Kandidaat-huurders van een sociale woning in Vlaanderen die al minstens vier jaar wachten en momenteel een private huurwoning betrekken met een geldig huurcontract, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een maandelijkse huursubsidie. Dit geldt specifiek voor gezinnen met een zeer laag inkomen. Mijntoeslagen vertelt u meer wanneer u hiervoor in aanmerking komt en wat de inkomengrenzen zijn voor de huursubsidie.
Voorwaarden huursubsidie
U dient een private woning te huren als uw hoofdverblijfplaats in het Vlaamse Gewest, met een huurcontract op uw naam dat voldoet aan de bepalingen van de Woninghuurwet of het Vlaamse Woninghuurdecreet (voor contracten vanaf 1 januari 2019). Het adres van uw huurwoning moet overeenkomen met uw domicilieadres in het Rijksregister.
- De gehuurde woning moet voldoen aan alle kwaliteitsnormen zoals vastgelegd in de Vlaamse Wooncode.
- De gehuurde woning kan een kamer zijn of een zelfstandige woning, waarbij een zelfstandige woning beschikt over een eigen keuken, toilet en badkamer.
- U moet een maximale huurprijs hebben van de onderstaande bedragen in combinantie met de bijgeschreven situatie: 29.515 euro voor een alleenstaande zonder personen ten laste, 31.987 euro voor een alleenstaande persoon met een handicap, 44.270 euro voor alle andere gevallen, te verhogen met 2.475 euro per persoon ten laste.
Huisvestingsmaatschappij voor huursubsidie
Om in aanmerking te komen voor een huursubsidie, moet u al minstens vier jaar ononderbroken ingeschreven zijn op de wachtlijst voor een sociale huurwoning bij een woonmaatschappij (WM) die actief is in de gemeente waar u woont, ook wel uw domiciliemaatschappij genoemd. Daarnaast moet u online uw huursubsidie aanvragen. Indien u verhuist naar een andere gemeente waar uw huidige domiciliemaatschappij niet werkzaam is, dient u zich zo spoedig mogelijk in te schrijven bij een woonmaatschappij (WM) die actief is in uw nieuwe woonplaats.
Maximale huurprijzen
Uw maandelijkse huur mag niet hoger zijn dan de maximale huurprijs die geldt voor uw gezinssituatie en het type woning of kamer. Voor zelfstandige woningen, die een eigen keuken, wc en badkamer hebben, gelden aparte maximale huurprijzen.
Bij het beoordelen van de huurprijs kijkt Wonen in Vlaanderen naar de basis huurprijs vermeld in het huurcontract, exclusief bijkomende kosten zoals gas- en elektriciteitsverbruik, onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes of garagehuur. Eventuele extra kosten moeten duidelijk en afzonderlijk in het huurcontract worden vermeld. Als uw huurcontract al minstens één jaar loopt op de aanvraagdatum, zal de huurprijs automatisch geïndexeerd worden. Het is deze geïndexeerde huurprijs die wordt vergeleken met de maximale huurprijs.
Een persoon ten laste kan zijn:
- Elk kind dat bij de kandidaat-huurder gedomicilieerd is en minderjarig is of voor wie kinderbijslag of wezenbijslag wordt betaald.
- Het kind van de kandidaat-huurder dat niet gedomicilieerd is bij hem, maar op regelmatige basis bij hem verblijft en minderjarig is of voor wie kinderbijslag wordt betaald.
- Elke persoon die wordt beschouwd als ernstig gehandicapt of die bij zijn pensioen als ernstig gehandicapt werd beschouwd.
Indien nodig dient u de volgende attesten te overleggen aan het agentschap Wonen in Vlaanderen:
- Attest van kinderbijslag voor inwonende meerderjarige kinderen.
- Bewijs van co-ouderschap voor kinderen die niet bij u zijn gedomicilieerd maar wel regelmatig bij u verblijven.
- Attest van een erkende handicap.
Overzicht van de maximale huurprijzen 2024
Hieronder vindt u een overzicht van de maximale huurprijs (in euro) in de verschillende situaties, geldig vanaf 1 januari 2024.
Maximale huurprijzen in 2024
woning | 0 personen ten laste | 1 persoon ten laste | 2 persoon ten laste | 3 of meer personen ten laste |
Zelfstandige woning | 720,39 euro | 864,47 euro | 1.008,55 euro | 1.080,59 euro |
Zelfstandige woning in een gemeente met verhoging | 720,39 euro | 950,92 euro | 1.109,41 euro | 1.188,65 euro |
Kamer | 576,31 euro | 691,58 euro | 806,85 euro | 864,47 euro |
kamer in een gemeente met verhoging | 633,95 euro | 760,74 euro | 806,85 euro | 950,93 euro |
Inkomengrenzen voor huursubsidie
Sinds 1 mei 2020 raadpleegt Wonen in Vlaanderen rechtstreeks de federale overheidsdienst Financiën, de Kruispuntbank voor de Sociale Zekerheid en het Rijksregister om uw gezamenlijk jaarinkomen en gezinssituatie te achterhalen. Dit gezamenlijk jaarinkomen omvat alle inkomsten van de kandidaat-huurder en alle inwonende gezinsleden, zoals vermeld in het meest recente beschikbare aanslagbiljet (maximaal drie jaar voor de aanvraagdatum).
Het gezamenlijk jaarinkomen bestaat uit:
- Het gezamenlijk belastbaar inkomen en eventuele afzonderlijke belastbare inkomsten.
- Het leefloon.
De inkomensvervangende tegemoetkoming aan personen met een handicap (IVT).
- Vanaf 1 januari 2021 is er een vrijstelling (geheel of gedeeltelijk) mogelijk voor het inkomen van gezinsleden met een erkende handicap (1e, 2e en 3e graad van de kandidaat-huurder), ongeacht of ze de inkomensvervangende tegemoetkoming ontvangen.
- Van belasting vrijgestelde beroepsinkomsten uit het buitenland of inkomen verworven bij een Europese of internationale instelling.
Voor aanvragen in 2024 zijn de maximale gezamenlijke jaarinkomensgrenzen als volgt:
- 29.515 euro voor een alleenstaande zonder personen ten laste.
- 31.987 euro voor een alleenstaande persoon met een handicap.
- 44.270 euro, te verhogen met 2.475 euro per persoon ten laste voor alle andere situaties.
Wanneer komt u niet in aanmerking voor een huursubsidie?
U komt niet in aanmerking voor een huurpremie als u:
- Woont in een sociale huurwoning, een ingehuurde woning van een woonmaatschappij of een Vlabinvestwoning.
- Een woning huurt van een familielid tot en met de tweede graad (bijvoorbeeld: ouders, grootouders, kinderen of kleinkinderen, broers of zussen) die op hetzelfde adres woont.
- Meer verdient dan het toegestane maximum volgens uw gezinssituatie.
- Een hogere huurprijs betaalt dan de maximale huurprijs volgens uw gezinssituatie. Eerder recht had op de huurpremie en deze is stopgezet omdat: U een sociale woning werd toegewezen. U geschrapt werd als kandidaat-huurder uit het inschrijvingsregister van uw domiciliemaatschappij. U zich, na uw verhuis, niet binnen negen maanden hebt ingeschreven bij uw nieuwe domiciliemaatschappij. U een geschikt aanbod van een sociale woning onterecht hebt geweigerd. U niet langer voldeed aan de eigendomsvoorwaarde.