Energiedelen in een energiegemeenschap: wat is het?

31 Januari 2025 door Isabelle - 4 minuten leestijd
Wilt u besparen op uw rekeningen?
Neem contact op met een gratis adviseur om uw rekeningen van energie/internet/verzekeringen te verlagen
+32 808 29 75
Openingsuren: 9-18u (ma-vrij). Dienst aangeboden door Selectra

energiedelen energiegemeenschap

Burgers, ondernemingen of (lokale) overheden kunnen een energiegemeenschap vormen en samen investeren in groene energie en energie-efficiëntie. Energiedelen is een van de mogelijke activiteiten binnen een energiegemeenschap. Zelf energie produceren, gebruiken en opslaan, het aanbieden van bijvoorbeeld energie-advies, deelmobiliteit, flexibiliteit en oplaaddiensten voor elektrische voertuigen zijn andere mogelijke activiteiten. Mijntoeslagen informeert je.

Waarom kiezen voor energiedelen in een energiegemeenschap?

Een energiegemeenschap kan veel voordelen hebben:

  • samen en lokaal investeren in groene energie en energie-efficiëntie
  • minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en van schommelende energieprijzen
  • investeren in grootschalige projecten kan voordeliger zijn dan een individuele aanpak (isoleren, zonnepanelen, laadpalen,…)
  • de energiefactuur van de leden daalt
  • het gemeenschapsgevoel groeit
  • de energietransitie wordt inclusiever.
Aandacht
De energie mag niet verkocht worden aan de leden. Voor de energie afkomstig van de gemeenschappelijke installatie(s) mag geen
kilowattuurprijs aangerekend worden aan de leden van de energiegemeenschap. Een administratieve kostprijs is wel toegelaten.

Welke varianten zijn er mogelijk?

1. Energiegemeenschap van buurtbewoners
De bewoners van wijk Vogelzang richten een energiegemeenschap op en investeren samen in isolatie en zonnepanelen. De bewoners van de nabijgelegen nieuwbouwwijk Burenhof hebben ook hun energiegemeenschap opgericht. Zij hadden al zonnepanelen en gaan nu samen voor een grote geothermische warmtepomp, een wijkbatterij en collectieve laadpalen.

2. Energiegemeenschap op bedrijventerrein
Heel wat van de ondernemingen op het bedrijventerrein investeerden al in energie-efficiëntie en zonnepanelen. Via de energiegemeenschap gaan ze nog een stapje verder. Ze maken een grondige studie van vraag en aanbod en investeren in een gezamenlijk sturingssysteem om hun opgewekte stroom nog efficiënter onder elkaar te kunnen delen.

3. Energiegemeenschap met lokale overheid
De energiegemeenschap van de gemeente, haar inwoners en een KMO zet zich in tegen energiearmoede door wijkrenovaties op te starten en windturbines te plaatsen.

Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

Interesse? Dit moet u eerst weten

  • Een energiegemeenschap is een juridische entiteit. In vele gevallen moet een nieuwe entiteit opgericht worden om aan de voorwaarden te voldoen: het kan een coöperatieve vennootschap, een vzw of een andere bedrijfsstructuur zijn. Feitelijke verenigingen kunnen zich niet als energiegemeenschap aanmelden.
  • Een energiegemeenschap streeft naar ecologische, economische of sociale meerwaarde voor de leden of de omgeving. Winst maken is altijd onderschikt of zelfs niet van toepassing.
  • Er zijn 2 soorten energiegemeenschappen: de ‘energiegemeenschap van burgers’ en de ‘hernieuwbare-energiegemeenschap’. Ze
    hebben onderling gelijkenissen, maar ook verschillen
    .
  • Iedereen mag lid worden. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen mogen deelnemen: burgers, (lokale) overheden en ook kmo’s tot grote ondernemingen.
  • Energiedelen in een energiegemeenschap is niet combineerbaar met andere vormen van energiedelen, zoals energiedelen met uzelf, een persoon of een gebouw.

Welke aandachtspunten zijn er op financieel vlak?

  • Op uw elektriciteitsfactuur bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de energiekost, de nettarieven en de heffingen. Energiedelen laat toe om een voordeel te doen op de ‘energiekost’. De leden zullen nog steeds nettarieven en heffingen betalen voor de gedeelde energie.
  • Terugleveringsvergoeding voor ongebruikte stroom. Voor de hoeveelheid stroom die de leden/vennoten delen in de energiegemeenschap krijgen zij geen terugleveringsvergoeding van de energieleverancier. Voor elke kWh die niet gebruikt wordt (en dus naar de energieleverancier stroomt), zal het lid of vennoot ofwel een terugleveringsvergoeding ontvangen of kan de energiegemeenschap beslissen om alle overproductie van de energiegemeenschap (inclusief dat van de leden/vennoten) te verkopen via een terugleveringscontract met een leverancier.
  • Mogelijk extra kosten bij energieleverancier. De meeste leveranciers rekenen administratieve kosten aan of stellen andere voorwaarden bij energiedelen.
  • Fiscaliteit afhankelijk van de situatie. Energiedelen heeft in principe geen impact op de belastingen van een particulier. Bij ondernemingen ligt dat anders. Energiedelen tussen werkgever en werknemers wordt in specifieke gevallen als een ‘voordeel
    van alle aard
    ’ gezien en belast via het beroepsinkomen.

Isabelle is redacteur bij Mijntoeslagen.be en schrijft over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen