In Vlaanderen vormt de jobstudent een integraal onderdeel van de arbeidsmarkt. Deze jonge, tijdelijke werknemers spelen een cruciale rol in verschillende sectoren. Zij dragen bij aan zowel de professionele ontwikkeling van de studenten zelf als aan de soepele werking van bedrijven. Mijntoeslagen legt u uit voor wie jobstudent geschikt is en welke voordelen het biedt.
Wat houdt jobstudent in?
In Vlaanderen verwijst de term “jobstudent” naar een persoon die tijdelijk werkt tijdens schoolvakanties of gedurende het academisch jaar, meestal na de reguliere schooluren of tijdens weekends. Jobstudenten zijn vaak studenten die hoger onderwijs volgen aan een universiteit, hogeschool of een andere onderwijsinstelling.
Voor wie is een jobstudent geschikt?
Een studentenjob is beschikbaar voor studenten die een studentencontract aangaan met hun werkgever. Om in aanmerking te komen voor een studentenovereenkomst, moeten de volgende criteria worden vervuld:
- Minimaal zestien jaar oud zijn.
- vijftien jaar of ouder zijn en de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebben gevolgd.
Voor diegenen die voldoen aan de bovengenoemde voorwaarden opent een studentenjob de deur naar een flexibele en geschikte manier om werkervaring op te doen terwijl ze zich blijven richten op hun educatieve prioriteiten.
Financiële voordelen jobstudent in 2024
Werken als jobstudent biedt financiële voordelen, zowel voor student als voor de werkgever. Hieronder staan twee belangrijke financiële voordelen:
Lagere sociale bijdragen
Als jobstudent betaal je lagere sociale bijdragen in vergelijking met iemand die in loondienst werkt. Deze verlaagde bijdragen zijn van toepassing op zowel de werknemer als de werkgever. Dit vergroot de aantrekkelijkheid van het aannemen van studenten voor tijdelijk werk.
Belastingvrijstelling voor inkomsten
Jobstudenten genieten van een belastingvrijstelling op hun inkomsten. Dit is enkel op voorwaarde dat het jaarlijkse brutobedrag, na aftrek van sociale bijdragen, niet hoger is dan 14.514,29 € (bruto). Dit betekent dat studenten geen belastingen hoeven te betalen voor hun verdiende loon. Het invullen van een belastingaangifte is echter vereist.
Belasting ouders
Het is belangrijk op te merken dat als een jobstudent meer verdient dan het vastgestelde bedrag, ouders mogelijk meer belastingen moeten betalen omdat de student niet langer als ‘ten laste’ wordt beschouwd. Bij twijfel is het aan te raden contact op te nemen met de FOD Financiën voor specifieke informatie en advies. Het combineren van deze financiële voordelen maakt een studentenjob niet alleen aantrekkelijk voor werkzoekende studenten, maar ook voor werkgevers die op zoek zijn naar kosteneffectieve en flexibele arbeidskrachten.
Beperkingen werkuren
Er geldt een limiet van maximaal 600 werkuren per kalenderjaar voor jobstudenten om te profiteren van verlaagde sociale bijdragen. Deze uren kunnen op elk moment van het jaar naar keuze worden ingevuld. Zodra de grens van 600 uur wordt overschreden, dient vanaf het 601ste uur de reguliere sociale bijdragen te worden betaald. Het overschrijden van deze limiet kan ook leiden tot het (tijdelijk) verlies van het recht op het Groeipakket (kindergeld).
Via de student@work-app op uw smartphone of de online toepassing kunt u eenvoudig bijhouden hoeveel uren u nog kunt werken tegen verlaagde sociale bijdragen.
Na uw studie
Nadat u uw studie heeft afgerond en geen verplichtingen meer heeft met betrekking tot uw onderwijsinstelling, bent u niet langer als student beschikbaar voor studentenwerk. Er is echter één uitzondering: als u in juni of tijdens de zomermaanden afstudeert, is het toegestaan om tot 30 september van datzelfde jaar nog als jobstudent te werken.
Verschil tussen jobstudent en werkstudent?
De termen jobstudent en werkstudent worden vaak door elkaar gebruikt. Een jobstudent is iemand die maximaal 600 uren per jaar werkt en valt daarmee onder het fiscaal gunstige regime van studentenarbeid. Een werkstudent is een student die meer dan 50 dagen per jaar werkt en daarom de normale socialezekerheidsbijdragen betaalt. Hogescholen en universiteiten refereren met de term werkstudent naar studenten die werken en leren combineren. Vaak bieden deze onderwijsinstellingen specifieke studiefaciliteiten voor dergelijke studenten.
Voordelen jobstudent
In Vlaanderen biedt het statuut van jobstudent enkele voordelen:
- Fiscale voordelen: jobstudenten genieten van een fiscaal gunstig regime. Ze zijn vrijgesteld van personenbelasting op hun inkomsten, op voorwaarde dat ze niet meer dan een bepaald aantal uren per jaar werken (maximaal 475 uur voor het jaar 2023).
- Verminderde sociale bijdragen: jobstudenten betalen verminderde sociale bijdragen. Dit betekent dat ze minder bijdragen aan de sociale zekerheid moeten afdragen dan reguliere werknemers.
- Flexibiliteit: jobstudenten hebben vaak flexibele werktijden. Dit kan gunstig zijn voor hun studieplanning. Ze kunnen hun werkuren afstemmen op hun lesroosters.
- Werkervaring opdoen: jobstudenten krijgen de kans om praktische werkervaring op te doen. Dit kan waardevol zijn voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
- Inkomsten tijdens studie: het stelt studenten in staat om tijdens hun studie een extra inkomen te verdienen. Hierdoor kunnen ze hun financiële situatie verbeteren en mogelijk de kosten van hun opleiding dekken.
- Contacten in de arbeidsmarkt: door als jobstudent te werken, kunnen studenten waardevolle professionele contacten leggen en inzicht krijgen in de arbeidsmarkt binnen hun vakgebied.
Verantwoordelijkheden van jobstudenten
In de wereld van jobstudenten in Vlaanderen gaan de talrijke voordelen hand in hand met een reeks verantwoordelijkheden die nauwgezet moeten worden nageleefd. Hieronder staan de belangrijste vermeld:
- Limiet op Werkuren: jobstudenten mogen maximaal een bepaald aantal uren per jaar werken (momenteel 600 uur). Overschrijding van deze limiet kan leiden tot het betalen van normale sociale bijdragen.
- Geen proefperiode voor werkgevers: jobstudentenwerk mag niet worden beschouwd als een proefperiode voor latere tewerkstelling als gewone werknemer.
- Geen zwartwerk: jobstudenten dienen enkel legale arbeid te verrichten. Zwartwerk brengt ernstige juridische gevolgen met zich mee.