Hoe kan ik mijn handicap laten erkennen?

4 November 2024 door Isabelle - 5 minuten leestijd
Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

erkenning handicap

Heb je een aandoening en vraag je je af of deze erkend kan worden door de Overheid? Wat is de lijst met aandoeningen die in België als invaliderende handicap kunnen worden erkend? Wat is de procedure om jouw handicap te laten erkennen? Mijntoeslagen zal je hierover meer informatie geven.

Wat is de lijst met ziektes die in Vlaanderen als invaliderende handicap kunnen worden erkend?

In Vlaanderen bestaat er geen lijst met ziektes voor de erkenning van je handicap. Het is belangrijk om steeds een aanvraag te doen als je denkt in aanmerking te komen. Hieronder vind je de uitleg voor de aanvraagprocedure. In onderstaande lijst zijn een aantal voorbeelden opgenomen van ziektes die erkend worden als handicap.

Voorbeelden van ziektes

  • Auditieve stoornis
  • Autismespectrumstoornis (ASS)
  • Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)
  • Gedrags- en emotionele stoornis
  • Incontinentie
  • Motorische stoornis
  • Multiple Sclerose (MS)
  • Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)
  • Obesitas
  • Ruglijden
  • Snel degeneratieve aandoeningen
  • Taal- en spraakstoornis
  • Verstandelijke handicap
  • Visuele stoornis
  • Ziekte van Parkinson
Belangrijk
Deze lijst is niet compleet. Neem contact op met de Federale Overheidsdienst indien je twijfelt of je aandoening erkend zal worden als handicap.

Wat is de procedure om uw handicap te laten erkennen?

De Directie-Generaal Personen met een handicap zorgt voor de erkenning van je handicap. De erkenning gebeurt in 5 stappen:

1. Je dient een aanvraag in via My Handicap.
2. De nodige informatie wordt verzameld.

De informatie die wordt verzameld, heeft betrekking op financiële of administratieve zaken. Die informatie wordt opgevraagd bij andere organisaties. Verder wordt medische informatie aan je behandelend arts (bv. je huisarts) gevraagd.

TIP
Neem zelf ook contact op met je behandelend arts als je een aanvraag hebt ingediend. Zo kan je arts meteen de nodige medische informatie aan jou bezorgen. Het zou kunnen dat je arts je uitnodigt voor een medisch onderzoek.

3. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek met een arts.

Er wordt medische informatie over je aandoening verzameld van je behandelend arts:

  • Dit is echter soms niet voldoende waardoor een bijkomend medisch onderzoek (één of meerdere gesprekken) wordt uitgevoerd.
  • Voor dit onderzoek word je uitgenodigd door de arts van de dienst.

4. Afhankelijk van je leeftijd, word je aanvraag door een andere dienst beoordeeld.

Voor kinderen en jongeren tot 21 jaar

Indien je jonger dan 21 jaar bent en nog bij je ouders of een voogd woont, wordt je aanvraag door je regio beoordeeld. Op de website van Fons kan je zien wie je moet contacteren binnen je regio.

Voor volwassenen vanaf 18 jaar

Indien je 18 jaar of ouder bent en niet meer bij je ouders of voogd woont, wordt je aanvraag door de directie-generaal Personen met een handicap beoordeeld voor volgende tegemoetkomingen:

    1. Een attest erkenning van de handicap.
    2. Een integratietegemoetkoming.
    3. Een inkomensvervangende tegemoetkoming.
Meer informatie
Hier vind je meer informatie over de aanvraag van een attest voor de erkenning van je handicap en integratietegemoetkoming of inkomensvervangende tegemoetkoming.
Parkeerkaart

Indien je erkend wordt als persoon met een handicap, kan je een parkeerkaart voor personen met een handicap aanvragen. Meer informatie vind je hier Een parkeerkaart ontvang je ongeveer drie weken nadat je aanvraag werd goedgekeurd.

Verminderingskaart voor het openbaar vervoer

Je hebt recht op een verminderingskaart voor het openbaar vervoer als je blind of slechtziend bent (verminderd gezichtsvermogen van minstens 90%).

TIP
Je hebt recht op belastingsvoordelen voor je eigen voertuig als je volledig blind bent, een blijvende invaliditeit hebt aan je benen (50% of meer) of als je beide armen verlamd of geamputeerd zijn. Meer informatie kan je hier vinden.

5. Een beslissing wordt gemaakt.

Eenmaal er een beslissing is gemaakt, word je per brief op de hoogte gebracht. In die brief krijg je uitleg over waar je recht op hebt. De erkenning van je handicap heeft betrekking op een bepaalde (je medische toestand kan nog veranderen) of onbepaalde duur (je medische toestand blijft stabiel).

Wettelijke behandelingstermijnen

De wettelijke behandelingstermijn voor beslissingen over tegemoetkomingen is zes maanden. In die periode zal de Directie-Generaal voor personen met een handicap je vragen naar bijkomende informatie om je dossier aan te vullen. Er wordt geprobeerd de wettelijke behandelingstermijn te respecteren. Momenteel worden 69% van de beslissingen binnen een periode van zes maanden genomen.

Welke factoren beïnvloeden de behandelingstermijn?

  1. Stap 1: Aanvraag of Herziening
  2. Stap2: Medische evaluatie
  3. Stap 3: Parkeerkaart aangevraagd? Tegemoetkoming aangevraagd?

De behandelingstermijn voor een aanvraag hangt af van:

  • de aard van de aanvraag (bv. een eenvoudig attest ontvang je sneller dan een tegemoetkoming waarvoor een evaluatie van je handicap of een inkomensonderzoek nodig is),
  • de volledigheid van de aanvraag,
  • het aantal andere aanvragen die nog moeten behandeld worden,
  • het gemak waarmee jouw informatie gecontroleerd kan worden,
  • de snelheid waarmee de behandelend arts (bv. je huisarts) de medische rapporten bezorgt,
  • de tijd die je nodig hebt om eventuele bijkomende vragen te beantwoorden,
  • de eventuele nood aan een onderzoek door een van de artsen of evaluatoren om je dossier aan te vullen,
  • de beschikbaarheid van de artsen of evaluatoren die de onderzoeken uitvoeren.

De beschikbaarheid van de evaluatieteams verschilt van regio tot regio. Soms wijzen ze je aanvraag toe aan een regionaal centrum buiten je eigen regio om je aanvraag sneller te kunnen behandelen.

Aandacht
Als je erkenning is goedgekeurd, kun je al een tegemoetkoming krijgen vanaf de eerste dag van de maand na je aanvraag. Dit gebeurt met terugwerkende kracht. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je dus ook een tegemoetkoming voor de periode waarin je aanvraag nog in behandeling was.

Isabelle is redacteur bij Mijntoeslagen.be en schrijft over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen