Verplaatsingen met een handicap: hulpmiddelen en voordelen

30 Oktober 2024 door Isabelle - 6 minuten leestijd
Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

verplaatsingen handicap

Er bestaan verschillende steunmaatregelen voor personen met een handicap om uw verplaatsingen te vereenvoudigen of financieel haalbaar te maken. Heb je hulp nodig bij verplaatsingen omwille van jouw handicap? Wil je weten welke steunmaatregelen bestaan voor jou? Mijntoeslagen informeert je.

Verplaatsingen met het openbaar vervoer

Zowel De Lijn, de NMBS als de MIVB bieden ondersteuning aan personen met een handicap om verplaatsingen te maken met het openbaar vervoer. Dat kan gaan van een financiële tegemoetkoming tot begeleiding of een aanbod van aangepast vervoer.

Als persoon met een handicap krijgt u een gratis jaarabonnement (Buzzy Pazz of Omnipas) om je verplaatsingen te maken met De Lijn. Het gratis abonnement voor personen met een handicap (PMH) is alleen geldig op voertuigen van De Lijn (en dus niet bij de MIVB of de TEC in Brussel en Wallonië).

Wat zijn de voorwaarden?

Om een gratis jaarabonnement (Buzzy Pazz of Omnipas) voor De Lijn te krijgen, moet je voldoen aan twee voorwaarden.

  • Je moet in het Vlaams Gewest wonen.
  • Je hebt een handicap en:
      • of je bent door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) gerechtigd op bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen (BTOM).
  • Dit abonnement is enkel beschikbaar op een MOBIB-kaart. Dit is een chipkaart waarop het abonnement staat.
  • Jouw abonnement blijft 5 jaar geldig en wordt daarna automatisch verlengd zolang jouw erkenning als persoon met handicap geldig is.

Hoe vraag ik het aan?

Het recht op dit abonnement wordt bepaald door de toekennende instantie. Die instantie informeert De Lijn, waarna De Lijn een abonnement bezorgt aan de rechthebbende (mits betaling van de MOBIB-kaart).

Verlenging?

Voor een verlenging van dit abonnement moet u als rechthebbende zelf geen actie ondernemen. De Lijn verlengt het abonnement zolang je er recht op hebt. Wanneer De Lijn, door de toekennende instantie, op de hoogte gebracht wordt dat het recht stopt, wordt het abonnement stopgezet en informeert De Lijn de persoon in kwestie.

Het jaarabonnement is gratis voor personen met een handicap. Als je nog geen MOBIB-kaart heeft, moet je wel nog een administratieve kost van 6 euro betalen voor de MOBIB-kaart zelf.

Nationale verminderingskaart openbaar vervoer

Op vertoon van een Nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer kunnen blinden en slechtzienden zich gratis verplaatsen met de bussen en trams van De Lijn, MIVB en TEC en de treinen van de NMBS. Ook een geleidehond mag altijd gratis mee.

Je kan deze kaart online aanvragen bij de FOD Sociale Zekerheid. Als je hulp nodig hebt bij het online aanvragen, kan je contact opnemen met jouw ziekenfonds, gemeente, OCMW, sociaal huis of de DG Personen met een handicap.

Kaart voor kosteloos begeleiden van een persoon met een handicap op het openbaar vervoer

Met een ‘Kaart Kosteloze Begeleider’ kan een persoon met een handicap zich gratis laten begeleiden door een persoon naar keuze. De kaart kan gebruikt worden voor een traject tussen twee Belgische stations of stopplaatsen (NMBS) en is ook geldig op de regionale vervoersnetten van de MIVB, TEC en De Lijn.

Wat zijn de voorwaarden?

De Kaart Kosteloze Begeleider is enkel toegankelijk voor reizigers die aan ten minste één van onderstaande criteria voldoen:

  • Voor personen van 21 jaar of ouder: een vermindering van zelfredzaamheid met tenminste 12 punten volgens de handleiding voor de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid
  • Voor personen jonger dan 21 jaar: een vermindering van zelfredzaamheid met ten minste 6 punten voor pijler 1
  • Een blijvende invaliditeit of arbeidsongeschiktheid van minstens 80%
  • Een blijvende invaliditeit rechtstreeks toe te schrijven aan de onderste ledematen die tenminste 50% bedraagt
  • Een volledige verlamming of amputatie van de bovenste ledematen
  • Een integratietegemoetkoming categorie III of hoger
  • Totale – of 90% – blindheid

Er is een maximum van 5 jaar op de geldigheid van de kaart en wordt door de NMBS bepaald.

Aandacht
De begeleider reist enkel gratis als hij of zij de persoon met een handicap vergezelt en dezelfde reis in dezelfde klasse aflegt. De persoon met een handicap moet een geldig vervoerbewijs hebben.

Hoe vraag ik het aan?

Deze kaart wordt uitgereikt door de NMBS. De kaart voor de begeleider is altijd op naam van de persoon met een handicap en dus niet op naam van de begeleider. Om een Kaart Kosteloze Begeleider aan te vragen, kan je tijdens de openingsuren langs bij het loket in het station van jouw keuze.

  • Op vertoon van je kaart kosteloze begeleider reist je begeleider gratis mee.
  • Jouw vervoersbewijs telt ook voor je begeleider.
  • Je begeleider reist in dezelfde klasse en op hetzelfde traject als jijzelf.
Het maken van de NMBS-kaart Kosteloze Begeleider bedraagt 6 euro.

Kan je geen gebruik maken van het openbaar vervoer?

  • Bij de Diensten voor Aangepast Vervoer (DAV) kunt u terecht voor aangepast vervoer van deur tot deur. Deze diensten
    zijn bestemd voor personen met mobiliteitsbeperkingen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.
  • Dankzij de vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale kunnen personen met een mobiliteitsprobleem toch vervoer
    regelen.

Verplaatsingen met eigen vervoer

Ook om het eigen vervoer te vergemakkelijken, zijn er verschillende voordelen en vrijstellingen. Zo is er een specifiek btw-attest voor voertuigen. U vraagt zo’n attest aan via een btw-kantoor van de FOD Financiën bij u in de buurt. Met dat attest hebt u recht op:

Vervoer van en naar school

Om verplaatsingen met een handicap te maken naar school, zijn er bepaalde tussenkomsten:

  •  Zo krijgen kinderen die een rolstoel gebruiken en zich geen 300 meter alleen te voet kunnen verplaatsen een tussenkomst van het VAPH
  • Deze tussenkomst kunt u gebruiken om het vervoer met eigen wagen of taxi naar school te betalen.
  • In het buitengewoon onderwijs wordt het leerlingenvervoer georganiseerd door de school.
  • Jouw kind wordt opgehaald en terug thuis afgezet als het naar de dichtsbijzijnde school (van uw onderwijsnet en onderwijstype) gaat.

Vervoer van en naar het werk of opleiding

Voor jouw verplaatsingen met een persoonlijk vervoermiddel (auto, taxi…) van en naar het werk of een opleiding kunt u van de VDAB ook een tussenkomst krijgen in uw onkosten in geval van een arbeidshandicap of gezondheidsprobleem.

Isabelle is redacteur bij Mijntoeslagen.be en schrijft over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen