Welke soorten van phishing bestaan er?

13 Maart 2025 door Isabelle - 4 minuten leestijd
Wilt u besparen op uw rekeningen?
Neem contact op met een gratis adviseur om uw rekeningen van energie/internet/verzekeringen te verlagen
02 808 29 75
Openingsuren: 9-18u (ma-vrij). Dienst aangeboden door Selectra

soorten phishing

Er bestaan verschillende soorten van phishing. Maar het komt er altijd op neer dat iemand tracht persoonlijke informatie van jou los te krijgen, zoals wachtwoorden of kredietkaartnummers. Mijntoeslagen lijst voor jou de 5 gekende phishing soorten op.

Welke soorten van phishing bestaan er?

1. E-mail spoofing

  • Hoe werkt het? De aanvaller gebruikt een vals e-mailadres. Daardoor lijkt de mail te komen van een persoon die je kent of een bedrijf waar je klant bent.
  • De fraudeur vraagt jou om op een link te klikken, in te loggen op een website en bepaalde actie te ondernemen, zoals bestanden te delen.
  • Jouw naam staat niet in het ‘Aan’ vakje, of staat er tussen een hele rij andere mensen die jij niet kent. Je bent geen klant bij dit bepaald bedrijf, of toch niet met het mailadres waarnaar de mail verzonden werd.

2. URL phishing 

Hoe werkt URL phishing? De fraudeur vermeldt in een mail of ander bericht een webadres (URL) dat op het eerste gezicht betrouwbaar lijkt. Maar achter die link zit eigenlijk een heel ander adres. Hij gebruikt hiervoor een van deze technieken:

  • De fraudeur verbergt het webadres onder een knop ‘Klik hier’ of ‘Abonneer je nu’
  • Je kan het webadres niet lezen, want het is verkort met een link-verkorter zoals t.co/xz92drTT92
  • Het webadres bevat de naam van een bekend bedrijf, maar is fout gespeld, bijvoorbeeld citiibank.com in plaats van citibank.com
  • De fraudeur speelt met op elkaar lijkende letters, zoals arnazon.com in plaats van amazon.com, of Faceb00k.com in plaats van Facebook.com
  • De domeinnaam van het adres lijkt legitiem, maar is eigenlijk een subdomein van een ander domein, bijvoorbeeld https://inlog.dnsbelgium.be.trading.be/inlog. Hier is trading.be de domeinnaam, en dnsbelgium.be een subdomein van trading.be.

Zo trap je er niet in: Bestudeer het webadres van nabij.

  • Beweeg de cursor over de link. De volledige link zal op je scherm verschijnen.
  • Bij je mobiele toestel druk je langere tijd op de link, en de volledige link zal in een pop-up verschijnen.
  • Je kan ook met de rechterknop van de muis op de link klikken, en die naar je notitieblok kopiëren.
  • Controleer de domeinnaam. Begin van rechts naar links – de woordcombinatie VOOR de / is de domeinextensie, met links daarvan de domeinnaam. Alles wat zich daarvoor bevindt, is een subdomein.
Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

3. Clone phishing

Hoe werkt het? De fraudeurs maken een perfecte kopie of kloon van een mail die je wel vaker krijgt, zoals het overzicht van je betalingen per kredietkaart. Zij vervangen echter de koppeling in de mail door een link naar hun frauduleuze site, of de download door een bestand met een virus, ransomware of spyware.

Aandacht
Ga niet in op de mail wanneer het adres van de afzender afwijkt van gewoonlijk, als er taalfouten staan in de mail, of als het bericht verstuurd is op een ongewoon tijdstip.

4. Invoice phishing

Hoe werkt het? De fraudeur zendt je een bericht per mail of sms, met de melding dat je iets dringend moet betalen op een bepaald
rekeningnummer
. Vaak staat er een link in het bericht om rechtstreeks via het web te betalen.

Enkele voorbeelden van boodschappen die recent circuleerden:

  • Bpost meldt je dat je pakje niet geleverd kan worden vooraleer je bijkomende kosten betaalt.
  • Een deurwaarder meldt je dat je vergeten bent een belasting te betalen en je moet die nu aan het incassokantoor betalen.
  • Een Nederlands incassobureau meldt dat je een verkeersovertreding gemaakt hebt in Nederland en dat zij belast zijn met de inning ervan.
Aandacht
Ga de feiten na. Ben je werkelijk in Nederland geweest op de datum in het bericht? Om welke belasting gaat het? En verwacht je wel degelijk een pakje, dat via Bpost verzonden werd?

5. Phishing via gedeelde documenten

Hoe werkt het? Fraudeurs zenden je een goed nagemaakte melding dat je collega een document met je gedeeld heeft via Dropbox, OneDrive of WeTransfer. Klik je de link aan in het bericht, dan kom je op een nagemaakte website van deze sharing-dienst terecht. De site vraagt je naar je naam en wachtwoord bij deze dienst, of van je Microsoft365-account.

Aandacht
Zo trap je er niet in: Geef je naam en wachtwoord niet. Normalerwijze ben je, op je eigen computer, altijd ingelogd op deze diensten. Twijfel je? Neem contact op met je collega en vraag of die het document naar jou verstuurd had.

Isabelle is redacteur bij Mijntoeslagen.be en schrijft over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen