Er zijn verschillende manieren om jouw energieverbruik en de bijhorende kosten te verlagen. Je kan dit doen door maatregelen te nemen om energie te besparen. Wil je weten wat deze maatregelen zijn? Kom je eventueel in aanmerking voor financiële steun? Mijntoeslagen informeert je.
Wat zijn maatregelen om energie te besparen?
Hieronder vind je meer informatie over maatregelen om energie te besparen. Eerst krijg je een voorbeeld van het energieverbruik van een gezin van 4 in een rijwoning (gas en elektriciteit).
Voorbeeld energieverbruik gezin van 4
Verwarming | 60% |
Warm water | 15% |
Verlichting | 6% |
Wassen, drogen, strijken en vaat | 5% |
Koken | 5% |
Overige | 3% |
Maatregelen om energie te besparen:
1. Isoleer de woning
In een slecht geïsoleerde woning kan je meer dan dubbel zoveel aan verwarming uitgeven dan in een goed geïsoleerde woning. Dure warmte vliegt langs alle kanten naar buiten. Door jouw warmte binnen te houden, maak je de grootste winst.
- Begin met dikke dakisolatie. Hoogrendementsglas is de norm.
- Pak uw muren aan
- Vloerisolatie maakt het geheel af
- Een goede ventilatie blijft ook belangrijk
- Tochtstrips plaatsen of versleten dichtingen van ramen en deuren vervangen, bespaart gemiddeld 1% op uw verwarmingskosten.
2. Verwarm op lage temperatuur
De meeste Vlaamse woningen hebben centrale verwarming op aardgas of stookolie. De ketel verwarmt water op 60-70°C en pompt dat naar de radiatoren. Daarvoor wordt heel wat aardgas of stookolie verbruikt.
- Een goed geïsoleerde woning is veel zuiniger en zelfs zonder fossiele brandstoffen te verwarmen. Met een warmtepomp bijvoorbeeld, die het water verwarmt op 35 tot 55°C. Dit wordt het best gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur: vloer- plafond- of muurverwarming.
- In een onvoldoende geïsoleerde woning kan een hybride warmtepomp een voordelige tussenoplossing zijn, in afwachting van een grondige isolatiebeurt.
3. Minder verwarmen?
Heb je een combiketel die zowel jouw woning als sanitair water verwarmt en wil je vermijden dat de ketel opspringt zodra het buiten wat frisser wordt? Zeker aan het begin van de herfst wanneer de zon in de loop van de dag nog voor warmte kan zorgen, kan het lonen om de ketel wat langer in zomerstand te houden:
- Voor velen was 21°C de ideale binnentemperatuur. In deze dure tijden kiezen steeds meer mensen voor de combinatie van 18 of 19°C en een extra trui. Door de kamerthermostaat nog maar één graadje lager in te stellen, verbruikt een verwarmingstoestel ongeveer 7% minder.
- Wie een redelijk vast ritme en een kamerthermostaat heeft, kan gemakkelijk een dag- en nachtregeling instellen.
- Warmte-afgifte maximaliseren
- Radiatoren die niet bedekt zijn en waar geen meubilair voor staat, verwarmen de ruimte efficiënter.
- Radiatoren regelmatig ontluchten verbetert hun werking en vermindert geluid.
4. Laat de ketel beter renderen
- Een onderhouden gasketel bespaart gemiddeld 5% verwarmingskosten.
- Bekijk of de toevoertemperatuur van het water van de ketel naar de radiatoren op 60 °C ingesteld kan worden. In een goed geïsoleerde woning is zelfs 50 °C mogelijk.
- Verwarmt de cv-ketel ook het sanitaire water? Schakel dan de zuinige eco-stand voor het water in. Enkele seconden geduld tot het warme water uit de kraan loopt, bespaart 1% verwarmingskosten.
- Door een oude boiler en de waterleidingen naar de kranen te isoleren, is een besparing van 10% op waterverwarming mogelijk.
5. Besparen op water verwarmen
Het water in de badkamer vormt de tweede belangrijke energiegebruikspost in huis.
- Alternatieven voor klassieke waterverwarmingssystemen
- Een warmtepompboiler is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler.
Er is een premie voor een warmtepompboiler en ook een premie voor sturingsapparaat voor elektrische warmte. - Een zonneboiler kan ongeveer in de helft van de warmtevraag voor sanitair water voorzien. Vooral voor grote gezinnen die veel warm water gebruiken, is het een interessante investering. Raadpleeg de Zonnekaart om na te gaan of een zonneboiler interessant is voor u. Er is een premie voor een zonneboiler.
- Een warmtepompboiler is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler.
- Gebruik van warm water verminderen door een spaardouchekop en een timer te kopen.
6. Investeren in zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het klimaat en maken u ook minder afhankelijk van grote prijsschokken op de energiemarkt. Ze waren nog nooit zo snel terugverdiend als nu. Op de Zonnekaart ziet u welke besparing zonnepanelen voor u kunnen betekenen.
7. Besparen op verbruik van elektrische toestellen en verlichting
- Textiel: minder wasbeurten en lagere temperatuur
- De meest efficiënte wasmachine met A-label (het nieuwe energielabel is herkenbaar aan de QR-code die erbij staat) gebruikt gemiddeld 0,5 kWh per wasbeurt.
- De trommel van de wasmachine volladen, zorgt voor een lager energiegebruik per kilo wasgoed. Een vuist vrije ruimte volstaat voor een goede wasbeurt.
- Een wasmachine gebruikt vooral energie om het water op te warmen. Hoe hoger de wastemperatuur, hoe meer energiegebruik.
- Dure droogbeurten beperken
- Een klassieke droogkast gebruikt op jaarbasis gemiddeld het dubbele van een wasmachine.
- Een warmtepompdroger gebruikt energie uit de lucht en is dankzij de lage droogtemperatuur veel energiezuiniger dan een gewone droogkast.
- Jaarlijks de helft van de was op een droogrek laten drogen, bespaart nog meer.
- Besparen op koelen en vriezen
- Over het algemeen is een koel-vriescombinatie 20 tot 40% zuiniger dan een afzonderlijke koelkast en diepvriezer.
- Koop een toestel (A-label) dat past bij uw gezinsgrootte, want hoe groter, hoe meer het verbruikt.
- Als u een beschermde afnemer bent, kunt u in aanmerking komen voor een kortingsbon voor de aankoop van een koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast.
- Alle verlichting: LED-lampen, spaarlampen en TL-lampen zijn het energiezuinigst.
- Sluipverbruik uitschakelen of een verdeelstekker met aan/uitknop gebruiken: Computers, tv’s, digicorders, opladers, dimmers van staanlampen,… helemaal uitzetten na gebruik, laten een gezin van 4 gemiddeld 1% besparen op de elektriciteitsfactuur.