Binnen het sociaal huurstelsel komt u af en toe speciale huurvormen tegen. Ook verhuring buiten het sociale verhuurstelsel komt hier aan bod. Mijntoeslagen informeert je over deze speciale huurvormen.
Wat is verhuring buiten het sociaal huurstelsel?
- De reglementering van dat huurstelsel is van toepassing op alle sociale huurwoningen.
- Echter, een sociale verhuurder kan beslissen sociale woningen buiten het sociaal huurrecht te verhuren.
- Dit kan alleen in onderstaande gevallen en alleen aan intermediaire instellingen. Dat zijn openbare besturen, welzijns- of gezondheidsvoorzieningen of organisaties die de Vlaamse Regering daartoe erkent, dit laatste in het geval van leegstandsbeheer.
Welke opties zijn er voor deze verhuring?
1. Verhuring voor de huisvesting van een bijzondere doelgroep:
- De sociale verhuurder moet aantonen dat de verhuring niet kan via een toewijzingsreglement. Er kan niet rechtstreeks worden verhuurd aan de kandidaat-huurders van die bijzondere doelgroep.
- De personen die tot de bijzondere doelgroep behoren, moeten voldoen aan de inkomens- en onroerende bezitsvoorwaarden van dat huurstelsel.
- De huurprijs is gelijk aan de huurprijs die de onderhuurder moet betalen aan de intermediaire instelling conform de huurprijsberekening die van toepassing is op de woning.
2. Verhuring in kader van noodopvang:
- Een verhuurder kan een sociale huurwoning verhuren buiten het sociale huurstelsel aan een intermediaire instelling met het oog op de tijdelijke opvang van personen die in een noodsituatie verkeren, voor zover die opvang niet langer dan zes maanden duurt.
- Als de intermediaire instelling motiveert dat er uitzonderlijke omstandigheden zijn, kan de opvang worden verlengd.
- De huurprijs wordt overeengekomen tussen de verhuurder en de intermediaire instelling.
- De huurprijs mag niet hoger zijn dan de marktwaarde en niet lager dan de helft van de marktwaarde. In ieder geval is de huurprijs kostendekkend. De huurprijs wordt jaarlijks geïndexeerd.
3. Verhuring in kader van de leefbaarheid:
- Een verhuurder kan een sociale huurwoning verhuren buiten het sociale huurstelsel aan een intermediaire instelling met het oog op het onderbrengen van gemeenschapsvoorzieningen in het kader van de leefbaarheid.
- De huurprijs wordt overeengekomen tussen de verhuurder en de intermediaire instelling.
- De huurprijs mag niet hoger zijn dan de marktwaarde en niet lager dan de helft van de marktwaarde. In ieder geval is de huurprijs kostendekkend. De huurprijs wordt jaarlijks geïndexeerd.
4. Verhuring aan een huisbewaarder of persoon met ondersteunende functie:
- Een verhuurder kan een sociale huurwoning verhuren buiten het sociale huurstelsel aan huisbewaarders.
- De huurprijs voor de woningen wordt berekend en aangepast conform de huurprijsberekening die van toepassing is op de woning.
5. Terbeschikkingstelling in kader van bewonersparticipatie:
- Als er geen andere geschikte lokalen in de directe omgeving beschikbaar zijn, kan een verhuurder in het kader van de bewonersparticipatie in de sociale huisvesting een woning voor dat doeleinde ter beschikking stellen.
- De vergoeding voor de terbeschikkingstelling is maximaal gelijk aan de marktwaarde.
6. Verhuring van woningen die leegstaan in afwachting van sloop, renovatie of verkoop (leegstandsbeheer):
- Alleen woningen die leegstaan in afwachting van sloop, renovatie of verkoop.
- U verhuurt aan een openbaar bestuur, welzijns- of gezondheidsvoorziening, private erkende leegstandsbeheerder of een natuurlijk persoon.
7. Geconventioneerde verhuur:
- Om de druk op de volledige woonmarkt te verlichten, moet het aanbod aan sociale en betaalbare private huurwoningen omhoog.
- De Vlaamse Regering heeft daarom besloten om een extra stimulans uit te werken. Private initiatiefnemers en woonmaatschappijen zullen via een subsidie financieel worden gemotiveerd om woonprojecten met sociale en geconventioneerde huurwoningen te realiseren.
8. Sociale studentenkoten:
- In steden en gemeenten met een universiteit of een hogeschool is er een tekort aan studentenkamers.
- Dit maakt het voor jonge mensen moeilijker om te gaan studeren. Vooral de kinderen van minder bedeelde ouders kunnen daardoor moeilijker naar de instelling hoger onderwijs van hun keuze gaan.
- Woonmaatschappijen zullen betaalbare studentenkamers of basiskoten kunnen realiseren: een basiskot heeft een beperkte oppervlakte en een basiscomfort.
- De realisatie van deze basiskoten zal altijd op vraag van en in samenwerking met de instellingen hoger onderwijs en/of lokale besturen zijn.