Vlaams opleidingsverlof 2024: voorwaarden, rechten & voordelen

9 Oktober 2024 door Willemijn - 4 minuten leestijd

Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen
Vlaams opleidingsverlof
Wat houdt het Vlaamse opleidingsverlof in? Wie komt ervoor in aanmerking en wat er gebeurt als je niet aan de regels voldoet? Mijntoeslagen vertelt u meer over het Vlaamse opleidingsverlof en welke voordelen het biedt voor werknemers.

Wat is het Vlaamse opleidingsverlof?

Het Vlaams opleidingsverlof is een regeling die werknemers in Vlaanderen de mogelijkheid biedt om verlof op te nemen van hun werk om een opleiding te volgen. Tijdens dit verlof behoudt de werknemer zijn loon, terwijl hij of zij zich kan bijscholen of nieuwe vaardigheden kan aanleren. Dit verlof stelt werknemers in staat om hun kennis en competenties te verbeteren en zo hun loopbaan te bevorderen.

Wanneer komt u in aanmerking voor het Vlaamse opleidingsverlof?

Om in aanmerking te komen voor het Vlaamse opleidingsverlof als werknemer, dien je te voldoen aan specifieke tewerkstellingsvoorwaarden:Vlaamse opleidingsverlof

  • Een opleiding te volgen die is opgenomen in de opleidingsdatabank
  • ingeschreven te zijn voor minstens 32 uur opleiding, en tijdens de opleiding de nodige verplichtingen na te komen, zoals het bijwonen van lessen en deelname aan eventuele examens.

Om in aanmerking te komen voor het Vlaamse opleidingsverlof, moet je je inschrijven voor een opleiding uit de opleidingsdatabank of een loopbaangerichte opleiding, waarbij je minstens 32 uur of equivalent aan 3 studiepunten volgt. Er is een uitzondering voor mentoropleidingen, waarbij de minimumduur van 32 uur niet van toepassing is. Als een opleiding als mentoropleiding wordt aangeduid in de opleidingsdatabank, wordt dit altijd vermeld. Binnen een periode van 1 jaar of 365 dagen mag je ook verschillende modules van minder dan 32 uur combineren om aan het minimum van 32 uur te voldoen.

Gevolgen bij niet naleving van u verplichtingen

Als je een Vlaamse opleidingsverlof hebt opgenomen zonder aan je verplichtingen te voldoen riskeert u een sanctie als je meer dan 10 % van de lesuren ongewettigd afwezig was. Deze sanctie houdt in dat er 25 % van je eerstvolgende recht op opleidingsverlof wordt afgetrokken nadat de sanctie is medegedeeld. Daarnaast heeft je werkgever het recht om het onterecht ontvangen loon tijdens deze uren opleidingsverlof terug te vorderen.

Welke opleidingen geven recht op Vlaams opleidingsverlof?

Werknemers kunnen gebruikmaken van het Vlaamse opleidingsverlof om een opleiding te volgen en daarbij hun loon te behouden. Een belangrijke voorwaarde is dat de opleiding geregistreerd moet zijn in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives.

Wat houdt dit in?

  • Opleidingen die recht geven op opleidingsverlof zijn geregistreerd in deze databank.
  • Bij aanvang van de opleiding moet deze registratie al plaatsgevonden hebben, zoals vermeld op het inschrijvingsattest.
  • Het registratienummer van de opleiding in deze databank, het ODB-nummer, is beschikbaar.
  • Als je de opleiding niet kunt vinden, kun je navraag doen bij de opleidingsverstrekker, zij kunnen je vertellen of de opleiding is opgenomen in de opleidingsdatabank.

Hoeveel uren mag u opnemen?

Werknemers mogen in een schooljaar maximaal 125 uur Vlaamse opleidingsverlof (VOV) opnemen, op voorwaarde dat ze aan alle andere vereisten voldoen. Het exacte aantal uren opleidingsverlof dat een werknemer kan opnemen, wordt bepaald door verschillende factoren, zoals hetVlaamse opleidingsverlof tewerkstellingspercentage en het type opleiding of examen dat wordt gevolgd. Dit betekent dat het aantal uren kan variëren afhankelijk van de individuele situatie en de specifieke omstandigheden.

Uw persoonlijke maximum voor opleidingsverlof per schooljaar bedraagt standaard 125 uur. Alleen in het geval van ‘gemeenschappelijk initiatiefrecht’ kan dit aantal hoger zijn.U kunt zelf uw persoonlijke maximum voor elk schooljaar berekenen op basis van uw tewerkstellingspercentage van maart van het voorgaande schooljaar. Tot het schooljaar 2022-2023 werd de referentiemaand voor deze berekening vastgesteld op ‘september’.

  • Als uw meer dan 50% werkt is uw persoonlijke maximum is gelijk aan uw tewerkstellingspercentage in de maand maart, vermenigvuldigd met 125.
  • Als u minder dan 50% werkt wordt uw persoonlijke maximum bepaald door uw tewerkstellingspercentage vermenigvuldigd met 125.

Gemeenschappelijk initiatiefrecht

In de schooljaren 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024 is er een regeling genaamd het gemeenschappelijk initiatiefrecht van kracht. Dit betekent dat een werknemer zijn recht op opleidingsverlof verdubbelt als hij minstens twee verschillende opleidingen volgt, waarbij:

  • Ten minste één opleiding door de werknemer wordt voorgesteld.
  • Ten minste één opleiding door de werkgever wordt voorgesteld.
Met een dubbel persoonlijk maximum kan de werknemer maximaal 125 uur gebruiken voor de opleiding voorgesteld door de werkgever en maximaal 125 uur voor de opleiding voorgesteld door de werknemer.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen