De huurindexatie is het jaarlijkse percentage waarmee de huurprijs wordt verhoogd. Er zijn strikte regels verbonden aan deze indexatie; het mag niet zomaar worden toegepast. Mijntoeslagen vertelt u meer over wat de huurindexatie precies omvat, de wettelijke bepalingen voor het toepassen ervan en hoe u zelf uw huurindexatie kunt berekenen.
Wat is huur indexering?
Huurindexatie is het jaarlijks verhogen van de huurprijs van een woning of bedrijfsruimte door de verhuurder, waarbij het verhogingspercentage gekoppeld is aan de gezondheidsindex.
Huur indexering berekenen in 2024
Om de huurindexatie te berekenen in 2024, heb je slechts drie gegevens nodig: de huurprijs, de huidige index en de index bij aanvang van het huurcontract. De indexaanpassing gebeurt maandelijks, dus je gebruikt de gezondheidsindex die gepubliceerd is in de maand waarin je de huurprijs wilt indexeren. De formule is eenvoudig:
Geïndexeerde huurprijs = (oorspronkelijke huurprijs x nieuwe index) / index bij aanvang
Hier is een kort overzicht van de onderdelen:
-
- Oorspronkelijke huurprijs: dit is de huurprijs die oorspronkelijk is overeengekomen bij het afsluiten van het huurcontract.
- Index bij aanvang: dit is de gezondheidsindex die van kracht was in de maand vóór de start van het huurcontract.
- Nieuwe index: dit is de gezondheidsindex die geldt in de maand vóór de verjaardag van het huurcontract.
- Als je liever een indexsimulator gebruikt, kun je gebruik maken van de huurcalculator van Statbel. Houd er rekening mee dat deze calculator alleen geldig is voor Vlaanderen.
Waarom bestaat de huur indexering
De huurindexatie is ingesteld vanwege de voortdurende veranderingen in de kosten van levensonderhoud, terwijl de huurprijs in een huurovereenkomst gedurende de hele huurperiode vastligt. Dit kan een uitdaging vormen voor verhuurders, aangezien hun kosten stijgen terwijl hun huurinkomsten gelijk blijven. Om te voorkomen dat verhuurders te zwaar worden belast door stijgende kosten, biedt huurindexatie hen jaarlijks de mogelijkheid om de huurprijzen aan te passen, zodat deze meer in lijn zijn met de actuele levenskosten.
Wanneer kan je de huur indexeren
De huurprijs kan jaarlijks worden geïndexeerd, maar dit mag alleen gebeuren op de eerste verjaardagsdatum van de huurovereenkomst en onder specifieke voorwaarden. Het huurcontract moet bijvoorbeeld geregistreerd zijn en er moet een energieprestatiecertificaat voor het gebouw zijn met een EPC-label van A tot en met C.
Er kan slechts één keer per jaar een huurindexatie plaatsvinden en het verzoek hiervoor moet schriftelijk worden ingediend. De verhuurder moet de huurder schriftelijk op de hoogte stellen van de aanpassing van de huurprijs. Achterstallige indexering kan tot drie maanden terug worden gemeld aan de huurder.
De huur kan echter alleen worden geïndexeerd als aan alle voorwaarden is voldaan. Als huurder heb je het recht om de huurindexatie te weigeren, bijvoorbeeld als het huurcontract niet is geregistreerd of als er geen geldig energieprestatiecertificaat is. In dat geval is het wel raadzaam om de verhuurder hierover te informeren.
De huurindexatie is niet automatisch en ook niet verplicht. Het is een keuze van de verhuurder om de huurprijs te indexeren. Deskundigen in de verhuursector adviseren echter over het algemeen om de indexatie te volgen. Dit komt doordat een plotselinge indexering na enkele jaren tot aanzienlijke prijsstijgingen kan leiden. Door de jaarlijks de indexverhoging toe te passen, worden de kosten gelijkmatiger verdeeld. Huurindexering in Vlaanderen verwijst naar het proces waarbij de huurprijs periodiek wordt aangepast op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.
Is het verplicht om de huur te indexeren?
De huurprijs wordt niet automatisch geïndexeerd en het is ook niet verplicht. Het is een keuze van de verhuurder om de huur te indexeren. Deskundigen in de verhuursector adviseren echter doorgaans om de indexatie te volgen. Dit komt doordat een plotselinge indexering na enkele jaren tot aanzienlijke prijsstijgingen kan leiden. Door jaarlijks de indexverhoging toe te passen, worden de kosten gelijkmatiger verdeeld.Daarnaast heb je niet de verplichting om de voorgestelde indexering precies te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om een lager voorstel te doen dat onder de index ligt. Het is echter belangrijk om duidelijke afspraken te maken, bij voorkeur schriftelijk, om mogelijke misverstanden te voorkomen.
De huurindexatie en het huurcontract
Het kan voorkomen dat de huurindexatie niet expliciet wordt vermeld in het huurcontract, maar dit is niet verplicht. Voor huurovereenkomsten die zijn gesloten na 28 februari 1991 heeft de verhuurder de vrijheid om de huurprijs te indexeren, zelfs als hier geen vermelding van is in het huurcontract. Deze vrijheid geldt echter alleen voor schriftelijke huurovereenkomsten, niet voor mondelinge afspraken. Er is echter een uitzondering: als het huurcontract expliciet vermeldt dat de huurprijs tijdens de looptijd niet zal worden aangepast, moet de verhuurder zich hieraan houden en mag de huurprijs niet worden geïndexeerd. Dit geldt ook voor andere regels bij gemene huur.