de transformatie-investeringen en/of transformatieopleidingen. Dit komt doordat de vroegst mogelijke startdatum van het project de eerste dag van de maand is die volgt op de maand waarin de steunaanvraag wordt ingediend.
Bedrag STS
De ondersteuning die wordt geboden voor bedrijfsprojecten kent verschillende percentages, afhankelijk van het soort investeringen. Voor investeringen geldt een steun van 8 %, terwijl opleidingen een steun van 20 % kunnen ontvangen. Het subsidieplafond per aanvragende onderneming en per kalenderjaar is vastgesteld op 500.000 € . Echter, voor projecten met een uitzonderlijk belang op het gebied van duurzaamheid of klimaat, kan dit plafond verhoogd worden tot 1.000.000 €.
Registratie van de aanvraagprocedure STS
Nadat de aanvulling van de aanvraag is voltooid, stuurt het Agentschap Innoveren & Ondernemen een elektronische ontvangstbevestiging naar de onderneming. In deze melding wordt bevestigd dat de steunaanvraag succesvol is ontvangen en geregistreerd. Tevens wordt de vroegst mogelijke startdatum van het project meegedeeld.
Ontvankelijkheid van de aanvraagprocedure STS
Het Agentschap Innoveren & Ondernemen onderzoekt de ontvankelijkheid van de aanvraag door verschillende criteria te controleren:
- Volledigheid van de aanvraag, inclusief alle verplichte bijlagen:
- Een kwalitatief transformatieplan met een investerings- en een opleidingsdeel, opgesteld volgens de richtlijnen van de Leidraad voor de opmaak van het transformatieplan.
- Indien er een ondernemingsraad is, het bewijs dat het transformatieplan aan de ondernemingsraad is voorgelegd.
- Bewijs van het aantal personeelsleden (niet het aantal VTE’s) tijdens het laatste kwartaal voor de indiening van de aanvraag, aan de hand van een RSZ-attest, een gedetailleerde aangifte bij de RSZ, of een gedetailleerde aangifte bij het Sociaal Secretariaat van het referentiekwartaal.
- Voor ondernemingen met meer dan vijf vestigingen, een lijst met de adressen van de overige vestigingen.
- Gedetailleerd overzicht van de investeringen.
- Gedetailleerd overzicht van de opleidingen.
- Bepaling van de grootte van de onderneming.
- Financieel plan dat aantoont of de onderneming over voldoende financieringscapaciteit beschikt.
- Rekenmodule voor ondernemingen in moeilijkheden.
- Kostenmodel.
- Grondige recent uitgevoerde concurrentieanalyse.
- Klimaatplan of toelichting van het klimaatplan.
- Verificatie of het daadwerkelijk een strategisch transformatieproject betreft aan de hand van het bijgevoegde transformatieplan.
Beoordeling aanvraag STS
De Commissie Strategische Steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen evalueert het ingediende project op basis van het bijgevoegde transformatieplan. Na deze beoordeling zal de commissie een gemotiveerd voorstel voor steun presenteren aan de bevoegde minister.
Uitbetaling STS
De uitbetaling van de strategische transformatiesteun verloopt via een aanvraagprocedure, en deze wordt niet automatisch verwerkt. Nadat de steun is toegekend, ontvang je in de beslissingsmail een link naar het e-loket, waar je de uitbetaling van de steun kunt aanvragen.
Het verzoek tot uitbetaling dient uiterlijk twaalf maanden na de voltooiing van het gehele transformatieproject te worden ingediend, zoals bepaald in artikel 34 van het Decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2016 van 18 december 2015, dat van kracht is sinds 1 januari 2016.
De subsidiebedragen zullen worden overgemaakt naar het opgegeven rekeningnummer in de subsidieaanvraag.