Bent u ondernemer, zelfstandige of voert u een project uit in Vlaanderen? VLAIO (agentschap voor innoveren en ondernemen) kan u ondersteunen in de verschillende fasen van de oprichting of ontwikkeling van uw activiteit. Welke thema’s komen aan bod tijdens de aangeboden activiteiten? Welke projecten kan zij financieel ondersteunen? Mijntoeslagen vertelt u alles over dit deze organisatie.
Wat doet VLAIO?
VLAIO, het Agentschap Innoveren & Ondernemen fungeert als het centrale aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor ondernemers in Vlaanderen. Ons doel is het stimuleren en ondersteunen van innovatie en ondernemerschap en het bevorderen van een positief ondernemingsklimaat. De gegeven adviezen kunnen betrekking hebben op een breed scala aan onderwerpen, zoals:
- Uw bedrijf lanceren en hoe u het snel en duurzaam kunt laten groeien.
- De uit te voeren administratieve procedures en de vergunningen en certificaten die u eventueel nodig heeft.
- De financiering van uw bedrijf en hoe u de moeilijkheden waarmee u te maken krijgt, kunt overwinnen.
- Digitaliseren van uw activiteit.
- Innoveer en bescherm uw creaties.
- Internationale handel.
VLAIO geeft u toegang tot een volledige databank van bestanden en kennis die u vrij kunt raadplegen op zijn site. Daarnaast worden er
door partners georganiseerde evenementen en individuele ondersteuning aangeboden aan wie een thema verder wil uitdiepen. De financieringsondersteuning bestaat enerzijds uit het adviseren over de opzet van uw project, vanuit financieel oogpunt, maar ook uit het rechtstreeks ondersteunen van u.
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in 2024
De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, ook wel bekend als Sustainable Development Goals (SDGs), werden in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als een wereldwijde agenda voor duurzame ontwikkeling tot 2030. Deze doelstellingen roepen alle landen, ongeacht hun economische status, op om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd de planeet te beschermen tegen klimaatverandering.
VLAIO heeft zich toegewijd aan het actief bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. In 2021 heeft de organisatie een traject ingezet om de SDGs te identificeren waarop VLAIO het grootste verschil kan maken. Via een interne materialiteitsoefening heeft VLAIO leidende SDGs en vier kern-SDGs geïdentificeerd. Naast deze SDGs richt VLAIO ook op drie aanvullende SDGs, zodat we op alle dimensies van de SDGs (Planet, Prosperity, People, Peace en Partnerships) substantiële acties ondernemen.
Hulp bij financieringskeuzes
Het starten van uw bedrijf betekent ook dat u tijd en geld investeert en bepaalde risico’s neemt. Daarom adviseert VLAIO u hoe u financiering kunt vinden en wat u moet doen bij moeilijkheden. Met de Access 2 Growth Masterclass van Scaleup Vlaanderen traint u bijvoorbeeld om de langetermijneffecten van uw financieringskeuzes te begrijpen. Het doel is om rekening te houden met alle voor- en mogelijke nadelen van de verschillende methoden die voor u beschikbaar zijn om fondsen te vinden. Hierdoor kunt u de beslissing nemen die voor u het voordeligst is. Heeft u een slechte periode doorgemaakt en wilt u graag advies over hoe u uit deze situatie kunt komen? De Vlaamse kredietbemiddelaar kan uw dossier bestuderen en indien mogelijk proberen een aanvaardbare oplossing te vinden. De diensten zijn volledig gratis en de aanpak is bedoeld om neutraal te zijn ten opzichte van enige vooringenomenheid of mening.
Financiële steun in 2024
VLAIO geeft niet alleen advies aan bedrijven die willen starten of ontwikkelen. Deze kan immers ook rechtstreeks tussenkomen om uw project te financieren. Onder de aangeboden bonussen en subsidies vallen de:
- MKB-portefeuille;
- Subsidie voor de groei van het MKB;
- Bonussen voor ontwikkelings- of onderzoeksprojecten;
- Steun voor groene investeringen;
- Hinderbonus;
- Ecologiepremie+ premie;
- Bonus voor projecten ter verbetering van de cyberveiligheid.
De eerste doelstelling van VLAIO is projectleiders en kleine bedrijven helpen zich te ontwikkelen. Het is om deze reden dat er verschillende bonusprogramma’s zijn opgezet. De kmo-portefeuille zou kleine bedrijven bijvoorbeeld in staat moeten stellen tot 7.500 € aan uitgaven te dekken die verband houden met de:
- Strategie;
- Ontwikkeling van vaardigheden die specifiek zijn voor hun beroep;
- Digitalisering van hun activiteiten;
- Financiële educatie;
- Internationalisering;
- Het personeelsbeheer.
Steun voor duurzame ontwikkeling
Een ander onderwerp dat centraal staat in de aanpak van VLAIO is het bevorderen van duurzame ontwikkeling. Zo kunnen er verschillende bonussen worden toegekend aan bedrijven die aan hun transitie beginnen of milieuvriendelijkere oplossingen ontwikkelen.
Zo kan de Ecologiepremie+ bonus worden toegekend aan bedrijven die investeren in de technologieën die in deze lijst voorkomen. Deze passen in de thema’s:
- koeling
- transporten
- verlichting
- verwarming
- water
In hetzelfde thema kunnen we ook de groene investeringssteun aanhalen . Dit betekent dat 20 % tot 40% van uw investeringen in schone energie door deze bonus gedekt kan worden. U kunt het ook ontvangen als u eenvoudigweg uw verbruik in het algemeen wilt verminderen.
Doelstellingen VLAIO
Tegen 2025 wil VLAIO:
Voordelen VLAIO
VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen): biedt verschillende voordelen en ondersteuningen aan ondernemers en bedrijven in Vlaanderen. Hier zijn enkele van de voordelen die VLAIO kan bieden:
Financiële Steun: vLAIO biedt verschillende financiële stimuli, zoals subsidies en leningen, om ondernemers te ondersteunen bij investeringen, innovatieprojecten, en groei.
Advies en Begeleiding: ondernemers kunnen rekenen op advies en begeleiding van experts binnen VLAIO. Dit kan variëren van strategisch advies tot technologische ondersteuning.
Innovatiesteun: voor bedrijven die willen innoveren, biedt VLAIO specifieke steunmaatregelen, zoals subsidies voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.
Internationale Samenwerking: VLAIO ondersteunt bedrijven die internationaal willen opereren door hen te helpen bij het opzetten van internationale samenwerkingen en het betreden van buitenlandse markten.
Starterssteun:Specifiek voor startende ondernemers biedt VLAIO programma’s en subsidies om de opstartfase te vergemakkelijken.