Er kunnen tal van financiële steun en beurzen worden betaald aan studenten die aan een Belgische hogeschool of universiteit studeren. Ben je student en wil je graag in het buitenland studeren? Wat zijn deze hulpmiddelen? Hoe kan je dit aanvragen? Mijntoeslagen informeert je.
1. Waarom zou je naar het buitenland gaan?
Door de globalisering kom je als student steeds meer in contact met andere culturen en buitenlandse invloeden, zowel in de thuisinstelling als in het dagelijkse leven. Studentenmobiliteit blijft echter een bijzondere ervaring:
- waarbij naast de sterke ontwikkeling van capaciteiten en soft skills,
- vrienden voor het leven worden gemaakt, misschien de beste push-factor van allemaal.
- Voor velen is studeren of stagelopen in het buitenland een eye opener: je wordt geconfronteerd met nieuwe denkwijzen en levensstijlen en je wordt ondergedompeld in een andere cultuur, waardoor je groeit als persoon.
- Het is dus een unieke en waardevolle ervaring, interessant voor je CV, goed voor je persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk een geweldig avontuur.
Nog andere redenen die je kunnen motiveren om naar het buitenland te gaan:
- Een waardevolle en professionele ervaring opdoen
- Taalkennis en interculturele vaardigheden ontwikkelen
- Nieuwe contacten en vrienden maken en een internationaal netwerk creëren
2. Welke beurzen zijn er tijdens je studie?
2. 1 Stage in het buitenland
2.1.1 ASEM WPP
Het ASEM Work Placement Programme (ASEM WPP) wil het uitwisselen van talent tussen Europa en Azië promoten door studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen een beurs toe te kennen om stage te lopen in een aantal Aziatische landen.
2.1.2 The Washington Center
The Washington Center is een onafhankelijke, non-profit organisatie die:
- stages en academische seminaries aanbiedt aan studenten van Vlaamse universiteiten en hogescholen.
- Er zijn elk academiejaar 12 beurzen beschikbaar voor studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen die gedurende één semester stage willen lopen bij internationale organisaties of bedrijven in Washington D.C.
2.1.3 Mobility for Higher Education: Swiss-European Mobility Programme (SEMP)
The Swiss Programme for Erasmus+ for higher education heet Swiss-European Mobility Programme (SEMP). Het geeft de mogelijkheid om studenten financieel te ondersteunen om een buitenlandse ervaring (studie, stage) op te doen.
2.1.4 Flanders Trainee Programme
Met het Flanders Trainee Programme biedt de Vlaamse overheid jonge wereldburgers financiële ondersteuning voor een stage bij een multilaterale organisatie:
- Denk bijvoorbeeld aan de Wereldhandelsorganisatie, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese Commissie, de Raad van Europa, OESO, Unesco, Unicef en nog veel meer.
- Hiermee kan je twee tot zes maanden internationale ervaring opdoen en je focussen op de uitdagingen van morgen, zonder geldzorgen.
2.2 Studie in het buitenland
2.2.1 Generieke beurzen
De Vlaamse overheid kent generieke beurzen toe aan studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen voor studentenmobiliteit naar landen die niet tot de EU-lidstaten en met het programma geassocieerde derde landen behoren binnen Erasmus+. Het doel van dit beurzenprogramma is dus het stimuleren van mobiliteit voor studie, stage of thesisonderzoek in landen buiten Europa, complementair aan de mogelijkheden van het klassiek Erasmus+ programma.
2.2.2 Priority Country Programme
Het Priority Country Programme promoot de uitwisseling van studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen tussen de Vlaamse Gemeenschap en een reeks prioritaire landen: Brazilië, Chili, Japan, Marokko, Mexico, Turkije, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika.
2.2.3 Samenwerking Quebec
Tussen de Vlaamse Overheid en Québec bestaat er een samenwerkingsprogramma, waarbij de Québecse overheid vrijstellingen van verhoogd inschrijvingsgeld toekent aan maximaal tien kandidaten uit een Vlaamse hogeronderwijsinstelling.
2.2.4 The Belgian American Educational Foundation (BAEF)
The BAEF stimuleert aanvragen van Belgen aan het begin van hun opleiding Elk jaar biedt BAEF meer dan 65 mogelijkheden om stage te lopen voor Belgische studenten en onderzoekers. Met dit fonds kan je stage lopen of onderzoek uitvoeren in een zelf gekozen universiteit.
Om een aanvraag te doen for een BAEF fonds, moet je voldoen aan twee voorwaarden:
(1) Belgische nationaliteit hebben
(2) Goede academische resultaten
Als je een aanvraag doet voor een BAEF fonds, wordt er verwacht dat je ook aanvaardt wordt door de gekozen universiteit in de Verenigde Staten waar je concurrentie zal hebben van andere interenationale studenten. De aanvraag vraagt veel tijd en kan best een jaar op voorhand opgestart worden.
2.2.5 Erasmus+ helpt bij de organisatie van studenten- en promovendi-uitwisselingen
Uitwisselingen zijn mogelijk:
- binnen landen die volledig deelnemen aan het Erasmus+-programma
- naar en uit met Erasmus+ geassocieerde landen
2.2.6 The Swiss Confederation awards Government Excellence Scholarships
The Swiss Government Excellence Scholarships are aimed at young researchers from abroad who have completed a master’s degree or PhD and at foreign artists holding a bachelor’s degree.
2. Beurzen voor na je studie
Brains on the Move, VLIR-UOS, Erasmus+,.. er zijn heel wat verschillende beurzenprogramma’s die gesubsidieerd worden door verschillende instanties:
- De Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) beheert zowel de Erasmus+ beurzen voor stage na afstuderen als de beurzen gelinkt aan het Actieplan Mobiliteit “Brains on the Move”.
- Dat plan wordt gesubsidieerd door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.
Deze beurzen kan je aanvragen voor een stage in Europa vlak nadat je afstudeert:
– Erasmus+ stage na afstuderen
– Doctoriales pour une agriculture durable
– Chinese Government Scholarship Application
– Flanders Trainee Programme
– Fayatbeurzen
– Swiss Government Excellence Scholarships
– Taiwan Scholarships