Erfgoedlening Vlaanderen 2025: Restaureer uw Historisch Pand met Financiële Steun

13 Januari 2025 door Willemijn - 4 minuten leestijd

Wilt u besparen op uw rekeningen?
Neem contact op met een gratis adviseur om uw rekeningen van energie/internet/verzekeringen te verlagen
+32 808 29 75
Openingsuren: 9-18u (ma-vrij). Dienst aangeboden door Selectra


erfgoedlening
“In een tijdperk waarin het behoud van cultureel erfgoed een steeds grotere uitdaging vormt, biedt de erfgoedlening een waardevol instrument voor eigenaars van historische panden en monumenten in Vlaanderen. Deze leningen, ondersteund door overheidsinstanties, stellen individuen en organisaties in staat om essentiële restauratie-, renovatie- en behoudswerken uit te voeren aan hun waardevolle erfgoed. Mijntoeslagen vertelt u meer over de erfgoedlening.

Erfgoedlening

Een erfgoedlening in Vlaanderen is een financieel instrument dat wordt aangeboden door de Vlaamse overheid om eigenaren van onroerend erfgoed te ondersteunen bij het uitvoeren van werken aan hun eigendommen. Deze leningen hebben over het algemeen gunstige voorwaarden. Een voorbeeld van die voorwaarden is een lage rentevoet. Dit heeft als doel om de eigenaars te helpen bij het behoud, de restauratie, renovatie, herbestemming of het verbeteren van de duurzaamheid en energieprestaties van hun erfgoed. De lening bedraagt minimum 25.000 euro en maximum 250.000 euro. Uw eigen inbreng bedraagt minimaal 20 % van de totale investering.

  • De vaste looptijd bedraagt minimum drie jaar en maximum twintig jaar.
  • De intrestvoet voor leningen bedraagt op dit moment 1 %.

Er zijn verschillende type erfgoedleningen beschikbaar, waaronder leningen voor ondernemers, publieke entiteiten en openbare besturen (investeringskredieten) en leningen voor particuliere eigenaren van onroerend erfgoed (consumentenkredieten). De leningen kunnen worden gebruikt voor uiteenlopende werken, maar kunnen niet worden gebruikt voor de aankoop van onroerend goed.

De voorwaarden en procedures voor het verkrijgen van een erfgoedlening kunnen variëren afhankelijk van het type lening en de specifieke omstandigheden van het erfgoedproject.

Voorwaarden verkrijgen erfgoedlening

Om in aanmerking te komen voor een erfgoedfinanciering, moeten de aanvragers eigenaren zijn van onroerend erfgoed, ongeacht of zeerfgoed lening particulieren, bedrijven, verenigingen of openbare besturen zijn.

Het onroerend erfgoed moet beschermd zijn of opgenomen zijn in de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed. De lening kan worden gebruikt voor verschillende soorten werken, waaronder restauratie, renovatie, gebruik, hergebruik, herbestemming, nieuwbouw en ingrepen ter verbetering van duurzaamheid en energieprestaties.

Het is echter niet mogelijk om bestaande leningen te herfinancieren met de erfgoedfinanciering. Wel kan de erfgoedlening worden gecombineerd met andere (hypothecaire) leningen voor hetzelfde onroerend goed.

Voor het project moeten alle benodigde vergunningen en toelatingen in orde zijn. Werken aan beschermd onroerend erfgoed moeten voldoen aan de onroerenderfgoedregelgeving. Werken aan gebouwen opgenomen in de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed hebben echter aanvullende voorwaarden.

Er zijn twee soorten erfgoedleningen, elk met een aparte procedure en bijbehorende formulieren:

  • Het investeringskrediet, bedoeld voor ondernemers, publieke entiteiten en openbare besturen.
  • Het consumentenkrediet, specifiek voor particulieren.

Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

Wat is het verschil tussen een investeringskrediet en een consumentenkrediet?

Investeringskredieten zijn bedoeld voor onroerend erfgoed dat in eigendom is van ondernemers, vennootschappen, publieke entiteiten en openbare besturen. Consumentenkredieten zijn bedoeld voor particuliere eigenaren van onroerend erfgoed. In sommige gevallen kunnen beide soorten leningen worden gecombineerd. Een voorbeeld is bij gemengd gebruik van de locatie, bijvoorbeeld een commerciële ruimte met een woning voor eigen gebruik. De voorwaarde is dat ze als afzonderlijke onderdelen kunnen worden beschouwd.

Vanaf wanneer begint de afbetalingstermijn te lopen?
erfgoedlening

De rente begint te lopen zodra de lening voor het eerst wordt opgenomen, en dit op het totale opgenomen bedrag. Die wordt voor het eerst in rekening gebracht in de maand na de eerste opname en vervolgens elke maand daarna. De aflossing van het kapitaal begint nadat de lening volledig is opgenomen, of uiterlijk 24 maanden na de toekenning van de lening voor het opgenomen bedrag.

Wat gebeurt er als ik mijn erfgoedlening niet kan afbetalen?

Wanneer de achterstand in betaling, na meerdere rappels, blijft aanhouden en geen oplossing kan geboden worden voor de aanzuivering hiervan, zal de lening worden opgezegd en is het openstaande saldo onmiddellijk opeisbaar.
De wanbetaling van een consumentenkrediet, wordt geregistreerd bij de Centrale voor Kredieten aan particulieren.

Kan ik mijn erfgoedlening vervroegd terugbetalen?

Ja, het is altijd mogelijk om de erfgoedfinanciering geheel of gedeeltelijk vervroegd terug te betalen. Als je van plan bent om dit te doen, moet je de leningverstrekker minstens tien bankwerkdagen voor de gewenste datum van vervroegde terugbetaling op de hoogte stellen. Als je ervoor kiest om de lening vervroegd terug te betalen, wordt de lening beëindigd voor het terugbetaalde deel ervan. Het verschuldigd bedrag bestaat uit het saldo van de lening. Dat bedrag moet je vermeerderen met de vervallen rente tot aan de datum van vervroegde terugbetaling.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen