Ben je werkzoekend en wil je graag opnieuw studeren? Behaal gratis je diploma secundair of hoger onderwijs. Zo neem je jouw loopbaan weer in eigen handen. Mijntoeslagen informeert je over dit aanbod.
Wat houdt het gratis diploma in?
Als werkzoekende kan je via VDAB gratis studeren aan een school, hogeschool, universiteit of het volwassenenonderwijs. Zo behaal je een diploma secundair of hoger onderwijs. Je hebt de keuze uit een groot aanbod van erkende studies die je voorbereiden op een knelpuntberoep. Daarmee leer je een beroep waar veel vraag naar is.
Voordelen:
- Je behoudt je werkloosheidsuitkering tijdens je studie.
- Ze betalen je inschrijvingsgeld.
- Ze betalen de kosten van je leermateriaal terug. Volg je een studie hoger onderwijs, dan bepalen we jaarlijks de kosten op basis van het cursusmateriaal, de stagekledij en verplichte studieactiviteiten, en betalen ze een vast bedrag.
- Je komt in aanmerking voor een verplaatsings- of kinderopvangvergoeding.
Welke studies bieden een gratis diploma?
1. Dienstverlening:
Bijvoorbeeld: sociaal werker, verkeersdeskundige, (hulp)kok, bewakingsagent, veiligheidsfuncties…
2. Zorg en onderwijs
Bijvoorbeeld: begeleider kinderopvang, opvoeder, zorgkundige, verpleegkundige, apotheekassistent, tandartsassistent, leerkracht kleuter, lager en secundair onderwijs…
3. Verkoop, ICT en bedrijfsondersteuning
Bijvoorbeeld: commercieel medewerker, boekhouder, HR-ondersteuner, productiebeheerder land- en tuinbouw, winkelmanager, analist en ontwikkelaar ICT, systeem- en netwerkbeheerder…
4. Hout en bouw
Bijvoorbeeld: installateur, technicus, schrijnwerker, loodgieter, bouwkundig tekenaar, energiedeskundige, bouwdeskundige, landmeter…
5. Industrie
Bijvoorbeeld: industrieel elektrotechnisch installateur, bediener werktuigmachines, procesoperator, technieker, industrieel vormgever en
productiemanager…
6. Transport en logistiek
Bijvoorbeeld: post- en pakketmedewerker, transport- en goederenverzending, logistiek medewerker en verantwoordelijke…
Wat zijn de voorwaarden?
Om een erkende studie te mogen volgen via VDAB, moet je aan deze voorwaarden beantwoorden:
- Je bent ingeschreven bij VDAB als werkzoekende en zit niet in je beroepsinschakelingstijd.
- Je bent bereid om voltijds een dagopleiding te volgen.
- Je volgde via VDAB nog geen studie voor een diploma hoger onderwijs (= hoger beroepsonderwijs, graduaat, professionele bachelor of master).
- Je voldoet aan de bijkomende voorwaarden van je studieniveau.
- Je slaagt voor een screening die nagaat of je geschikt bent voor de studie van je keuze.
Wat zijn de financiële voordelen van het gratis diploma?
Als je een erkende beroepsopleiding of studie volgt dan geniet je van heel wat financiële voordelen:
1. Gratis opleiding
- VDAB betaalt het inschrijvingsgeld voor je opleiding of studie.
- Ze betalen de kosten van je leermateriaal terug.
- Let wel: volg je een studie hoger onderwijs, dan bepalen ze jaarlijks de kosten op basis van het cursusmateriaal, de stagekledij en verplichte studieactiviteiten, en betalen we een vast bedrag.
2. Uitkering
Volg je een opleiding, studie of stage met een volledig leerplan die minstens een maand duurt, dan krijg je een vrijstelling van beschikbaarheid:
- Dit betekent dat je je werkloosheids-, inschakelings- of inkomensgarantie-uitkering behoudt. Afhankelijk van je situatie, kan ze wel
dalen. Je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas) kan je hier meer info over geven. - Bovendien word je vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende. Zo hoef je niet op zoek te gaan naar werk en moet je niet ingaan op passende jobs.
3. Verplaatsingsvergoeding
Afhankelijk van je situatie, betalen we je vervoerskosten terug. Bijvoorbeeld als je geen werk hebt of deeltijds werkt.
- Gebruik je de bus? Dan vragen ze voor jou een maandabonnement van De Lijn aan dat je recht geeft op alle gewone diensten van trams en bussen van De Lijn in heel Vlaanderen. Indien nodig, verlengen ze dit abonnement.
- Gebruik je een ander vervoermiddel, zoals de auto, trein, fiets, brommer…? Dan krijg je een kilometervergoeding.
- Gebruik je een abonnement van een andere vervoersmaatschappij dan de Lijn, en dekt de kilometervergoeding de kost van dit abonnement niet? Dan betalen ze je het verschil terug.
4. Kinderopvangvergoeding
Afhankelijk van je situatie, betalen we de opvang voor je kinderen terug. Bijvoorbeeld als je geen werk hebt of deeltijds werkt.
- Ze betalen de kosten voor de kinderopvang als je kinderen nog niet naar school gaan.
- Zitten je kinderen in het kleuter– of basisonderwijs? Dan betalen we de buitenschoolse kinderopvang. Let wel: op schoolvrije dagen betalen we voor buitenschoolse kinderopvang en kampen maximaal 15,11 euro per dag.
5. Leervergoeding
Leer je duaal? Dan krijg je bovenop je werkloosheidsuitkering een leervergoeding.
Hoe aanvragen?
- Kies een studie
- Zoek een studie die erkend is door VDAB en die leidt naar een knelpuntberoep.
- Vraag de studie aan