Warmtepomp 2024: profiteer nu van de verhoogde subsidie

9 Oktober 2024 door Willemijn - 12 minuten leestijd
Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

warmtepompIn een tijd waarin milieubewustzijn en energie-efficiëntie centraal staan, biedt de warmtepomp subsidie in een waardevolle kans voor huiseigenaren en investeerders. Met degeavanceerde warmtepompsystemen, wordt niet alleen uw huis verwarmd met hernieuwbare energie, maar ook uw ecologische voetafdruk verkleind. Mijntoeslagen vertelt u meer over de warmtepomp subsidie en de voorwaarden die eraan vast hangen. 

Warmtepomp subsidie 2024

De Vlaamse minister van Energie, Zuhal Demir, heeft besloten om de verhoogde subsidie voor lucht-water- en hybride warmtepompen in Vlaanderen te verlengen tot het einde van 2025. Oorspronkelijk was gepland dat de ondersteuning na 1 januari 2024 zou worden verminderd. Sinds 1 oktober zijn er via het Mijn VerbouwPremie-loket in Vlaanderen meer dan 6.300 subsidieaanvragen voor warmtepompen ingediend. Het totale aantal aanvragen dat dit loket heeft verwerkt, overschrijdt nu de 100.000.

Normaal gesproken zou de verhoogde subsidie voor lucht-water warmtepompen, die momenteel 3.000 euro bedraagt, en hybride warmtepompen, met een subsidie van 2.000 euro, vanaf 1 januari 2024 worden verlaagd naar respectievelijk 2.250 en 1.500 euro voor eindfacturen. Echter, is nu besloten om de verhoogde subsidie bij elke aanvraag tot eind 2025 van kracht te laten blijven..

Voor wie is de warmtepomp subsidie?

De premie voor de installatie van een nieuwe warmtepomp is beschikbaar voor elke eigenaar en investeerder van bestaande woon- en niet-woongebouwen, zoals gedefinieerd in de open terminologie. In het geval van een gedeelde warmtepomp die meerdere appartementen in een appartementsgebouw bedient, ontvangt de investeerder de premie voor het volledige gebouw. Als er een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) is opgericht, komt de premie ten goede aan de VME.

Voorwaarden warmtepomp subsidie

Deze premie is van toepassing op investeringen in gebouwen die:

  • Vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet, of
  • Vanaf 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet en waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar voor de datum van de eindfactuur is verleend. Deze gebouwen dienen te voldoen aan de geldende EPB-eisen, waarvoor de EPB-aangifte tijdig is ingediend.

De premie kan worden aangevraagd voor:

  • De renovatie van bestaande gebouwen, waaronder woningen, appartementen, appartementsgebouwen of niet-woongebouwen in het Vlaamse Gewest.
  • De realisatie van nieuwe woningen of appartementen door herbestemming, bijvoorbeeld het verbouwen van een bestaand gebouw zoals een bedrijfspand of schuur tot een woning, gelegen in het Vlaamse Gewest.
Gebouwen die volledig worden gesloopt en herbouwd, komen niet in aanmerking. Voor vervangingsbouw geldt vaak een verlaagd btw-tarief voor afbraak en wederopbouw (6% in plaats van 21%). Particulieren die niet in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief, kunnen onder bepaalde voorwaarden een sloop- en heropbouwpremie aanvragen in het Vlaamse Gewest.

Andere voorwaarden

Er zijn specifieke voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van de premie voor een warmtepomp:waterpomp subsidie

  • Je kunt slechts eens in de tien jaar een premie ontvangen voor een warmtepomp, waarbij eerdere premies van Fluvius ook worden meegeteld.
  • De warmtepomp moet zorgen voor ruimteverwarming, eventueel in combinatie met de productie van sanitair warm water en zwembadverwarming.
  • Als het gaat om een lucht/water warmtepomp, moet deze de enige bron van centrale verwarming zijn voor het hele gebouw volgens de open definitie.

Actieve koeling is mogelijk met de warmtepomp, maar dit moet aan de volgende drie voorwaarden voldoen:

  • De warmtepomp moet de enige centrale verwarming zijn voor het hele gebouw.
  • Er moet een fotovoltaïsche installatie aanwezig zijn in het gebouw, die ook is aangemeld bij Fluvius.
  • De eindfactuur van de warmtepomp moet dateren van 1 juli 2022 of later.

De installatie of validatie van de warmtepomp moet worden uitgevoerd door een Rescert-installateur met ten minste één van de certificaten vermeld in de lijst van gecertificeerde installateurs voor warmtepompen en ondiepe geothermische systemen.

Welke warmtepompen komen in aanmerking? 

De premie is van toepassing op verschillende types nieuwe warmtepompen, waaronder:

  1. Geothermische warmtepomp:
    • Haalt water uit de bodem of het grondwater via een horizontaal of verticaal buizennetwerk.
    • De verzamelde warmte wordt overgedragen aan het water van de centrale verwarming.
  2. Lucht/lucht-warmtepomp:
    • Onttrekt warmte uit zowel buiten- als binnenlucht.
    • Brengt deze opgevangen warmte als warme lucht de woning binnen.
  3. Lucht/water-warmtepomp:
    • Haalt warmte uit zowel buiten- als binnenlucht.
    • Geeft deze verzamelde warmte af aan het water van de centrale verwarming.
  4. Hybride lucht/water-warmtepomp:
    • Bestaat uit een nieuwe elektrische lucht-waterwarmtepomp, die voornamelijk wordt gebruikt voor ruimteverwarming.
    • Gekoppeld aan een nieuwe of bestaande gascondensatieketel.
    • Beide systemen zijn verbonden met hetzelfde afgiftesysteem.
    • Een gemeenschappelijke regeling stuurt beide opwekkers aan en selecteert degene met het beste rendement

Specifieke voorwaarden facturen warmtepomp subsidie

Er zijn specifieke voorwaarden met betrekking tot de facturen bij het aanvragen van Mijn verbouwpremie:

  • Je kunt de premie aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen renovatiepremie en/of premie bij Fluvius hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie is toegekend. Dit geldt voor alle categorieën van werken.
  • De facturen die je moet toevoegen aan de aanvraag mogen op de premieaanvraagdatum maximaal twee jaar oud zijn (24 maanden).
  • Het totale factuurbedrag van de categorie warmtepomp dat in aanmerking komt, moet minimaal 1.000 euro zijn.
  • Indien je bepaalde werken zelf uitvoert onder begeleiding van een aannemer die verantwoordelijk is voor de uiteindelijke plaatsing, kun je mogelijk ook in aanmerking komen. Het is belangrijk op te merken dat aankoopfacturen voor materialen zonder factuur voor plaatsing niet in aanmerking komen.
  • Facturen mogen in het Frans zijn.

Technische voorwaarden voor warmtepompen

  • De warmteafgiftetemperatuur van het systeem mag maximaal 55°C bedragen.
  • De energie-efficiëntie van warmtepompen in woningen en appartementen moet worden beoordeeld volgens de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 811/2013 van de Commissie van 18 februari 2013, aanvullend op Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad voor de energie-etikettering van ruimteverwarmingstoestellen. Voor geothermische warmtepompen is een Europees productlabel A++ of beter vereist, terwijl een lucht/lucht warmtepomp moet beschikken over een Europees productlabel A+ of beter voor verwarming. Als er geen Europees productlabel beschikbaar is voor de combinatie van binnen- en buitenunit bij een lucht/lucht warmtepomp, moet deze voldoen aan de minimale energie-efficiëntie-eisen voor niet-woongebouwen voor verwarming.
  • Voor lucht/water warmtepompen is een Europees productlabel A+ of beter vereist.
  • Hybride lucht/water warmtepompen moeten beschikken over een pakketlabel met een minimale seizoensgebonden energie-efficiëntie (Ns) van 110% voor de combinatie van een gasketel, lucht-waterwarmtepomp en regeling. Een eventueel zonthermisch systeem voor sanitair warm water wordt hierbij niet meegerekend.
  • In niet-woongebouwen moet de energie-efficiëntie van warmtepompen worden bepaald volgens Verordening 813/2013 van de Commissie van 2 augustus 2013, en voor lucht-lucht warmtepompen volgens Verordening (EU) 206/2012 van de Commissie van 6 maart 2012. De warmtepomp moet voldoen aan de minimale seizoensgebonden energie-efficiëntie (Ns) zoals berekend door COP/2,5, waarbij COP de prestatiecoëfficiënt is.

De premie voor een warmtepomp komt in aanmerking voor de BENO-pass als er al een BENO-pass is geactiveerd voor de desbetreffende woning of het appartement. Als er vóór 1 juli 2022 geen premie is aangevraagd en goedgekeurd bij Fluvius voor een eerste investering waarvan de laatste factuur dateert van 2021, is het niet langer mogelijk om de BENO-pass te activeren.

Bedrag warmtepomp subsidie

Het bedrag hangt af van de aard van het gebouw en wie het aanvraagt.

Eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscatergoei of verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor.

Installatie voor een woning en een individueel appartement

factuur/aanvraag Basispremie Uitsluitend nachttarief Warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet
Geothermisch - 6.400 euro 6.400 euro 9.600 euro
Lucht/lucht - 480 euro 480 euro 720 euro
Lucht/water Eindfactuur tot en met 31-12-2021 1.800 euro 1.800 euro 3.600 euro
Lucht/water Eindfactuur vanaf 1-1-2022 en aanvraag premie uiterlijk op 31-12-2025 4.800 euro 4.800 euro 7.200 euro
Lucht/water Aanvraag vanaf vanaf 1-1-2026 3.600 euro 3.600 euro 3.600 euro
Hybride Lucht/water Eindfactuur tot en met 31-12-2021 960 euro 960 euro 1.920 euro
Hybride Lucht/water Eindfactuur vanaf 1-1-2022 en aanvraag premie uiterlijk op 31-12-2025 3.200 euro 3.200 euro 4.800 euro
Hybride Lucht/water Aanvraag vanaf 1-1-2026 2.400 euro 2.400 euro 2.400 euro
  • De premie is beperkt tot maximaal 50% van het factuurbedrag (exclusief btw).
  • De verhoogde premie voor de vervanging van elektrische verwarming of installatie in gebieden zonder aardgasaansluiting geldt voor premieaanvragen die zijn ingediend vóór 31 december 2025. Deze premie is beschikbaar voor eigenaar-bewoners in de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie, of andere investeerders. De hoogte van de premie voor een warmtepomp wordt bepaald op basis van het type warmtepomp en de datum van de eindfactuur.

Eigenaar-bewonder uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder

De premie voor een warmtepomp is afhankelijk van het type en de eindfactuurdatum:

Eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder(open definitie)

Basispremie Uitsluitend nachttarief(open definitie) Warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet
Geothermisch 4.000 euro 4.800 euro 8.000 euro
Lucht/lucht 300 euro 360 euro 600 euro
Lucht/water 1.500 euro 1.800 euro 3.000 euro
Lucht/water 3.000 euro 3.600 euro 6.000 euro
Lucht/water 2.250 euro 2250 euro 2.250 euro
Hybride Lucht/water 800 euro 960 euro 1.600 euro*
Hybride Lucht/water 2.000 euro 2.400 euro 4.000 euro*
Hybride Lucht/water 1.500 euro 1.500 euro 1.500 euro*

  • De premie is beperkt tot maximaal 40 % van het factuurbedrag (exclusief btw).
  • De verhoogde premie voor exclusief nachttarief is van toepassing op warmtepompen met een eindfactuurdatum vanaf 1 januari 2021, en deze premieaanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 december 2025.
  • Dezelfde beperking geldt voor de verhoogde premie voor de vervanging van elektrische verwarming of installatie in gebieden zonder aardgasaansluiting, en deze is van kracht voor premieaanvragen ingediend tot en met 31 december 2025.
  • De premie is gebaseerd op het type warmtepomp en de eindfactuur. Om de premie te berekenen, wordt het aantal appartementen en andere niet-residentiële eenheden in het gebouw vermenigvuldigd met de onderstaande premiebedragen per appartement.

Gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw

De hoogte van de premie wordt vastgesteld op basis van het type warmtepomp en de eindfactuur. Die wordt berekend door de hieronder vermelde premiebedragen per appartement te vermenigvuldigen met het aantal appartementen en andere niet-residentiële eenheden in het gebouw.

Gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw

Basispremie Warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet
Geothermisch - 4.000 euro 8.000 euro
Lucht/lucht - 300 euro 600 euro
Hybride lucht/water Eindfactuur tot en met 31-12-2021 800 euro 800 euro
Hybride lucht/water Eindfactuur vanaf 1-1-2022 en aanvraag premie uiterlijk op 31-12-2025 2.000 euro 2.000 euro
Hybride lucht/water Aanvraag vanaf 1-1-2026 1.500 euro 1.500 euro
Lucht/water Eindfactuur tot en met 31-12-2021 1.500 euro 3.000 euro
Lucht/water Eindfactuur vanaf 1-1-2022 en aanvraag premie uiterlijk op 31-12-2025 3.000 euro 6.000 euro
Lucht/water Aanvraag vanaf 1-1-2026 2.250 euro 4.500 euro
  • De premie is beperkt tot maximaal 40 % van het factuurbedrag (exclusief btw). Voor een gemeenschappelijke installatie is er geen verhoogde premie beschikbaar voor verhuurders aan een Sociaal Verhuurkantoor (SVK), afnemers met uitsluitend nachttarief, of voor de vervanging van elektrische weerstandsverwarming.
  • Indien het appartementsgebouw waar een geothermische, lucht/lucht, lucht/water warmtepomp wordt geïnstalleerd zich in een gebied zonder aardgasnet bevindt, worden de premiebedragen voor aanvragen ingediend tot en met 31-12-2025 verdubbeld.
  • Het is belangrijk op te merken dat individuele eigenaars(-bewoners) of verhuurders aan een SVK van een appartement in een appartementsgebouw niet in aanmerking komen voor een premie voor een gemeenschappelijke installatie in hernieuwbare energie.
Belangrijk
De premie voor een warmtepomp wordt bepaald op basis van het type en het elektrische compressorvermogen, of het geïnstalleerde gasvermogen uitgedrukt in kW.

Types warmtepomp

De hoogte van de premie voor een warmtepomp wordt bepaald op basis van het type warmtepomp en het elektrische compressorvermogen, dan wel het geïnstalleerde gasvermogen uitgedrukt in kilowatt (kW).

  • type 1: geothermische warmtepomp:

    • tot en met 10 kW: 4000 euro
    • hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 4000 euro + 800 euro x (vermogen-10)
    • hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 16.000 euro + 600 euro x (vermogen-25)
    • hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 28.000 euro + 400 euro x (vermogen-45)
    • hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 34.000 euro + 200 euro x (vermogen-60)
    • hoger dan 100 kW: 42.000 euro + 150 euro x (vermogen-100) met een maximum van 57.000 euro
  • type 2: lucht-luchtwarmtepomp:

    • tot en met 10 kW: 300 euro
    • hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 300 euro + 60 euro x (vermogen-10)
    • hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 1200 euro + 46 euro x (vermogen-25)
    • hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 2120 euro + 32 euro x (vermogen-45)
    • hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 2600 euro + 18 euro x (vermogen-60)
    • hoger dan 100 kW: 3320 euro + 14 euro x (vermogen-100) met een maximum van 4800 euro
  • type 3: lucht-waterwarmtepomp (met eindfactuur tot en met 31/12/2021):

    • tot en met 10 kW: 1500 euro
    • hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 1500 euro + 300 euro x (vermogen-10)
    • hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 6000 euro + 230 euro x (vermogen-25)
    • hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 10.600 euro + 160 euro x (vermogen-45)
    • hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 13.000 euro + 110 euro x (vermogen-60)
    • hoger dan 100 kW: 17.400 euro + 60 euro x (vermogen-100) met een maximum van 23.500 euro
  • type 4: lucht-waterwarmtepomp (met eindfactuur vanaf 1/1/2022 en aanvraag premie uiterlijk op 31/12/2025):

    • tot en met 10 kW: 3000 euro
    • hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 3000 euro + 600 euro x (vermogen-10)
    • hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 12.000 euro + 460 euro x (vermogen-25)
    • hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 21.200 euro + 320 euro x (vermogen-45)
    • hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 26.000 euro + 220 euro x (vermogen-60)
    • hoger dan 100 kW. 34.800 euro + 120 euro (vermogen-100) met een maximum van 47.000 euro en altijd begrensd tot 40% van de investeringskosten, vermeld op de betreffende facturen.
  • type 5: lucht-waterwarmtepomp (met aanvraag premie vanaf 1/1/2026):

    • tot en met 10 kW: 2250 euro
    • hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 2250 euro + 450 euro x (vermogen-10)
    • hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 9000 euro + 345 euro x (vermogen-25)
    • hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 15.900 euro + 240 euro x (vermogen-45)
    • hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 19.500 euro + 165 euro x (vermogen-60)
    • hoger dan 100 kW. 26.100 euro + 90 euro (vermogen-100) met een maximum van 32.250 euro.
  • type 6: Hybride lucht-waterwarmtepomp (met eindfactuur tot en met 31/12/21):

    • tot en met 10 kW: 800 euro
    • hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 800 euro + 160 euro x (vermogen-10)
    • hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 3.200 euro + 123 euro x (vermogen-25)
    • hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 5.660 euro + 85 euro x (vermogen-45)
    • hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 6.935 euro + 58 euro x (vermogen-60)
    • hoger dan 100 kW: 9.255 euro + 32 euro x (vermogen-100) met een maximum van 12.500 euro
  • type 7: Hybride lucht-waterwarmtepomp (met eindfactuur vanaf 1/1/22 en aanvraag premie uiterlijk op 31/12/2025):

    • tot en met 10 kW: 2.000 euro
    • hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 2.000 euro + 400 euro x (vermogen-10)
    • hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 8.000 euro + 307,5 euro x (vermogen-25)
    • hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 14.150 euro + 212,5 euro x (vermogen-45)
    • hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 17.337,5 euro + 145 euro x (vermogen-60)
    • hoger dan 100 kW: 23.137,5 euro + 80 euro x (vermogen-100) met een maximum van 31.250 euro
  • type 8: Hybride lucht-waterwarmtepomp (met aanvraag vanaf 1/1/26):

    • tot en met 10 kW: 1.500 euro
    • hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 1.500 euro + 300 euro x (vermogen-10)
    • hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 6.000 euro + 230 euro x (vermogen-25)
    • hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 10.600 euro + 160 euro x (vermogen-45)
    • hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 13.000 euro + 110 euro x (vermogen-60)
    • hoger dan 100 kW: 17.400 euro + 60 euro x (vermogen-100) met een maximum van 23.500 euro

De premie is beperkt tot maximaal 40% van het factuurbedrag (exclusief btw). Indien het gebouw waarin een geothermische, lucht/water of lucht/lucht warmtepomp wordt geïnstalleerd zich in een gebied zonder aardgasnet bevindt, worden de premiebedragen verdubbeld.

Belangrijk
Bij de berekening van de premie voor geothermische en lucht/luchtwarmtepompen heeft de eindfactuurdatum geen invloed.

Verplichte documenten aanvraag waterpomp subsidie

Om de premie aan te vragen, dient u gebruik te maken van het online loket. Hierbij zijn de volgende documenten vereist:warmtepomp

  • Verplichte documenten:
  • Voorschot-, tussentijdse facturen en eindfacturen.
  • Attest ingevuld door de aannemer met technische informatie over de nieuw geplaatste warmtepomp in een woongebouw (PDF-bestand).
  • Attest ingevuld door de aannemer met technische informatie over de nieuw geplaatste warmtepomp in een niet-woongebouw (PDF-bestand).
  • Europees productlabel (voor woningen en appartementen), pakketlabel (voor hybride lucht-water warmtepomp) of een bewijs van de minimale energie-efficiëntie.
  • Omgevingsvergunning als het gebouw is aangesloten op het elektriciteitsdistributienet vanaf 2014 of als het gebouw niet is aangesloten.
  • EPB-aangifte als het gebouw is aangesloten op het elektriciteitsdistributienet vanaf 2014.

Betalingsbewijzen

U dient alle documenten tot twee jaar na de uitbetaling van de premie te bewaren. Op verzoek moet u te allen tijde de originele documenten, betalingsbewijzen van de facturen en de foto’s voor en na de werken kunnen voorleggen.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen