Als persoon met een handicap kan je beroep doen op extra budgetten. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een zorgbudget of persoonsvolgend budget voor personen met een handicap? Wat zijn de criteria om in aanmerking te komen? Hoe vraag ik het aan? Alle informatie vind je op Mijntoeslagen.
Wat is persoonsvolgende financiering (PVF)?
Personen met een handicap hebben extra financiële ondersteuning nodig. De kosten voor het ondersteunen van personen met een handicap kunnen heel hoog zijn. De Vlaamse overheid voorziet hierdoor een budget die de Persoonsvolgende Financiering (PVF) noemt.
Persoonsvolgende Financiering bestaat uit twee trappen:
Trap 1: Zorgbudget voor personen met een handicap
Het zorgbudget voor personen met een handicap kan je ontvangen als je een erkend handicap hebt en ondersteuning nodig hebt die vastgesteld is. Deze eerste trap laat je en jouw omgeving in staat om zorg en ondersteuning laagdrempelig te organiseren.
Het zorgbudget voor mensen met een handicap is een belastingsvrije tegemoetkoming van 300 euro voor:
- personen met een erkende handicap:
-
- met een aantoonbare ondersteuningsnood
- die geen gebruik maken van de niet-rechtstreeks toegankelijke VAPH-ondersteuning (ondersteuning waar je een erkenning en toelating van het VAPH voor nodig hebt)
-
Waaraan mag ik het budget besteden?
Je mag zelf bepalen hoe je het bedrag uitgeeft en mag je combineren met andere hulpmiddelen van het VAPH:
- Bijvoorbeeld de tussenkomst voor het aankopen van die hulpmiddelen en de rechtstreeks toegankelijke hulp (voor rechtstreeks toegankelijke hulp.
- Je kan hiervoor rechtstreeks bij de voorziening terecht.
- Het zorgbudget wordt betaald door jouw mutualiteit en is ook combineerbaar met andere tegemoetkomingen van de Vlaamse Sociale Bescherming.
- Voorbeelden van deze tegemoetkomingen zijn het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden en het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood.
De toekenning gebeurt in 3 fasen:
Fase 1: Volwassenen met een handicap die op de wachtlijst staan voor gehandicaptenzorg
Wie op 31 december 2014 en ook nog op 1 januari 2016 geregistreerd staat met een actieve zorgvraag op de ‘Centrale Registratie voor Zorgvragen’- databank van het VAPH, heeft recht op het zorgbudget voor mensen met een handicap. Dit zijn ongeveer 5.900 personen.
Fase 2: Minderjarigen met een handicap die een erkende aanvraag hebben voor jeugdhulp
Fase 3: kinderen en jongeren tot en met 25 jaar met een handicap, waarbij de handicap is aangetoond. Voor jongeren zit dit vervat binnen het Groeipakket onder de naam ondersteuningstoeslag:
- minstens 12 punten op de schaal voor bijkomende of verhoogde kinderbijslag.
- minstens 12 punten op de medisch-sociale schaal voor de integratietegemoetkoming:
- Valt de startdatum van je score op de medisch-sociale schaal vóór 1 september 2017? Dan mag je nog geen 26 jaar zijn op 1 september 2017.
- Valt de startdatum van je score op de medisch-sociale schaal op of na 1 september 2017? Dan mag je nog geen 26 jaar zijn op de startdatum van je score op de medisch-sociale schaal.
- Beschik je al over een score van minstens 12 punten, en verhuis je naar Vlaanderen of Brussel? Dan moet je na je verhuis deze score melden aan een zorgkas om een ondersteuningstoeslag te kunnen krijgen. De zorgkas zal vervolgens nagaan of je aan de voorwaarden voldoet.
Trap 2: Persoonsvolgend budget (PVB)
Een Persoonsvolgend budget aanvragen als jouw basisbudget niet volstaat om jouw ondersteuning en zorg te bekostigen. Deze tweede trap geeft je toegang tot de meer intensieve vormen van handicapspecifieke ondersteuning.
U kunt een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen als:
- het zorgbudget voor mensen met een handicap (BOB) onvoldoende is
- Je hulp en ondersteuning nodig hebt van diensten of voorzieningen waarvoor u toelating van het VAPH nodig hebt (niet-rechtstreeks toegankelijke hulp)
Zorg en ondersteuning is een gedeelde verantwoordelijkheid
In 2017 werd de persoonsvolgende financiering voor meerderjarigen volledig uitgerold. De persoonsvolgende financiering is een belangrijke pijler van het ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap. Hierin staan volgende zaken centraal:
- Gedeelde zorg en ondersteuning
- inclusie
- vraagsturing
- zelfregie
Zorg en ondersteuning voor personen met een handicap is een gedeelde verantwoordelijkheid.
Vijf cirkels visualiseren die gedeelde verantwoordelijkheid (zie afbeelding hieronder). De persoon met een handicap is het middelpunt van de cirkels. De cirkels staan voor de verschillende mogelijke bronnen van ondersteuning voor de persoon. Die kunnen door elkaar en onafhankelijk van elkaar ingezet worden, om tegemoet te komen aan de specifieke vraag van de persoon met een handicap.
Cirkel 1: Zelfzorg: de zorg en ondersteuning die de persoon zelf opneemt
Cirkel 2: Gebruikelijke zorg: de dagelijkse zorg en ondersteuning die
gezinsleden die samenwonen aan elkaar geven
Cirkel 3: Zorg en ondersteuning van familie, vrienden en kennissen die niet
samenwonen
Cirkel 4: Professionele zorg en ondersteuning voor alle burgers: Centra Algemeen
Welzijnswerk (CAW), gezinszorg, poetshulp, kinderopvang …
Cirkel 5: Professionele zorg en ondersteuning die het VAPH vergoedt
Integratietegemoetkoming: financiële steun voor gehandicapten
IVT 2024: inkomensvervangende tegemoetkoming voor gehandicapten