De gemeente verleent een subsidie voor het plaatsen van een installatie voor het gebruik van zonne-energie die bestemd is voor de productie van warm water in woningen en bedrijfsgebouwen. Mijntoeslagen informeert je.
Wat zijn de voorwaarden voor de subsidie zonne-energie?
- De volgende installaties komen in aanmerking voor het bekomen van een premie: zonnecollectoren, zonneboilers en andere gelijkwaardige installaties die de natuurlijke zonne-energie gebruiken om warm water te produceren en die geplaatst worden in regelmatig vergunde woningen en bedrijfsgebouwen.
- Deze woningen en bedrijfsgebouwen dienen volledig op het grondgebied van de gemeente Hove gelegen te zijn.
- De premie wordt toegekend aan de aanvrager. De aanvrager dient gemachtigd te zijn tot het laten plaatsen van de installatie waarvoor de aanvraag wordt ingediend.
- Het laten plaatsen van de installatie dient in overeenstemming te zijn en uitgevoerd te worden volgens de bestaande wetten, reglementen, verordeningen en gebruiken.
- De installatie moet tenminste 15 jaar in gebruik blijven en mag tijdens periode niet verkocht of verwijderd worden, zoniet zal de premie geheel of gedeeltelijk en met verwijlintresten worden teruggevorderd.
- Deze verplichting geldt enkel voor de eigenaars van gebouwen.
- De aanvrager verbindt zich ertoe om de installatie goed te onderhouden en om deze steeds in optimale staat van werking te houden.
Hoe vraag ik de subsidie zonne-energie aan?
- Aanvragen ten laatste 1 maand voor de aanleg van de installatie via het gemeentelijk aanvraagformulier (terug te vinden op de website of verkrijgbaar bij de dienst Milieu en Duurzaamheid).
- De premie wordt toegekend aan de aanvrager. De aanvrager dient gemachtigd te zijn tot het laten plaatsen van de installatie waarvoor de aanvraag wordt ingediend.
- De premie kan aangevraagd worden door: – de eigenaar van het gebouw – de gebruiker of huurder van het gebouw mits een geschreven toelating van de eigenaar.
Aan wie is de aanvraag gericht?
- De aanvraag voor het bekomen van een premie wordt gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen en gebeurt ten laatste 1 maand voor het plaatsen van de installatie.
- De aanvraag gebeurt op formulieren ter beschikking gesteld door het gemeentebestuur.
- Het aanvraagdossier omvat: – het volledig ingevuld aanvraagformulier (indien de aanvrager geen eigenaar is, dient de eigenaar het aanvraagformulier voor akkoord mee te ondertekenen). – adres en situeringsplan van het gebouw – een volledige technische beschrijving van de installatie met onder andere de volgende gegevens: type installatie, oriëntatie ten opzichte van de zon, grootte panelen, type eventuele naverwarming.
- Wanneer de uitvoering onvolledig of gebrekkig uitgevoerd is, kan de premie bij beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen verminderd, uitgesteld of geweigerd worden.
- Er wordt geen hogere premie uitgekeerd dan bij toekenning voorzien.
- De premie kan geheel of gedeeltelijk teruggevorderd worden indien de installatie onvoldoende onderhouden wordt zodat een normale werking ervan onmogelijk wordt.
Hoeveel bedraagt de subsidie zonne-energie?
- Het bedrag van de premie per aanvrager en per gebouw bedraagt 15% van de totale kostprijs van de installatie (inclusief btw) met een maximum van 500 euro.
- De premie kan slechts 1 maal per gebouw aangevraagd worden.
- De premie kan gecumuleerd worden met eventueel andere premies op voorwaarde dat het totale bedrag van de bekomen premies 90% van de totale kostprijs niet overschrijdt.
- Indien dit percentage overschreden wordt, zal het bedrag van de gemeentelijke premie in verhouding verminderd worden.
Wie kan de subsidie zonne-energie aanvragen?
- Andere (ondernemingen, verenigingen …)
- Eigenaar (die woning bewoont)
- Eigenaar (die woning verhuurt)
- Eigenaar (die woning niet bewoont of verhuurt)
- Huurder