Overlevingspensioen 2025: voorwaarden en procedure

18 Maart 2025 door Willemijn - 6 minuten leestijd

.

Wilt u besparen op uw rekeningen?
Neem contact op met een gratis adviseur om uw rekeningen van energie/internet/verzekeringen te verlagen
02 808 29 75
Openingsuren: 9-18u (ma-vrij). Dienst aangeboden door Selectra

overlevingspensioenHet overlevingspensioen is een financieel vangnet dat essentiële ondersteuning biedt aan partners na het verlies van hun geliefde.  Mijntoeslagen vertelt u meer over wat het overlevingspensioen inhoudt, hoe het werkt en welke overwegingen van belang zijn voor degenen die er aanspraak op willen maken.

Wat is overlevingspensioen?

Een overlevingspensioen is een uitkering die wordt verstrekt aan de overlevende partner na het overlijden van de echtgenoot of echtgenote. Het doel is om financiële stabiliteit te bieden aan de achterblijvende partner die mogelijk afhankelijk was van het inkomen van de overledene. In veel gevallen wordt het pensioen beheerd door overheidsinstanties en is het gebaseerd op specifieke voorwaarden en criteria.

Voor wie is het?

De toekenning van het overlevingspensioen is echter afhankelijk van diverse voorwaarden en omstandigheden. Die moeten nauwkeurig worden geëvalueerd om de toegang tot deze pensioenregeling te bepalen. Personen die recht hebben op een overlevingspensioen zijn onder meer:        Overlevingspensioen

  • De huwelijkspartner van een werknemer of ambtenaar.
  • De ex-huwelijkspartner van een ambtenaar.
  • De wezen van een ambtenaar.
  • Zelfstandigen kunnen terecht bij het RSVZ.

Overlevingspensioen in 2025

Op 1 januari 2025 zullen de uitkeringen voor gepensioneerden en zieken worden verhoogd. Deze toenames zijn het resultaat van voortdurende druk vanuit het ACV (Algemeen Christelijk Vakverbond) om welvaartsverhogingen bovenop de indexatie te realiseren. Op 1 november zijn de uitkeringen al met 2% gestegen door de automatische indexering, en op 1 januari volgt opnieuw een verhoging.Voor weduwen of weduwnaars met een overlevingspensioen of tijdelijke overgangsuitkering wordt het minimum 1.715,31 euro bruto op 1 januari 2025. 

Voorwaarden

Het verkrijgen van een pensioen als huwelijkspartner is onderhevig aan specifieke voorwaarden die zorgvuldig moeten worden nageleefd. Van minimumleeftijd tot huwelijksduur, deze criteria spelen een cruciale rol in het verzekeren van financiële ondersteuning voor degenen die een geliefde hebben verloren. Hieronder volgt een overzicht van de voorwaarden:

Voor huwelijkspartners

Als huwelijkspartner zijn er specifieke voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor een overlevingspensioen:

  • Minimumleeftijd: U moet de minimumleeftijd hebben bereikt op het moment van overlijden van uw huwelijkspartner, of u ontvangt al een persoonlijk pensioen. In 2023 is de minimumleeftijd 49 jaar, en deze leeftijd verhoogt elk jaar met 6 maanden.
  • Duur van het Huwelijk: U was minstens 1 jaar getrouwd, of u bevindt zich in een situatie die als zodanig wordt beschouwd.
  • Hertrouwen: U bent niet getrouwd op het moment van de aanvraag. Als u hertrouwt, wordt uw overlevingspensioen geschorst.
  • Strafrechtelijke veroordeling: U bent niet veroordeeld voor misdrijven tegenover de overleden huwelijkspartner.

Voor wezen

Wezen dienen te voldoen aan de volgende voorwaarden om aanspraak te maken op een overlevingspensioen:

  • Overleden ambtenaar: De overledene was een ambtenaar.
  • Wezenstatus: Ze zijn volle wezen.
  • Gelijkstelling van vader- of moederloze wees: In het geval van een vader- of moederloze wees wordt deze gelijkgesteld met een volle wees. Dit is het geval indien de langstlevende ouder geen recht heeft op een overlevingspensioen of zijn afstamming enkel ten aanzien van de overleden ouder vaststaat.
  • Leeftijdsvereisten: Ze zijn jonger dan 18 jaar of meerderjarig maar hebben nog recht op kinderbijslag.
  • Strafrechtelijke veroordeling: Ze zijn niet veroordeeld voor misdrijven tegenover de overledene.
Het is belangrijk om de specifieke cijfers en leeftijdsvereisten per jaar te raadplegen voor een nauwkeurige beoordeling van de toegang tot het overlevingspensioen.

Hoe wordt het overlevingspensioen berekend?

De berekening van het overlevingspensioen in 2025 is afhankelijk van de beroepsloopbaan en beroepsinkomsten van de overleden huwelijkspartner, en er geldt ook een minimum overlevingspensioen.

Optie 1: Overledene was nog beroepsactief
Voor het bepalen van het overlevingspensioen wordt eerst een theoretisch rustpensioen berekend op basis van de beroepsloopbaan en beroepsinkomsten van de overleden huwelijkspartner. Net zoals bij het rustpensioen, bestaat hier ook een minimum overlevingspensioen.

Optie 2: Overledene was reeds gepensioneerd
Als u samen een gezinspensioen ontving, zal het overlevingspensioen 80% van dat gezinspensioen bedragen. Indien de overleden huwelijkspartner een pensioen als alleenstaande ontving, komt het bedrag van het overlevingspensioen overeen met het rustpensioen van de overleden echtgenoot.

Aarzel niet om onze gratis simulatie te doen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
simuleer gratis mijn hulpmiddelen

Procedure aanvragen

De te volgen procedure voor het aanvragen van een overlevingspensioen hangt af van het pensioenstelsel waaronder de overledene viel.

Niet-Ambtenaren

Om het pensioen te verkrijgen, dient u een aanvraag in te dienen bij uw gemeentebestuur, bij de bevoegde pensioeninstelling, of eenvoudig online via mypension.be.

Belangrijk
Hierbij is het belangrijk dat de aanvraag binnen de twaalf maanden na het overlijden moet worden ingediend.

Ambtenaren

Indien uw echtgenoot of echtgenote overleed tijdens een actieve dienst, dient u het overlevingspensioen aan te vragen via de laatste werkgever in de overheidssector of rechtstreeks via de Federale Pensioendienst (FPD). Voor gevallen waarin uw echtgenoot of echtgenote al met pensioen was en het rustpensioen werd beheerd door de Federale Pensioendienst (FPD), wordt het dossier van het overlevingspensioen op naam van de langstlevende echtgenoot geopend. Het is essentieel om de specifieke richtlijnen en vereisten van het betreffende pensioenstelsel te volgen om een vlotte en tijdige verwerking van de aanvraag te waarborgen.

Benodigde documenten

Aanvragen voor het overlevingspensioen kunnen worden ingediend via mypension.be, het gemeentebestuur van de woonplaats, of de Pensioenlijn 1765. Het is essentieel om de aanvraag binnen een jaar na het overlijden in te dienen om het recht op een overlevingspensioen te behouden. Om het pensioen aan te vragen, zijn enkele essentiële bewijsstukken vereist, waaronder:

  1. Identiteitskaart met pincode: Zorg voor een geldige identiteitskaart met bijbehorende pincode voor identificatiedoeleinden.
  2. Rekeningnummer: Verstrek uw bankrekeningnummer waarop het overlevingspensioen kan worden gestort.        overlevingspensioen
  • Het aantal personen dat recht heeft op het overlevingspensioen.
  • Het eventuele recht op een gewaarborgd minimumbedrag.
  • Beperkingen aan het relatieve of absolute maximum (voor ambtenaren).
  • Andere inkomsten, zoals beroep of uitkeringen.

De overgangsuitkering

Indien u aan alle voorwaarden voldoet, behalve de minimumleeftijd, komt u mogelijk in aanmerking voor een overgangsuitkering. In gevallen waarin het huwelijk minder dan een jaar heeft geduurd, kan recht op een overlevingspensioen mogelijk zijn als wordt voldaan aan een van de volgende voorwaarden:

  • Wettelijk samenwonen voor het huwelijk, met een gezamenlijke duur van minstens 1 jaar.
  • Aanwezigheid van een kind ten laste op het moment van overlijden.
  • Geboorte van een kind uit het huwelijk of de periode van wettelijk samenwonen voorafgaand aan het huwelijk.
  • Geboorte van een kind binnen 300 dagen na het overlijden van de huwelijkspartner.
  • Overlijden als gevolg van een ongeval of beroepsziekte na de huwelijksdatum.

Bij het overlijden van een ambtenaar bestaat de mogelijkheid van een tijdelijk overlevingspensioen van twaalf maanden voor huwelijkspartners of ex-huwelijkspartners. Er is een vergelijkbare berekening en aanvraagprocedure als het reguliere overlevingspensioen.

Ex-huwelijkspartners van overleden ambtenaren kunnen eveneens in aanmerking komen voor een overlevingspensioen. De verdeling van het pensioen vindt dan plaats indien zowel de ex-huwelijkspartner als de huidige huwelijkspartner recht hebben op een overlevingspensioen. Het is cruciaal om de pensioenaanvraag binnen het jaar na het overlijden in te dienen om het recht op overlevingspensioen te behouden. Deze verdeling is definitief en wordt niet aangepast bij latere gebeurtenissen, zoals een tweede huwelijk of het overlijden van de ex-huwelijkspartner.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige


La sua richiesta
  • Raymond Van Laer

    Beste ,

    Ik ben bezig met succesieplanning .
    Wij moeten ook uitrekenen wat we nog financieel nodig hebben tot 91 jaar ouderdom.
    Vraag : mijn vrouw heeft groter pensioen dan ik , als ik eerst sterf = er geen probleem
    wanneer mijn echtgenote eerst overlijd , wordt het een beetje moeilijker .
    Is het mogelijk dat na het overlijden van mijn vrouw , ik kan overschakelen op haar pensioen?

    Met vriendelijke groeten

    Raymond Van Laer

    • Isabelle

      Beste Raymond,

      We behandelen helaas geen persoonlijke dossiers. U kan best contact opnemen met de pensioendienst via de gratis pensioenlijn 1765 of vanuit het buitenland via +32 78 15 1765 (betalend), op werkdagen van 9 tot 12u en van 13 tot 17u.

      Met vriendelijke groeten,

      Isabelle

  • Philippe Vanhaezebrouck

    Ik ben 72 jaar en op pensioen sedert 2013. Ik ben 17 jaar gehuwd geweest met Nicole, daarna 17 jaar met Linda en nu sedert begin 2013 met Annick. Zij is 58 jaar oud.
    Kan Annick in de veronderstelling dat ik nu overlijd een overlevingspensioen aanvragen?
    En hoeveel procent van mijn huidig pensioen zou dat voor haar uitmaken?

    Hopend op een voor leken in de materie begrijpbaar antwoord.
    Groeten
    Philippe Vanhaezebrouck

    • Isabelle

      Beste Philippe,

      Annick is uw huidige huwelijkspartner en zou in principe recht hebben op uw overlevingspensioen. U kan voor de zekerheid contact opnemen met de pensioendienst via de gratis pensioenlijn 1765 of vanuit het buitenland via +32 78 15 1765 (betalend), op werkdagen van 9 tot 12u en van 13 tot 17u.

      Met vriendelijke groeten,

      Isabelle

  • De Meulemeester pierre

    mijn echgenote is in 2025 49 jaar en komt dus telkens een jaar tekort voor een weduwe pensioen niet tegestaande 19 jaar huwelijk.ik zelf en 80 jaar oud.echt niets aan te doen.dank u.

    • Isabelle

      Beste Pierre,

      We behandelen helaas geen persoonlijke dossiers. U kan best contact opnemen met de pensioendienst via de gratis pensioenlijn 1765 of vanuit het buitenland via +32 78 15 1765 (betalend), op werkdagen van 9 tot 12u en van 13 tot 17u.

      Met vriendelijke groeten,

      Isabelle

  • Hilde Stroobants

    Goeiedag,
    Ik heb momenteel een overlevingspensioen na het overlijden van mijn echtgenoot.
    Als ik op pensioen ga heb ik tussen 1542.83 en 1972.78 euro netto pensioen.
    Hoe bereken ik hoeveel pensioen ik zal ontvangen ?
    Dankjewel voor uw advies

    • Isabelle

      Beste Hilde,

      U kan op de website van mypension target=”_blank” rel= “nofollow” nagaan hoeveel het bedrag van je pensioen zou bedragen.

      Met vriendelijke groeten,

      Isabelle

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen