Als je problemen hebt om je verblijf in een rusthuis te betalen, dan kan het Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW) en/of je mutualiteit een financiële tussenkomst bieden. Mijntoeslagen informeert je.
Wat is een financiële tussenkomst voor een verblijf in een rusthuis?
Als je een opname in een rusthuis financieel niet kan dragen, kan je beroep doen op het Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW):
- Zo kan je een tussenkomst genieten in de verblijfskosten.
- Deze wordt verhaald op je kinderen en je partner. De bijdrage die zij moeten betalen, hangt af van hun financiële draagkracht.
- De berekening gebeurt op basis van het gezamenlijk belastbaar inkomen en de gezinssamenstelling.
- Beschikt je kind niet over een inkomen, maar wel over een huis of meerdere huizen, dan wordt met het kadastraal inkomen rekening gehouden bij het bepalen van het inkomen.
Wat zijn de voorwaarden van het OCMW?
- Je bent voor de opname gedomicilieerd in stad waar het rusthuis gelegen is.
- Je kan vrij een rusthuis kiezen voor zover de dagprijs in lijn ligt met de ligdagprijs van rusthuis Meerminnehof (maximaal 10% hoger).
- De maximale ligdagprijs bedraagt momenteel 66,75 euro.
- Je werkt mee aan het sociaal en financieel onderzoek om je recht op tussenkomst te bekijken.
Wat is de procedure van het OCMW?
- De maatschappelijk werker zal je sociale en financiële situatie onderzoeken.
- Je zal in de eerste plaats zo veel mogelijk je eigen middelen moeten gebruiken om de kosten te betalen.
- Als je kinderen hebt, onderzoekt de maatschappelijk werker ook de onderhoudsplicht.
- Je maakt hiervoor een afspraak met de dienst welzijn, sociale dienst.
Welke bewijsstukken moet ik voorleggen?
- Kopie van je identiteitskaart
- Opgave van je huidige maandelijkse inkomsten
- Bankafschriften van het laatste jaar van (al) je zichtrekening(en)
- Bankafschriften van de laatste 5 jaar van (al) je spaarrekening(en)
- Verklaring op eer over schenkingen/verkopen die je deed in de afgelopen 5 jaar of verklaring op eer dat je geen schenkingen of verkopen deed in de afgelopen 5 jaar. => in het geval van vrijwillige verarming kan je geen recht openen op tussenkomst.
- Ligdagprijs van het rusthuis van voorkeur/opname
- Indien van toepassing: Contactgegevens kinderen, eigendommen: recent aanslagbiljet onroerende voorheffing, contract levensverzekering, contract uitvaartverzekering, contract hospitalisatieverzekering
Wat is het financieel voordeel van de tussenkomst van een rusthuis?
Het OCMW betaalt de oplegkosten, dit is het verschil tussen de werkelijke factuur en jouw inkomen. Je ontvangt een maandelijks wettelijk bepaald zakgeld. Ingeval jouw dossier positief beslist wordt, dan zal je jouw inkomen verder moeten aanwenden aan de kosten van het rusthuis. Het te betalen bedrag aan onderhoudsgeld kan gaan van een maandelijkse bedrag van 43 euro tot maximum 1.099 euro.
Wat heb ik nodig voor de tussenkomst van een rusthuis?
- een overzicht van het volledig gezinsinkomen
- een overzicht van de spaargelden
- een kopie van jouw identiteitskaart.
- een overzicht van jouw zichtrekening met een bewijs van de maandelijkse vaste uitgaven
Welke stappen moet je volgen?
- Je wendt je tot het OCMW/Sociaal Huis waar je effectief woont (dat kan een andere woonplaats zijn dan waar je kan opgenomen worden in het rusthuis)
- De maatschappelijk werker zal jouw sociale en financiële situatie onderzoeken. Je zal in de eerste plaats zo veel mogelijk jouw eigen middelen moeten gebruiken om de kosten te betalen.
- Als je kinderen hebt, onderzoekt de maatschappelijk werker ook de onderhoudsplicht. Dit is verschillend van OCMW tot OCMW. In bepaalde OCMW’s wordt er geen onderhoudsbijdrage meer aangerekend aan de kinderen, andere OCMW’s doen het wel. In dat geval wordt het aanslagbiljet van jouw kinderen opgevraagd.
Zorg in een rusthuis, centrum voor kortverblijf of voor dagverzorging
Verblijf je in een Vlaams erkend rusthuis, centrum voor kortverblijf of centrum voor dagverzorging? Dan betaalt de Vlaamse sociale
bescherming via CM-Zorgkas voor jou een deel van de zorg. Bij dagverzorging betaalt CM-Zorgkas ook een deel van het vervoer naar het centrum.
Deze bedragen betaalt CM-Zorgkas rechtstreeks aan het centrum waar je bent opgenomen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.
De factuur die je ontvangt van de voorziening is voor het gedeelte waar de Vlaamse sociale bescherming niet in tussenkomt.
Van CM kan je bij verblijf in een centrum voor kortverblijf of centrum voor dagverzorging wel nog een terugbetaling krijgen.
Dagverzorgingscentrum
Wie zorgbehoevend is en thuis verzorgd wordt, kan overdag terecht in een dagverzorgingscentrum. De meeste dagverzorgingscentra voorzien opvang van maandag tot en met vrijdag.
Voor die opvang geeft CM een terugbetaling van 5 euro per volledige dag of 2,50 euro per halve dag. (Onder een halve dag wordt verstaan: dagopvang gedurende minstens twee uren, maar minder dan vijf uren.)
- Voor opvang tot en met 31 december 2023 krijg je tot maximaal 100 volledige dagen per jaar.
- Voor opvang vanaf 1 januari 2024 kun je tot 420 euro terugbetaald krijgen voor dagopvang, kortverblijf en nachtzorg samen.
Kortverblijf
Dankzij kortverblijf krijgen zorgafhankelijke personen de noodzakelijke verzorging tijdens een aangepast verblijf in een instelling of tehuis. De verzorger kan zo even op adem komen.
CM betaalt de helft van de dagprijs met een maximum van 15 euro per dag.