Wat is nieuw in Vlaanderen vanaf 1 januari 2025?

29 Januari 2025 door Isabelle - 3 minuten leestijd

Wilt u besparen op uw rekeningen?
Neem contact op met een gratis adviseur om uw rekeningen van energie/internet/verzekeringen te verlagen
+32 808 29 75
Openingsuren: 9-18u (ma-vrij). Dienst aangeboden door Selectra

veranderingen Vlaanderen
Vanaf 1 januari 2025 zijn er belangrijke veranderingen op verschillende vlakken in Vlaanderen zoals pensioen, huisvesting, … Mijntoeslagen geeft je een overzicht van deze veranderingen.

1.Pensioenleeftijd

De wettelijke pensioenleeftijd is veranderd van 65 jaar naar 66 jaar. Er zijn nieuwe regels over het minimumpensioen. Verder kan je na je pensioenleeftijd een pensioenbonus opbouwen.

2. Studentenjob

Studenten mogen vanaf 2025 opnieuw maximaal 475 uur per jaar werken als jobstudent, In 2023 en 2024 had de federale regering het quotum tijdelijk opgetrokken naar 600 uren per jaar als steunmaatregel om de coronapandemie op te vangen, maar dit is dus niet langer geldig.

Studenten kunnen nog steeds hun uren vrij verdelen over het jaar en over een of meer verschillende werkgevers. Als je meer wil werken als student dan moet je meer sociale bijdrage betalen.

Aandacht
Als je het maximale aantal toegestane werkuren overschrijdt, verlies je mogelijk ook je recht op kinderbijslagen.

3. Sociaal tarief voor energie

De sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas stijgen in januari. Het sociaal tarief voor elektriciteit stijgt voor de eerste 3 maanden van 2025 met 10 procent tegenover het laatste kwartaal van 2024. Voor aardgas en warmte komt er opnieuw 15 procent bij. Het is bij alle energieleveranciers hetzelfde.

4. Registratierechten

Voor de enige en eigen woning worden de registratierechten in Vlaanderen verlaagd van 3 naar 2 procent. De Vlaamse overheid houdt daarvoor rekening met de datum waarop de akte verleden wordt. Het tarief voor aankopen door beroepsverkopers (o.a. vastgoedmakelaars) wordt echter verhoogd, namelijk van 4 naar 6 procent.

5. Getrouwheidspremie

Als gevolg van de Europese renteverlaging, wordt de getrouwheidspremie bij Belgische banken (o.a. Belfius, KBC) verlaagt. De getrouwheidspremie mag niet meer bedragen dan de helft van de maximale basisrente. De maximale wettelijke getrouwheidspremie bedraagt 1,7 procent.

Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

6. Renovatieplicht

Personen die woningen met een energieprestatiecertificaat van E of F renoveren tot een D-label krijgen hiervoor meer tijd, namelijk zes jaar in plaats van vijf jaar.

7. Mijn VerbouwPremie

Mijn VerbouwPremie is een premie van de Vlaamse overheid voor renovatie en energiebesparende investeringen. Die is er onder meer voor werken aan ramen en deuren, muren, vloeren, het dak, sanitair, elektriciteit en binnenrenovatie.

Voor premie-aanvragen vanaf 1 januari 2025 dalen de premiepercentages (voor eigenaar-bewoners) voor de laagste en middelste inkomenscategorieën van maximaal 50 procent en 35 procent van het factuurbedrag naar 35 procent en 25 procent.

Aandacht
De premie voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers blijft in 2025 behouden.

8. Mijn VerbouwBegeleiding

Met Mijn VerbouwBegeleiding kan je gratis begeleiding op maat krijgen om je woning te renoveren en energiezuiniger te maken. Tijdens je renovatietraject, wordt je thuis begeleid door een medewerker van één van de Energiehuizen.

Isabelle is redacteur bij Mijntoeslagen.be en schrijft over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen