Bent u op zoek naar een werkplek om uw professionele activiteit te ontwikkelen , maar beschikt u niet over de middelen of de behoeften om over speciale kantoren te beschikken? Waarom zou u niet overwegen om in coworking ruimte te vestigen? Mijntoeslagen vertelt u alles over de mogelijkheden die u in België heeft op het gebied van coworking spaces.
Coworking spaces in België
Coworking groeit voortdurend in heel Europa en blijft groeien in de belangrijkste Europese kantoormarkten, en België is daarop geen uitzondering! Na enkele jaren van aanhoudende expansie op de Belgische markten en in het bijzonder in Brussel en Antwerpen, heeft coworking spaces zich geleidelijk over het hele grondgebied verspreid. Het vertegenwoordigt meer dan 20 % van de opname op de kantorenmarkt in België. Een model dat profiteert van de explosie van de flexibiliteitsbehoeften van gebruikers en bedrijven en dat in de loop van de tijd moet blijven bestaan.
Coworking spaces in België versterken hun aanwezigheid
Met meer dan 500 coworking spaces geïdentificeerd in België in 2022 volgens de Belgian Workspace Association (BWA) en marktvoorspellingen van ongeveer 30 % van de kantorenmarkt in 2030, vestigt coworking zich in België als een essentieel model.
Dankzij zijn centrale ligging in het hart van Europa en zijn internationale openheid is België vandaag de dag een gastvrij land voor veel werknemers die op zoek zijn naar nieuwe professionele ervaringen. Het model is daar populair en maakt nu deel uit van de werkgewoonten van de Belgen. Belgische pioniers op het gebied van flexibele werkplekken en coworking spaces, de medeoprichters van Silversquare, Axel Kuborn en Alexandre Ponchon hebben onlangs in een interview aan soir.be ook hun wens bevestigd om in 2023 twee nieuwe ruimtes in België te openen, in Antwerpen en Leuven. Daarmee completeren ze hun aanbod met ruim 50.000 m² flexibele kantoorruimte. Centrale zakenwijken en stadscentra zijn de favoriete bestemmingen voor collega’s. In België schat 45 % van hen dat hun activiteit verenigbaar is met deze werkorganisatie.
Coworking spacea: flexibel en duurzaam
Als we het hebben over flexibele werkplekken en coworking spaces, zien we vaak een doel voor werknemers die op zoek zijn naar wendbaarheid en flexibiliteit. Ondernemingen overwegen deze oplossing echter ook om financiële en ecologische redenen. Het verkleinen van de oppervlakte van het vastgoed en het investeren in ruimtes van derden voor zijn teams betekent in feite het verkleinen van de koolstof- en vastgoedvoetafdruk, de belangrijkste kostenpost voor bedrijven.
En de ene crisis leidt tot de andere (in werkelijkheid meerdere andere als we kijken naar de energie-, grondstoffen- of zelfs vastgoedcrises), het wordt nu van cruciaal belang voor bedrijven om te besparen op huur en grond.
Als het primaire doel financieel is, concentreert het denken van bedrijven zich op een vierdimensionale kosten-batenbenadering. Er wordt rekening gehouden met:
- investeringen (digitalisering van teams en bedrijf)
- de voorkeursoppervlakten (thuiskantoor, coworking-ruimtes, kantoren);
- gegenereerde of verwachte besparingen;
- de impact van deze beslissingen op de medewerkers.
Samenwerking en synergie met coworking spaces
Coworkingruimtes fungeren als broedplaatsen voor creativiteit en innovatie. Het delen van ideeën wordt gestimuleerd door de informele setting waarin professionals elkaar ontmoeten. Of het nu gaat om informele gesprekken bij de koffieautomaat of georganiseerde brainstormsessies, de openheid van coworkingruimtes moedigt professionals aan om hun gedachten te delen en te profiteren van elkaars ervaringen.
Zakelijke partnerschappen aangaan
Een van de meest tastbare voordelen van samenwerken in een coworkingruimte is de mogelijkheid om zakelijke partnerschappen aan te gaan. Professionals met complementaire vaardigheden en diensten kunnen elkaar vinden en gezamenlijke projecten initiëren. Deze organische vorm van samenwerking draagt niet alleen bij aan de groei van individuele ondernemingen, maar verrijkt ook de algehele zakelijke gemeenschap.
Coworking spaces trends
In Vlaanderen ondergaat de coworkingindustrie een continue evolutie. Die is gedreven door veranderende behoeften van professionals en de voortdurende ontwikkeling van de zakelijke omgeving. Hier zijn enkele opmerkelijke trends die de wereld van coworking spaces in Vlaanderen momenteel beïnvloeden:
Technologische Integratie
Coworking spaces in Vlaanderen richten zich steeds meer op geavanceerde technologische integratie om de werkervaring te verbeteren. Dit omvat slimme toegangscontrolesystemen, geavanceerde videoconferentievoorzieningen en de implementatie van digitale platforms voor naadloze communicatie en samenwerking tussen leden.
Wellness en Werkbalans
In lijn met de groeiende erkenning van het belang van welzijn op het werk, introduceren sommige coworking spaces in Vlaanderen elementen die gericht zijn op het bevorderen van een gezonde werkbalans. Dit kan variëren van fitnessruimtes en meditatieruimtes tot wellnessprogramma’s. Hierdoor wordt coworking meer dan alleen een werkplek, maar een plek waar het welzijn van professionals centraal staat.
Flexibele Lidmaatschapsmodellen
Om aan de diverse behoeften van professionals te voldoen, experimenteren coworking spaces in Vlaanderen met flexibele lidmaatschapsmodellen.
Naast traditionele maandelijkse abonnementen worden er meer mogelijkheden geboden. Bijvoorbeeld dagpassen, strippenkaarten en specifieke lidmaatschappen voor bepaalde evenementen of services.
Focus op Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog op de agenda, ook in coworking spaces. Steeds meer ruimtes in Vlaanderen integreren groene praktijken zoals energie-efficiënte voorzieningen, recyclingprogramma’s en het gebruik van duurzame materialen. Dit niet alleen als reactie op milieubewuste professionals, maar ook als een manier om een positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap.