Sociaal verlof speelt een essentiële rol in het arbeidsrecht, waardoor werknemers in Vlaanderen de mogelijkheid krijgen om belangrijke persoonlijke en familiale aangelegenheden bij te wonen zonder hun baan te verliezen. Mijn toeslagen vertelt u meer over het sociaal verlof, wat de rechten van werknemers zijn en verschillende situaties waarin sociaal verlof kan worden toegepast.
Wat is sociaal verlof?
Sociaal verlof is een vorm van verlof die werknemers de mogelijkheid biedt om afwezig te zijn van het werk om belangrijke sociale of familiale verplichtingen na te komen. Het is bedoeld om werknemers de nodige flexibiliteit te geven bij het omgaan met diverse levensgebeurtenissen, zoals huwelijken, overlijdens, bevallingen, en andere familiale situaties.
Situaties waarin verlof kan worden toegepast.
Sociaal verlof in Vlaanderen vormt in 2024 een cruciale pijler van ondersteuning voor werknemers in diverse levenssituaties. Of het nu gaat om vreugdevolle momenten zoals huwelijken en geboortes, of om verdrietige gebeurtenissen zoals overlijden of ziekte binnen het gezin, sociaal verlof biedt werknemers de nodige ruimte om te zorgen voor belangrijke familiale aangelegenheden.Hier zijn diverse situaties waarin je als werknemer mogelijk aanspraak kunt maken op sociaal verlof, met het oog op het evenwicht tussen werk en persoonlijk leven:
- Schade aan je woning veroorzaakt door brand, inbraak of een natuurramp.
- Ziekte, ongeval, of plotse hospitalisatie van je partner, (adoptie)kinderen, of familieleden die onder hetzelfde dak wonen (geplande operaties uitgezonderd).
- Ziekte, ongeval, of plotse hospitalisatie van je (schoon)kinderen of (schoon)ouders. Ook als zij niet onder hetzelfde dak wonen (geplande operaties uitgezonderd).
- Oproeping voor een rechtszitting waarin je zelf partij bent.
- Elke andere gebeurtenis die jij en je werkgever in onderling akkoord beschouwen als een dwingende reden voor sociaal verlof.
Verlof voor statutairen, stagiairs en mandaathouders
- Ziekenhuisopname van een persoon met wie je onder hetzelfde dak woont of een bloed- of aanverwant in de eerste graad met wie je niet onder hetzelfde dak woont.
- Het opvangen van je kinderen jonger dan 15 jaar tijdens de schoolvakantie.
- Het opvangen van je mindervalide kinderen jonger dan 18 jaar tijdens de schoolvakantie.
- Het opvangen van je kinderen die onder het statuut van verlengde minderjarigheid zijn geplaatst tijdens de schoolvakantie.
- Andere dwingende redenen die door je dienst erkend zijn.
Voor ziekte of ongeval van je partner, bloed- of aanverwanten, (adoptie)kinderen, iemand over wie je pleegvoogdij uitoefent, of iemand die in je gezin geplaatst werd en waarmee je samenleeft onder hetzelfde dak, krijg je maximum vier dagen per kalenderjaar uitzonderlijk verlof wegens overmacht.
Verlof om dwingende reden voor contractuelen:
- Ziekte, ongeval, of hospitalisatie van iemand met wie je onder hetzelfde dak woont.
- Ziekte, ongeval, of hospitalisatie van een bloed- of aanverwant in de eerste graad met wie je niet onder hetzelfde dak woont.
- Schade aan je woning door brand of een natuurramp.
- Een verschijning als partij voor een rechtbank.
- Andere gebeurtenissen die in onderling akkoord als een dwingende rede
Hoe lang duurt het verlof en word u betaald?
U werkt in de privesector
In de privésector heb je jaarlijks recht op maximaal 10 werkdagen sociaal verlof. Indien je deeltijds werkt, wordt dit maximum proportioneel beperkt op basis van je arbeidsprestaties. Tijdens de dagen dat je familiaal verlof opneemt, ontvang je geen loon. Het opnemen van sociaal verlof heeft geen invloed op je eindejaarspremie of andere voordelen die bij cao zijn toegekend.
U werkt bij een federale organisatie:
- Je hebt recht op maximaal 45 werkdagen per jaar op verlof om dwingende redenen. Indien je deeltijds werkt is er een proportionele beperking. Tijdens deze dagen ontvang je geen loon en heeft het geen invloed op je jaarlijks vakantieverlof.
- Je hebt recht op vier werkdagen per jaar op verlof wegens overmacht, waarbij je wel loon ontvangt zonder impact op het jaarlijks vakantieverlof.
- Contractuelen:
- Je hebt recht op maximaal tien werkdagen per jaar op verlof om dwingende redenen. Indien je deeltijds werkt is er een proportionele beperking.
- Tijdens deze dagen ontvang je geen loon en heeft het geen invloed op het jaarlijks vakantieverlof.
U werkt in het onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap:
- je hebt maximaal vier werkdagen per jaar recht op verlof wegens overmacht, te nemen in volledige dagen;
- je ontvangt wel loon de dagen dat je verlof wegens overmacht opneemt.
Heeft sociaal verlof invloed op andere arbeidsvoorwaarden?
In de privésector heeft sociaal verlof geen invloed op vakantiedagen of eindejaarspremies. Bij federale organisaties kunnen specifieke regels gelden, maar over het algemeen heeft sociaal verlof geen invloed op het jaarlijks vakantieverlof. Enkel in bepaalde situaties zoals verlof wegens overmacht. Indien je sociaal verlof wilt aanvragen verwittigt u dit zo snel mogelijk bij uw werkgever en bezorg je hem een bewijs met de gepaste documenten.
Wat zijn de voordelen van sociaal verlof?
Sociaal verlof biedt verschillende voordelen voor werknemers. Hierdoor zijn ze in staat om dringende familiale of persoonlijke situaties aan te pakken zonder negatieve gevolgen voor hun werk. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:
- Flexibiliteit en werk-Privébalans: Sociaal verlof biedt werknemers de flexibiliteit om afwezig te zijn van het werk wanneer zich dringende familiale situaties voordoen, zoals ziekte, overlijden, huwelijk, geboorte, of andere dwingende redenen. Dit draagt bij aan een gezonde balans tussen werk en privé.
- Zorg voor familieleden: Werknemers kunnen sociaal verlof opnemen om voor zieke familieleden te zorgen, hen bij te staan tijdens ziekenhuisopnames of om belangrijke gebeurtenissen zoals huwelijken bij te wonen. Dit bevordert de solidariteit en het welzijn van het gezin.
- Morele en emotionele ondersteuning: Sociaal verlof stelt werknemers in staat om emotionele ondersteuning te bieden aan familieleden in tijden van nood. Het toont begrip en zorg voor de persoonlijke behoeften van werknemers buiten de werkomgeving.
- Geen negatieve invloed op arbeidsvoorwaarden: Over het algemeen heeft het opnemen van sociaal verlof geen negatieve invloed op andere arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen of premies. Werknemers kunnen zich richten op het aanpakken van dringende familiale zaken zonder zorgen over verlies van voordelen.
- Juridische bescherming: In veel rechtsgebieden, waaronder België, genieten werknemers juridische bescherming bij het opnemen van sociaal verlof. Werkgevers zijn verplicht om deze vorm van verlof toe te staan, zolang het binnen de wettelijke kaders valt.
- Versterking van werknemer-werkgeverrelaties: Het aanbieden van sociaal verlof kan bijdragen aan een positieve werkomgeving en de relaties tussen werknemers en werkgevers versterken. Werknemers voelen zich vaak gewaardeerd en gesteund wanneer ze in moeilijke tijden kunnen rekenen op begrip van hun werkgever.
Beste
Moet ik aan de werkgever een attest bezorgen als ik een sociaal verlof aanvraag?
Alvast bedankt voor uw feedback!
Mvg,
Valéria
Beste Valéria,
Je moet inderdaad een attest, dat als bewijs dient waarom je sociaal verlof aanvraagt, aan je werkgever bezorgen.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle