Wat verandert er door het nieuwe regeerakkoord?

5 Februari 2025 door Isabelle - 3 minuten leestijd
Wilt u besparen op uw rekeningen?
Neem contact op met een gratis adviseur om uw rekeningen van energie/internet/verzekeringen te verlagen
+32 808 29 75
Openingsuren: 9-18u (ma-vrij). Dienst aangeboden door Selectra

regeerakkoord
Er is een nieuw regeerakkoord van Bart De Wever en co gemaakt. Hierdoor zijn er heel wat beslissingen gemaakt die belangrijk gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Zo wil de nieuwe regering meer mensen aan het werk en meer flexibiliteit bieden aan werkgevers bij het inzetten van werknemers. Mijntoeslagen geeft je hieronder een overzicht van de belangrijke zaken die zullen veranderen.

Wat verandert er in het nieuwe regeerakkoord?

1. Werken levert meer op dan niet werken

  • Het nieuwe regeerakkoord wil werken interessanter maken dan niet werken door een verhoging van 500 euro netto per maand voor werknemers.
  • Verder komt er ene verhoging van de belastingvrije som, een verlaging van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid en een versterking van de sociale werkbonus.
  • De indexering van de lonen blijft bestaan en gebeurt nog steeds automatisch.

2. De uitkering voor werkloosheid wordt aangepast

  • De werkloosheidsuitkering zal beperkt worden tot maximaal twee jaar. Als je toch af en toe een korte periode werkt dan kan dat aantal verlengd worden met het aantal gewerkte dagen bv. als je 15 dagen werkt en de oorspronkelijke periode van werkloosheid loopt tot 1 juli, dan wordt die periode met 15 dagen verlengd tot 16 juli.
  • Je krijgt een werkloosheidsuitkering van maximaal één jaar als je één jaar hebt gewerkt in de voorbije drie jaar.
  • Je kan ook per vier extra gewerkte maanden recht hebben op één maand uitkering.
Aandacht
De beperking in aantal jaren voor de werkloosheidsuitkering geldt niet voor wie ouder is dan 55 jaar (indien ze minstens 30 jaar van minstens 156 dagen hebben gewerkt).

3. Streven naar een gezonde combinatie werk-privé

  • Er wordt iets nieuw ingevoerd, namelijk het familiekrediet. Elk kind krijgt bij de geboorte een rugzakje met verlofrechten, die niet alleen de ouders, maar ook de grootouders en pleegouders kunnen opnemen. Het systeem, dat het eenvoudiger moet maken om vrij te nemen voor de zorg van een kind, integreert onder meer het geboorteverlof, het ouderschapsverlof en het tijdskrediet.
  • Je zal vergoed worden voor je gewerkte uren tijdens je traject met het openbaar vervoer. Dit heet teletreinwerk.
  • Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) blijft niet langer bestaan. Enkel nog het medisch SWT blijft bestaan.
  • Een werknemer die minstens tien jaren gewerkt heeft, mag één keer in zijn loopbaan ontslag nemen en toch beroep doen op een werkloosheidsuitkering. Die uitkering kan maximaal zes maanden gegeven worden en kan één keer verlengd worden met nog eens zes maanden. De verlenging is op voorwaarde dat de werkzoekend een succesvolle opleiding volgt voor een knelpuntberoep.
Aarzel niet om onze gratis simulatie te volgen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
Simuleer gratis mijn kortingen

4. Flexibilisering van het arbeidsrecht

  • Nachtarbeid wordt voor elke job in elke sector mogelijk. Nachtarbeid vanaf middernacht zal mogelijk zijn. Hierdoor is er meer flexibiliteit en kunnen bv. winkels in de retail na 20 uur open blijven.
  • Het aantal fiscaal gunstige overuren blijft staan op 180.
  • Het maximale aantal vrijwillige overuren wordt verhoogd naar 360 uur of 450 uur voor wie in de horeca werkt.
  • De arbeidsduur van een deeltijdse werknemer mag niet minder dan 3 uur bedragen.
  • Studenten mogen langer werken, namelijk 650 uren.
  • Bedrijven mogen, met toestemming van de werknemer, de maximale arbeidsduur van de werknemer op jaarbasis beoordelen. Dit wordt een accordeonuurrooster genoemd.
  • Er is geen wekelijks verplichte sluitingsdag voor winkels.

Isabelle is redacteur bij Mijntoeslagen.be en schrijft over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.


Stel een vraag aan onze deskundige

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen