Infiltratie zorgt ervoor dat proper regenwater (dat je niet zelf gebruikt) de tijd en ruimte krijgt om in het aardoppervlak te dringen. Installeer je zo’n infiltratievoorziening zonder daar wettelijk toe verplicht te zijn, dan heb je recht op een premie voor infiltratievoorziening. Mijntoeslagen informeert je hierover.
Wat is de premie voor infiltratievoorziening?
- Omdat zo veel oppervlakte in Vlaanderen is bebouwd, gebetonneerd en geplaveid, kan het regenwater vaak onvoldoende in de bodem dringen.
- In periodes van lange droogte dreigen daardoor de grondwaterreserves uitgeput te raken.
- Om dat probleem tegen te gaan, biedt infiltratie een oplossing.
- Daarmee zorgt u ervoor dat proper regenwater (dat u niet zelf gebruikt) de tijd en ruimte krijgt om in het aardoppervlak te dringen.
- Installeert u zo’n infiltratievoorziening zonder daar wettelijk toe verplicht te zijn, dan hebt u recht op een premie.
Wat zijn de voorwaarden van de premie infiltratievoorziening?
Als uw gemeente aangesloten is bij Fluvius voor het rioolbeheer, dan zijn dit de belangrijkste voorwaarden waaraan u moet voldoen voor deze premie:
- Nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwvergunning werd afgeleverd na 31 januari 2005 komen niet in aanmerking voor deze subsidie.
- Als een infiltratievoorziening met een hemelwaterput wordt gecombineerd, moet slechts de helft van het bufferingsvolume worden voorzien.
- Minstens 50% van de totale horizontale dakoppervlakte wordt aangesloten op de infiltratievoorziening.
Hoe vraag ik de premie infiltratievoorziening aan?
- Online aanvragen (snelste manier) of via het aanvraagformulier op de website van Fluvius.
- De aanvraag moet ingediend worden binnen de 12 maanden na factuurdatum.
Hoeveel bedraagt de premie?
- De premie bedraagt 250 euro wanneer minstens 50% van de totale horizontale dakoppervlakte wordt aangesloten op de infiltratievoorziening.
- De premie kan nooit de helft van de bewezen kosten overschrijden
Wie kan de premie aanvragen en wanneer is deze relevant?
- Eigenaar (die woning bewoont)
- Eigenaar (die woning verhuurt)
- Eigenaar (die woning niet bewoont of verhuurt)
- Een woning bouwen of verbouwen (incl. sloop)
- Regenwater, afvalwater
Wat is de premie voor een gescheiden afvoersysteem?
- Om afwatering beter te voorzien op zware neerslag en om zuivering van afvalwater efficiënter te laten verlopen, scheiden we onze rioleringsbuizen voor regen- en afvalwater.
- Die scheiding is bij nieuwbouw en grote renovaties al verplicht. Is dat voor u niet het geval, maar wilt u toch investeren in deze duurzame maatregel, dan kunt u hiervoor op een premie rekenen.
Wat zijn de voorwaarden?
- Als uw gemeente aangesloten is bij Fluvius voor het rioolbeheer, dan zijn dit de belangrijkste voorwaarden waaraan u moet voldoen voor deze premie.
- De premie is alleen geldig voor bestaande particuliere woningen waarvoor de bouwvergunning ten laatste op 31 januari 2005 werd verleend.
- De privéwaterafvoer moet voldoen aan de bepalingen van het Algemeen Waterverkoopreglement, de aanvullende voorwaarden van Fluvius en de aanvullende technische voorwaarden van Fluvius.
- De installatie heeft een permanent karakter en heeft een afvalwaterafvoerleiding (gescheiden van de hemelwaterafvoerleiding) tot aan de rooilijn die grenst aan de openbare riolering.
Hoe vraag ik het aan?
- Online aanvragen (snelste manier) of via het aanvraagformulier op de website van Fluvius.
- Op datum van ontvangst van de aanvraag bij Fluvius mogen de betalingsbewijzen en/of kostennota’s niet ouder zijn dan 12 maanden.
Hoeveel bedraagt de premie?
De premie bedraagt maximum 400 euro en bestaat uit 2 delen:
- een forfaitair bedrag van 200 euro betaald voor de aanleg van het gescheiden afvoersysteem; om dit forfaitair bedrag te kunnen ontvangen, moet er minimum 1 betalingsbewijs worden voorgelegd
- een premie van 50% van de bewezen kosten en dit met een maximum van 200 euro.
Wie kan de premie aanvragen?
- Eigenaar (die woning bewoont)
- Eigenaar (die woning verhuurt)
- Eigenaar (die woning niet bewoont of verhuurt)
Wanneer is deze premie relevant?
- Een woning bouwen of verbouwen (incl. sloop)
- Waterafvoer, riolering