i
De Vlaamse overheid wil met de ecologiepremie+ bedrijven aanmoedigen om hun productieprocessen duurzaam, klimaatvriendelijk, circulair en energiezuinig te maken. De overheid draagt bij aan een deel van de extra investeringskosten die dergelijke initiatieven met zich meebrengen. Mijntoeslagen vertelt u meer over deze premie en wat de voorwaarden voor deze premie zijn.
Wat is de ecologiepremie+ ?
In het Vlaamse Gewest kunnen bedrijven, uitgezonderd vzw’s, subsidie aanvragen bij VLAIO voor ecologische investeringen. De subsidie is gebaseerd op de meerkost van essentiële investeringscomponenten, het type investering (milieuvriendelijk, energiebesparend, hernieuwbaar), de ecoklasse/ecogetal, en de grootte van de onderneming. Dit leidt tot een nettosteunpercentage per technologie op de limitatieve technologieënlijst (LTL EP+), afhankelijk van de grootte van de onderneming (kmo of groot). De Vlaamse overheid wil met de ecologiepremie+ bedrijven aanmoedigen om hun productieprocessen duurzaam, klimaatvriendelijk, circulair en energiezuinig te maken. De overheid draagt bij aan een deel van de extra investeringskosten die dergelijke initiatieven met zich meebrengen.
Ecologiepremie+ 2024
Vanaf 1 januari 2024 is er een bijgewerkte technologieënlijst van kracht voor steunaanvragen. De wijzigingen en aanpassingen zijn gedetailleerd te vinden onder de rubriek “Wat komt in aanmerking > Aanpassingen LTL lijst”.
Zelfstandigheidscriterium Ecologiepremie+
Het criterium van zelfstandigheid houdt in dat de gegevens van de onderneming die steun aanvraagt worden opgeteld bij die van de deelnemende ondernemingen (bij participatie van meer dan 25 %) en de verbonden ondernemingen (bij participatie van meer dan 50 %). Dit wordt nader toegelicht in overeenstemming met de Europese kmo-definitie.
Indien een van deze criteria wordt overschreden, wordt de onderneming beschouwd als een grote onderneming. De grootte van de onderneming wordt bepaald op basis van de financiële gegevens van de twee voorafgaande boekjaren vóór de indiening van de steunaanvraag.
Vzw’s worden niet aanvaard als juridische vorm voor EP+. Vzw’s met een economische hoofdactiviteit die in aanmerking komt voor GREEN-steun (conform de NACE-lijst GREEN) kunnen echter wel steun aanvragen voor groene warmte- en energie-efficiëntietechnologieën vermeld op de LTL EP+.
Ondernemingen met een of meer grote energie-intensieve vestigingen (primair energieverbruik ≥ 0,1 PJ en behorend tot de doelgroep) in het Vlaamse Gewest komen alleen in aanmerking voor ecologiepremie+ plus als deze vestigingen zijn toegetreden tot de Vlaamse energiebeleidsovereenkomsten (EBO) en deze naleven.
Grote ondernemingen die zijn uitgesloten voor groene warmte- of energie-efficiëntietechnologieën vermeld op de LTL EP+, kunnen voor deze technologieën steun verkrijgen via GREEN.
Investeringen kunnen worden uitgevoerd door een patrimoniumvennootschap die behoort tot dezelfde groep als de steunaanvragende onderneming. Dit is van toepassing in de volgende situaties:
- De patrimoniumvennootschap participeert voor minstens 25 % in de steunaanvragende onderneming.
- De steunaanvragende onderneming participeert voor minstens 25 % in de patrimoniumvennootschap.
- Een natuurlijke persoon of rechtspersoon participeert voor minstens 25 % in beide vennootschappen.
Ondernemingen in moeilijkheden worden uitgesloten van steun op basis van Europese regelgeving.
Wie komt in aanmerking?
In aanmerking komende technologieën voor de ecologiepremie+ worden vastgesteld op basis van een limitatieve technologieënlijst, afgekort als LTL EP+. Voor steunaanvragen vanaf 1 januari 2024 (LTL-epplus-2024-01-thema) zijn er 49 technologieën die in aanmerking komen voor ondersteuning.
Deze technologieën zijn onderverdeeld in drie categorieën en zes thema’s, waaronder milieutechnologieën, energiebesparende technologieën, hernieuwbare energie, koeling, transport, verlichting, warmte/verwarming, water en diverse toepassingen.
Uitgesloten technologieën
De volgende technologieën komen niet voor op de LTL en zijn bijgevolg uitgesloten van een ecologiepremie+:
- ecologie-investeringen die in aanmerking kunnen komen voor steunverlening via warmtekrachtcertificaten als vermeld in het elektriciteitsdecreet;
- ecologie-investeringen die in aanmerking kunnen komen voor steunverlening via groenestroomcertificaten als vermeld in het elektriciteitsdecreet.
Omvang steun technologie premie
De ecologiepremie wordt verstrekt in de vorm van een subsidie, waarvan het bedrag wordt vastgesteld op basis van:
- De omvang van de onderneming (kmo of go).
- Het type technologie (milieu, energie, hernieuwbaar).
- De ecoklasse/ecogetal (A of B/6 of 9).
- Het meerkostpercentage van de technologie en de essentiële componenten.
De steun is specifiek gericht op de essentiële componenten, exclusief installatiekosten, tenzij anders vermeld bij de betreffende technologie. Die investeringen moeten worden geactiveerd op de balans en over een periode van minimaal 3 jaar worden afgeschreven. Die dienen gedurende ten minste vijf jaar na realisatie in het bedrijf te worden behouden, zonder ter beschikking te worden gesteld aan derden.
Op de lijst staan alleen technologieën vermeld die volgens de Recipe-methode een positieve kosteneffectiviteit hebben. Technologieën met een kosteneffectiviteit van 1,5 of hoger krijgen hogere steunpercentages (ecoklasse A/ecogetal 9) dan technologieën met een kosteneffectiviteit lager dan 1,5 (ecoklasse B/ecogetal 6). Om het nettosteunpercentage te bepalen, vermenigvuldigt men het steunpercentage in de onderstaande tabellen met het meerkostenpercentage van de geselecteerde technologie, zoals vermeld in de LTL-lijst. Het totale bedrag aan toegekende ecologiepremie bedraagt maximaal 1 miljoen € per onderneming over een periode van drie jaar te rekenen van de indieningsdatum van de eerste positief besliste steunaanvraag.
Aanvraag procedure
Om een aanvraag te starten, kunt u het beste de volgende stappen volgen:
- Controleer of je aan alle voorwaarden voldoet en of de investeringen voorkomen op de laatst geldige lijst van technologieën.
- Start de aanvraag op een van de volgende manieren: Als je nog nooit eerder een aanvraag hebt ingediend bij de ecologiepremie of kmo-portefeuille, dien je je eerst te registreren. Als je al geregistreerd bent als onderneming en gemachtigd persoon in de ecologiepremie of kmo-portefeuille, meld je dan hier aan voor een steunaanvraag of volg een bestaand dossier op.
- Tijdens de aanvraagprocedure heb je de volgende informatie nodig:
- Offerte of bestelbon van de aangevraagde technologie met een opsplitsing van de investeringskosten (zonder btw) van de verplichte en eventueel optionele componenten.
- Nummer van de corresponderende technologie op de limitatieve technologieënlijst.
- Document dat de grootte van de onderneming bepaalt.
- Document met toelichting bij de gestelde vragen, inclusief technische vragen per technologie.