‘Energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw’ maakt het mogelijk om de zelfgeproduceerde groene energie te delen met de bewoners van een appartementsgebouw of de gebruikers van een ‘multifuntioneel’ gebouw. Mijntoeslagen informeert je.
Waarom energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw?
Energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw kan veel voordelen hebben:
- samen investeren in groene energie
- minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en van schommelende energieprijzen
- investeren in een grotere gedeelde zonnepaneleninstallatie, die niet alleen de gemeenschappelijke delen van elektriciteit voorziet, maar ook bewoners/gebruikers, is voordeliger dan investeren in kleinere individuele installaties met een eigen omvormer. Dit voordeel geldt ook voor bijvoorbeeld collectieve laadinfrastructuur, verwarming en ventilatie
- de energiefactuur van de bewoners/gebruikers kan dalen
- het gemeenschapsgevoel groeit
- de energietransitie wordt inclusiever.
Versterkt energiedelen uw project?
- Energiedelen is geen doel op zich, het is een middel om samen te investeren in meer groene energie.
- Het aantal deelnemers en de keuze voor collectieve infrastructuur met slimme sturing (zonnepanelen, laadpalen, warmtepomp, ventilatie) op de meter van de gemene delen kunnen een grote invloed hebben op het resultaat.
- Of energiedelen ook in uw gemeenschappelijk gebouw voordelig kan zijn, weet u na een grondige analyse.
Welke varianten op energiedelen zijn er mogelijk?
1. Mede-eigenaars delen energie in appartementsgebouw
Soraya, Liliane en Michel wonen in hetzelfde appartementsgebouw, elk in hun eigen appartement. Ze investeren samen in een zonnepaneleninstallatie. Soraya betaalt 60% van de investering, Liliane 30% en Michel 10%. De opgewekte energie zal ook volgens die aandelen verdeeld worden over de drie bewoners.
2. VME deelt energie in appartementsgebouw
De VME investeert in zonnepanelen op een appartementsgebouw en verkoopt de zelfopgewekte stroom aan de mede-eigenaars en huurders. De VME verdient de investering terug door de zelfopgewekte stroom binnen het gebouw te verkopen en kan zo eventueel nog wat reserve opbouwen voor andere nuttige energierenovatiewerken.
3. Multifunctioneel gebouw deelt energie met gebruikers
De eigenaar van een multifunctioneel gebouw investeert in zonnepanelen en deelt de energie onder een vijftigtal bedrijven die in het gebouw gehuisvest zijn.
Interesse? Dit moet u eerst weten
- Iedereen mag energie delen. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen mogen deelnemen: burgers, organisaties, (lokale) overheden en ook kmo’s tot grote ondernemingen. Zolang dit niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit is én zolang het delen binnen het Vlaamse Gewest gebeurt.
- Iedereen kan het initiatief nemen om energie te delen in een gemeenschappelijk gebouw: een huurder of een gebruiker, een mede-eigenaar of de VME.
- Een gemeenschappelijk gebouw wordt gedefinieerd als een gebouw of complex van gebouwen met minstens twee eenheden, dat gemeenschappelijke aansluitingspunten op het distributienet heeft en waarbij de eenheden gemeenschappelijke voorzieningen delen.
- De zonnepanelen worden meestal aangesloten op de gemeenschappelijke meter. De stroom wordt dus eerst gebruikt voor de gemeenschappelijke delen. Het overschot kan gedeeld worden.
- Niet iedereen hoeft deel te nemen. Er zijn minstens twee deelnemers in het gebouw, dus minstens één aanbieder (bijvoorbeeld de gemeenschappelijke zonnepanelen op de gemeenschappelijke meter) en minstens één ontvanger (bijvoorbeeld een bewoner van een appartement).
- Individuele aansluiting op het distributienet en individuele digitale meter of AMR-meter zijn verplicht. Bij alle deelnemers moeten energiegegevens uitgelezen worden, daarom is steeds een communicerende digitale meter of AMR-meter verplicht.
- Elke deelnemer heeft een contract voor elektriciteit bij een commerciële energieleverancier.
- Energiedelen gebeurt per kwartier. Als de installatie meer energie produceert dan de gemeenschappelijke delen nodig hebben, kunnen de deelnemende mede-eigenaars en huurders binnen datzelfde kwartier gebruik maken van het overschot. Wat ongebruikt blijft, stroomt door naar de energieleverancier.
- Energiedelen in een appartementsgebouw of ander gemeenschappelijk gebouw is niet combineerbaar met andere vormen van energiedelen zoals met uzelf of met een persoon.
Aandachtspunten op financieel vlak
- Op uw elektriciteitsfactuur bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de energiekost, de nettarieven en de heffingen. Energiedelen laat toe om een voordeel te doen op de ‘energiekost’. Op de ontvangende individuele aansluiting worden nog steeds nettarieven en heffingen betaald voor de gedeelde energie.
- Terugleveringsvergoeding voor ongebruikte stroom. Voor de hoeveelheid zelfopgewekte stroom die gebruikt wordt voor de gemeenschappelijke delen en de deelnemers, betaalt de energieleverancier geen terugleveringsvergoeding. Voor elke kWh die niet gebruikt wordt (en dus naar de energieleverancier verbonden aan de meter van de gemene delen stroomt), zal de beheerder van deze meter een terugleveringsvergoeding ontvangen via het terugleveringscontract.
- Mogelijk extra kosten bij energieleverancier. Sommige leveranciers rekenen administratieve kosten aan of stellen andere voorwaarden bij energiedelen. Hou daar rekening mee bij het bepalen van het financiële voordeel.
- Blijft het voordeel van energiedelen ondermaats, dan kan (eventueel tijdelijk) gekozen worden om zonnepanelen te plaatsen en te genieten van de terugleveringsvergoeding.
- Bij kosteloos energiedelen is de btw-regeling niet van toepassing.