Was je langdurig werkloos en ga je aan de slag in een knelpuntberoep? Dan kan je tijdelijk een deel van je werkloosheidsuitkering behouden als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Mijntoeslagen informeert je hierover.
Wat is een knelpuntberoep?
Een “knelpuntberoep” is een beroep dat vermeld is op de lijst die door de bevoegde gewestelijke dienst werd opgesteld. De bevoegde gewestelijke dienst is de dienst bevoegd voor de plaats waar zich de exploitatiezetel van de werkgever of de gebruikelijke plaats van
tewerkstelling bevindt. In geval van twijfel zal de RVA aan de bevoegde gewestelijke dienst vragen of het een knelpuntberoep betreft.
Wat houdt het in?
Je behoudt 25% van je werkloosheidsuitkering als je na een langdurige werkloosheid aan de slag gaat in een knelpuntberoep of als je gaat werken in een ander gewest dan dat waar je woont. In de eerste drie maanden van je tewerkstelling krijg je 25% van je uitkering
bovenop je loon.
Wat zijn de voorwaarden voor de uitkering knelpuntberoep?
Dit zijn de voorwaarden om de uitkering ‘knelpuntberoep’ te krijgen:
- Je bent langdurig werkloos.
- Je gaat werken in een knelpuntberoep.
- Je hebt een voltijdse of deeltijdse arbeidsovereenkomst voor minstens drie maanden.
Een arbeidsovereenkomst van minstens 3 maanden?
- Het moet een arbeidsovereenkomst betreffen met een voorziene duur van minstens 3 maanden, gerekend van datum tot datum.
- Het is zonder belang of de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde of bepaalde tijd is gesloten. Het kan een voltijdse of deeltijdse overeenkomst betreffen.
- Opeenvolgende overeenkomsten van telkens minder dan 3 maanden, zelfs indien deze opgeteld minstens 3 maanden dekken, komen niet in aanmerking.
Het voordeel gaat niet noodzakelijk met terugwerkende kracht verloren indien de arbeidsovereenkomst in de loop van de 3 maanden zou worden beëindigd, behalve indien er sprake is van kennelijk oneigenlijk gebruik. Er zal voor de toekomst wel geen nieuw voordeel meer worden toegekend.
Wat zijn de voorwaarden voor de uitkering interregionale mobiliteit?
- Je bent langdurig werkloos.
- Je gaat werken in een ander gewest dan dat van je hoofdverblijfplaats. Bijvoorbeeld, je woont in het Vlaamse Gewest en gaat werken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Waalse Gewest.
- Je hebt een arbeidsovereenkomst voor minstens drie maanden.
Hoe vraag ik de uitkeringen knelpuntberoep of interregionale mobiliteit aan?
Je moet de volgende stappen volgen:
- U moet het formulier C250 invullen (Deel 1) en laten aanvullen door uw werkgever (Deel 2).
- U moet het vervolgens samen met uw arbeidsovereenkomst overmaken aan uw uitbetalingsinstelling, die Deel 3 zal invullen en het formulier zal indienen bij het bevoegde werkloosheidsbureau van de RVA.
- Het volledige dossier moet toekomen uiterlijk op het einde van de tweede maand na die waarin de arbeidsovereenkomst een aanvang nam.
- U moet op het einde van elke kalendermaand waarvoor u aanspraak maakt op de uitkering een vergoedingsformulier C250.1 invullen.
- U maakt dat over aan uw uitbetalingsinstelling die u de uitkering vervolgens zal uitbetalen.
In welke gevallen kunnen de uitkeringen knelpuntberoep en interregionale
mobiliteit niet of niet langer worden toegekend?
Zelfs al voldoet u aan de basisvoorwaarden, dan nog worden deze uitkeringen niet toegekend in de volgende gevallen:
- U bent werkloos geworden met als bedoeling de voordelen te kunnen genieten.
Voorbeeld: u verlaat uw werk om werkloos te worden en vervolgens het werk te hervatten met toekenning van één van de bedoelde
uitkeringen. - U werkte in de 6 maanden vóór de aanvang van de tewerkstelling in dezelfde onderneming of instelling of in de groep waartoe de onderneming of instelling behoort.
Voorbeeld: u werkte als uitzendkracht bij een onderneming en wordt nadien vast in dienst genomen door die onderneming. - U hebt de pensioengerechtigde leeftijd bereikt (65 jaar) of u geniet een volledig rustpensioen vóór de leeftijd van 65 jaar;
- U hebt uw hoofdverblijfplaats niet (langer) in België of u verblijft niet (langer) effectief in België;
- U bent geïnterneerd, in voorlopige hechtenis genomen of van uw vrijheid beroofd;
- U bent een havenarbeider, zeevisser, vislosser of -sorteerder;
- Uw arbeidsovereenkomst heeft een einde genomen tijdens de periode van 3 maanden waarin u de uitkering kunt genieten;
- Voor de uitkering “interregionale mobiliteit”: u verhuist naar het gewest waar u bent tewerkgesteld.
Kan ik de uitkeringen knelpuntberoep en interregionale mobiliteit
combineren met andere uitkeringen?
U kunt deze uitkeringen combineren met:
- uitkeringen als tijdelijk werkloze (als gevolg van de schorsing van uw arbeidsovereenkomst door economische redenen, slecht weer, overmacht, …); de inkomensgarantie-uitkering die u kunt genieten als deeltijdse werknemer met behoud van rechten);
- jeugd- en seniorvakantie;
- ziekte-uitkeringen;
- uitkeringen loopbaanonderbreking/tijdskrediet.
U kunt deze uitkeringen uiteraard ook cumuleren met het loon uit uw arbeidsovereenkomst, maar ook met een inkomen uit een nevenactiviteit.
Met welke niet?
U kunt deze uitkeringen NIET cumuleren met:
- uitkeringen als volledig werkloze;
- De uitkeringen knelpuntberoepen interregionale mobiliteit kunnen niet onderling gecombineerd worden.
- De uitkeringen knelpuntberoep en interregionale mobiliteit kunnen ook niet na elkaar worden toegekend, binnen dezelfde tewerkstelling.