Als je een handicap hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming. Er bestaan verschillende tegemoetkomingen zoals de integratietegemoetkoming (IT) of de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT). Wil je graag weten wanneer deze tegemoetkomingen worden uitbetaald? Welke voordelen kan ik nog genieten? Mijntoeslagen informeert je over de betaalmomenten.
Wanneer wordt de tegemoetkoming van je handicap uitbetaald?
Je tegemoetkoming krijg je maandelijks uitbetaald. Hieronder vind je de data van 2024 waarop je tegemoetkomingen worden betaald. Je kunt de betaling op twee manieren ontvangen, namelijk via bankoverschrijving en via postassignatie. De data zijn voor zowel een bankoverschrijving als postassignatie hetzelfde.
Via bankoverschrijving
Ontvang je de tegemoetkoming via overschrijving? Dan krijg je maandelijks het bedrag op je rekening gestort. In de onderstaande lijst zie je op welke dag dat is. Het bedrag staat ten laatste op het einde van die dag op je rekening.
Via postassignatie
Ontvang je de tegemoetkoming via postassignatie? Dan biedt bpost je maandelijks het bedrag aan. In de onderstaande lijst zie je op welke dag dat is. Het bedrag wordt ten laatste op het einde van die dag aangeboden.
Maandelijkse uitbetalingsdata van je tegemoetkomingen in 2024
Betaalkalender 2024
In 2024 worden de tegemoetkomingen elke maand ten laatste uitbetaald op de volgende dagen:
- 23 januari 2024
- 20 februari 2024
- 19 maart 2024
- 23 april 2024
- 22 mei 2024
- 25 juni 2024
- 23 juli 2024
- 20 augustus 2024
- 24 september 2024
- 22 oktober 2024
- 26 november 2024
- 17 december 2024
Achterstallen
Als je een positieve beslissing krijgt dan heb je recht op je tegemoetkoming vanaf de eerste dag van de maand die volgt op je aanvraag:
- Tussen het moment van je aanvraag en de beslissing kan echter wat tijd verstrijken.
- De achterstallen waar je in dat geval recht op hebt, worden samen met de eerste betaling uitbetaald.
- Als je OCMW in de tussentijd voorschotten heeft betaald, dan wordt er eerst met je OCMW afgerekend.
Manier van uitbetalen
De tegemoetkoming kan enkel gestort worden op een zichtrekening waarvan de persoon met een handicap titularis of medetitularis is:
- Als voor de persoon met een handicap een bewindvoerder over de goederen is aangesteld
- Deze bewindvoerder moet akkoord gaan met de zichtrekening waarop de tegemoetkoming zal uitbetaald worden.
- De persoon met een handicap moet ook in dit geval titularis of medetitularis van deze zichtrekening zijn.
Als je een nieuw rekeningnummer hebt, sluit dan je oude rekeningnummer pas af nadat je van ons een bevestiging hebt ontvangen dat je tegemoetkoming op de nieuwe rekening betaald zal worden. Op uitdrukkelijk en gemotiveerd verzoek kan de tegemoetkoming per postassignatie aan huis worden uitbetaald. Dit verzoek kan per brief of e-mail gebeuren. Als je tot nu toe per postassignatie werd uitbetaald, maar voortaan via overschrijving betaald wil worden, kan je hiervoor een aanvraag indienen via volgend formulier.
Welke financiële voordelen biedt de FOD voor personen met een handicap?
De Federale Overheidsdienst voorziet volgende financiële voordelen voor personen met een handicap:
- Persoonsvolgende financiering (PVF):
- Basisondersteuningsbudget voor lichte ondersteuning
- Persoonsvolgend budget voor zwaardere ondersteuning
- Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden
- Tegemoetkoming voor hulpmiddelen voor personen met een handicap
- Aanschaf hulpmiddelen
- Aanpassingen aan woning of wagen
- Mobiliteitshulpmiddelen
- Bv. rolstoel of driewielfiets
- Zorgbudget voor ouderen (65+) met een zorgnood
- Vrijstelling of vermindering van inschrijvingsgeld in het volwassenenonderwijs
- IVT 2024: inkomensvervangende tegemoetkoming voor gehandicapten
- Integratietegemoetkoming: financiële steun voor gehandicapten
Fiscale en sociale tegemoetkomingen voor personen met een handicap
Als persoon met een handicap kan je in aanmerking komen voor fiscale en sociale voordelen. Als het voordeel niet automatisch wordt toegekend, heb je bepaalde attesten nodig van de Directie-generaal Personen met een handicap.
Algemeen attest erkenning van de handicap
Met een Algemeen attest erkenning van de handicap maak je aanspraak op volgende voordelen:
- Vermindering op de inkomensbelasting van natuurlijke personen als je in het Vlaams Gewest woont.
- Vermindering van de onroerende voorheffing voor personen met een handicap.
Informatie over deze vermindering krijg je:- bij de Vlaamse Belastingdienst – Onroerende Voorheffing
- Vrijstelling van de erfbelasting (enkel in het Vlaams Gewest). Onder bepaalde voorwaarden word je als persoon met een handicap vrijgesteld op de te betalen successierechten op een deel of de volledige erfenis. Meer informatie kan je krijgen bij de notaris. Op de website van de Orde van Notarissen kan je de adressen van notarissen terugvinden.
- Btw-vermindering bij aankoop, gebruik, herstelling en onderhoud van een auto. Informatie hierover kunt u verkrijgen op het plaatselijke federale belastingkantoor
- Vrijstelling van autobelastingen. Personen met een handicap kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een vrijstelling
van de verkeersbelasting. Je kan hiervoor terecht bij het Agentschap Vlaamse Belastingdienst.
Overige attesten
- Met een attest verhoogde tegemoetkoming hebt u recht op een hogere terugbetaling voor geneeskundige prestaties.
- Europese handicapkaart of European Disability Card (EDC) is een Europese handicapkaart waarmee je als persoon met een handicap voordelen kunt genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten.
- Sociaal internetaanbod. Verlaagd tarief voor internet of voor internet in combinatie met 1 of meerdere andere diensten (bijvoorbeeld televisie en/of telefonie en/of mobiele telefonie,…).
- Vermindering van het abonnementsgeld bij bepaalde kabelmaatschappijen. Neem hiervoor contact op met uw kabelmaatschappij
- Tegemoetkoming in de huurprijs (Vlaamse huursubsidie) bij verhuis van een onaangepaste woning naar een geschikte huurwoning
- Sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Je krijgt normaal de sociale maximumprijs automatisch toegekend als u daar recht op hebt. Is dit niet het geval, dan kan je het sociaal tarief zelf aanvragen bij uw leverancier.
- Vrijstelling van de bovengemeentelijke bijdrage voor de zuivering van het afvalwater (in het Vlaamse Gewest). Deze vrijstelling wordt normaal gezien automatisch toegekend. Staat de bovengemeentelijke bijdrage toch op jouw drinkwaterfactuur, neem dan contact op met jouw drinkwaterbedrijf
Beste ik koop binnen kort een appartement nu huur ik nog om dat ik huur geniet ik ook van de ontroerende voorheffing blijft dit al je een appartement gast kopen wat zijn de voordelen die ik heb via fod bij een koop woning is er hindering op de kosten zoals belastingen ? Graag wat info aub groetje Elidrissi K
Beste Elidrissi Kaoutar,
Graag verwijs ik je naar ons artikel over wonen met een handicap: https://www.mijntoeslagen.be/verbouwen/begeleid-wonen In jouw geval kan een sociale woning huren of huursubsidie een optie zijn.
Met vriendelijke groeten,
Isabelle